Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kritiek op Brussels plan voor betalen aan pomp voor CO2-uitstoot

Kritiek op Brussels plan voor betalen aan pomp voor CO2-uitstoot

DEN HAAG (ANP) - De ANWB en autobrancheorganisatie BOVAG zijn zeer kritisch over het Brusselse plan om Europese automobilisten straks aan de pomp te laten betalen voor hun CO2-uitstoot. "Die groentaks leidt natuurlijk tot hogere brandstofprijzen. Dat betekent wat ons betreft dat de accijnzen in Nederland naar beneden moeten", zegt een woordvoerder van de ANWB.

Hij wijst erop dat accijnzen op brandstof in Europa nergens zo hoog zijn als in Nederland. "Die zullen dus naar beneden moeten om het autorijden betaalbaar te houden. We wachten af wat er gaat gebeuren en we zullen politici nauwgezet volgen op dit dossier", stelt de zegsman.

Volgens het plan gaan inwoners van de Europese Unie aan de pomp en via hun gasrekening betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Om de kosten te drukken kunnen ze wel een beroep doen op een speciaal fonds, maar daar is nog veel onduidelijkheid over. Het plan zou vanaf 2027 in moeten gaan.

"Wat ons zorgen baart is dat er een neiging is om steeds meer te gaan normeren, straffen en te beprijzen", zegt een woordvoerder van de BOVAG. "We zien vooral de stok, maar missen de wortel". Hij pleit ervoor dat het geld dat opgehaald wordt met de nieuwe heffing terugvloeit naar de lidstaten, zodat daar "gerichte ingrepen" mee kunnen worden gedaan. "Je kan daar bijvoorbeeld elektrisch rijden en hernieuwbare brandstoffen goedkoper mee maken. De auto's met een brandstofmotor zijn in 2035 niet ineens allemaal weg, dat kan niet. Er zijn synthetische brandstoffen, maar die zijn duur. Gebruik dat fonds zodat die mensen een stap kunnen maken om te verduurzamen", aldus de zegsman.

Dit jaar stegen de brandstofprijzen in Nederland tot recordhoogte. De ANWB waarschuwde eerder al dat veel automobilisten hierdoor financieel knel komen te zitten.

Meer uit Financieel

Nederlandse bedrijven weer naar EK na boycot WK in Qatar

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven zijn dit jaar weer volop aanwezig bij het EK in Duitsland. Na de beslissing in 2022 om het WK in Qatar te laten schieten, reizen vaste KNVB-sponsors als ING en Albert Heijn dit jaar weer met zakelijke relaties af naar de wedstrijden van Oranje.

10 minuten geleden
Hypotheek met kortere rentevaste periode wint aan populariteit

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal aanvragen voor een hypotheek met een relatief korte rentevaste periode is in de eerste vijf maanden van dit jaar flink gestegen. Dat constateert De Hypotheker. Tegelijkertijd merkt de hypotheekadviseur dat het aantal hypotheekaanvragen met een langere rentevaste periode afneemt. De Hypotheker verwacht dat deze ontwikkeling zal doorzetten, omdat de hypotheekrentes licht zullen blijven dalen.

6 uur geleden
Nike mag schoenen in Europa geen 'footware' noemen na uitspraak

LUXEMBURG (ANP/BLOOMBERG) - Nike mag zijn sportschoenen in Europa geen 'footware' noemen. Nike had een aanvraag gedaan om dat woord als handelsmerk te laten registeren. Concurrent Puma had daartegen een zaak aangespannen en kreeg van het Gerecht van de Europese Unie gelijk.

7 uur geleden
Wisselend beeld op Wall Street na rentebesluit Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag wisselend geëindigd. Beleggers verwerkten het besluit van de Federal Reserve, die het rentetarief in de Verenigde Staten opnieuw ongewijzigd liet. Uit de verklaring van de Amerikaanse centrale bank kwam onder meer naar voren dat de Fed voor dit jaar één renteverlaging voorziet en vier voor volgend jaar.

7 uur geleden
SpaceX en topman Musk aangeklaagd door klokkenluiders om seksisme

LOS ANGELES (ANP/RTR) - SpaceX en zijn topman Elon Musk zijn aangeklaagd door acht ex-medewerkers van het ruimtevaartbedrijf. Zij zijn naar eigen zeggen ontslagen nadat zij hun zorgen hadden geuit over vermeende seksuele intimidatie en discriminatie van vrouwen. In de aanklacht staat dat Musk met zijn gedrag een "alomtegenwoordige seksistische cultuur" bevorderde bij SpaceX.

9 uur geleden
Federal Reserve laat rente in de VS opnieuw ongewijzigd

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente opnieuw onveranderd gelaten, in lijn met de verwachtingen op de financiële markten. Het rentetarief in de Verenigde Staten blijft daarmee staan tussen de 5,25 en 5,50 procent, nog altijd het hoogste niveau sinds 2001.

10 uur geleden
ACM mist middelen om te handhaven op postmarkt, zegt bestuurslid

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt het lastig om in de gaten te houden of PostNL wel goed de post bezorgt. De toezichthouder zegt signalen te ontvangen over de slechte kwaliteit bij aangetekende post. Ook zijn er klachten dat postbezorgers van PostNL niet de verplichte vijf dagen per week langskomen. Maar goede middelen om een goede postbezorging af te dwingen, heeft de ACM volgens bestuurslid Manon Leijten niet.

10 uur geleden