Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kritiek links op 'eenzijdige' tweet Rutte over Israël en Gaza

Kritiek links op 'eenzijdige' tweet Rutte over Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Linkse partijen in de Tweede Kamer hebben kritiek op een tweet van demissionair minister-president Mark Rutte over de escalerende strijd tussen Israël en de Palestijnen. "Een ongelooflijk eenzijdige tweet", aldus Jasper van Dijk van de SP.

"Het is onacceptabel dat Hamas willekeurig raketten op de burgerbevolking afvuurt. Nederland steunt het recht van Israël op zelfverdediging, binnen de grenzen van het internationaal recht en proportionaliteit", schrijft Rutte die "zeer bezorgd" is over het geweld. Hij roept op tot een wapenstilstand.

Volgens D66'er Sjoerd Sjoerdsma moet het geweld stoppen "maar waarom zwijgt Rutte bij nederzettingenbouw, onteigeningen? Waarom zwijgt Rutte als Israël duizenden Palestijnen verwondt in Gaza in 2018? Internationaal recht mag je niet à la carte inzetten: het geldt altijd, overal en voor iedereen", twittert hij.

GroenLinks

Zijn collega Tom van der Lee van GroenLinks vindt dat het geweld onmiddellijk moet stoppen, maar vraagt zich af waarom premier Rutte het niet "onacceptabel" noemt dat Israël doorgaat met annexaties van Palestijns gebied.

"Spreek je ook eens uit over de decennialange mensenrechtenschendingen van de Israëlische regering jegens de Palestijnen. Zonder het wegnemen van de onderdrukking van de Palestijnen, is er geen oplossing voor het conflict", vindt Stephan van Baarle van DENK.

ChristenUnie

Er is ook steun voor de premier. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemt het een goede statement. "Er zijn al meer dan 2000 raketten vanuit Gaza op Israëlische burgers - Arabieren en Joden - afgevuurd. Als dat stopt, stopt Israël met haar acties tegen Hamas in Gaza."

Het geweld is de afgelopen dagen snel geëscaleerd. De radicale Palestijnse beweging Hamas vuurt honderden raketten vanuit Gaza af op Israël. Dat bombardeert massaal op zijn beurt weer doelen in Gaza. Er vielen de afgelopen dagen 120 doden aan Palestijnse kant en acht Israëliërs verloren het leven.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 4 weken geleden
de linkse partijen zijn aanhangers van terreur organisaties. in plaats van israel te steunen helpen ze liever hamas en co. gaan jullie maar naar de gaza strook--kun je mee juichen met hamas--hezbolla--boko haram e.a. schande dat jullie hier in de kamer mogen zitten. ik steun--en velen met mij--israel voor 100%. en laat ze doorgaan tot terreurgroepen vernietigd zijn.
Motervrienden 1 maand geleden
rUTHE HEEFT GELIJK ZWIJGEN IS HET BESTE
Porjus 1 maand geleden
Waarom zwijgen de linkse partijen over de al jaren durende terreur door de Palestijnen, en wanneer dringt deze partijen er bij de Palestijnen op aan om de regel ( wet ?) om pas te stoppen met terreur als de joden de Middelandse zee zijn ingedreven?

Meer uit Politiek

CDA publiceert donaties, één donor gaf ruim miljoen euro

DEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft maandagavond openheid van zaken gegeven over een aantal donaties aan de partij. Steunpilaar van de partij Hans van der Wind doneerde ruim 1 miljoen euro. In een verklaring laat de partij weten de stap te zetten vanwege de suggestie die Kamerlid Pieter Omtzigt afgelopen week wekte over beïnvloeding van de partijkoers door donoren.

11 uur geleden
Initiatiefnemers: genoeg steun voor extra CDA-congres

DEN HAAG (ANP) - Een initiatief om een extra CDA-congres te houden naar aanleiding van de gebeurtenissen rond Pieter Omtzigt kan op genoeg steun rekenen van de leden van de partij. Dat laat de Stichting voor Sociale Christendemocratie, die achter het voorstel zit, maandagavond weten.

12 uur geleden
SP en PvdA willen 'onmiddellijk' duidelijkheid over toeslagenmemo

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden Renske Leijten (SP) en Henk Nijboer (PvdA) willen alle informatie over het verdwijnen van een explosief memo in de toeslagenaffaire "onmiddellijk" op tafel hebben. Volgens RTL Nieuws en Trouw heeft het ministerie van Financiën "signalen" gekregen dat het memo bewust is weggewerkt, maar het ministerie wil de aanwijzingen niet openbaar maken zolang er een onderzoek door accountant PwC loopt.

1 dag geleden
Jongerenorganisatie GroenLinks, DWARS, heeft nieuwe voorzitter

ZOETERMEER (ANP) - De jongerenorganisatie van GroenLinks, DWARS, heeft een nieuwe voorzitter. Het is de 20-jarige Hiske Scholtens uit Zoetermeer. Scholtens volgt Sabine Scharwachter op.

1 dag geleden
CDA'ers roepen op tot vervroegd partijcongres na vertrek Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Binnen het CDA klinkt de roep om vervroegd een partijcongres te organiseren, nu prominent CDA'er Pieter Omtzigt heeft besloten de partij te verlaten. De Stichting Sociale Christendemocratie wil "opheldering en verantwoording" van het CDA-bestuur over de uitgelekte memo van Omtzigt. Daarin beschrijft hij hoe hij is tegengewerkt door de partij en zich op momenten "onveilig" binnen het CDA voelde.

1 dag geleden
Hamer: partijen naderen elkaar, stugheid is logisch in deze fase

DEN HAAG (ANP) - Partijen "naderen elkaar op de inhoud", zegt informateur Mariëtte Hamer. Dat betekent nog niet dat snel duidelijk wordt welke partijen straks deel uitmaken van het nieuwe kabinet, maar dat had Hamer naar eigen zeggen "na één ronde" ook niet verwacht. "Zo lang ben ik niet bezig, deze omtrekkende bewegingen zijn volstrekt logisch."

3 dagen geleden
Rutte ziet formatie niet moeilijker worden door Omtzigt-notitie

DEN HAAG (ANP) - De formatie zal niet moeilijker worden door de notitie van het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, denkt VVD-leider Mark Rutte. Hij wilde vrijdag verder geen commentaar geven op de kwestie, behalve dat het zonder CDA het moeilijk wordt een meerderheidskabinet te vormen. D66-leider Sigrid Kaag wilde er ook geen uitspraken over doen.

3 dagen geleden