Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kritiek CDA op Ollongren, wil noodplan voor woningbouw

Kritiek CDA op Ollongren, wil noodplan voor woningbouw

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij CDA wil een 'nationaal noodplan' om het ernstige tekort aan woningen aan te pakken. Daarvoor moet er nog dit jaar een woontop komen, waar knopen worden doorgehakt over dit plan. CDA-Tweede Kamerlid Julius Terpstra komt met zijn idee in het AD, omdat de huidige minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in zijn ogen niet doorpakt door onder meer zelf bouwlocaties aan te wijzen voor woningbouw.

Ook verwijt de CDA'er de minister van D66-huize geen goede keuze te hebben gemaakt in de Nationale Omgevingsvisie die ze onlangs presenteerde. "Het boekwerk met de omvang van een stoeptegel plofte onlangs op de bureaus van iedereen die zich bezighoudt met de ruimtelijke ordening van Nederland. Alle mooie woorden van de minister, of die van haar eigen partij, ten spijt: er worden zoveel prioriteiten genoemd, dat niets belangrijk lijkt."

Terwijl volgens Terpstra is afgesproken dat woningbouw topprioriteit moet zijn. "De harde doelstelling om 100.000 woningen per jaar te bouwen tot 2030 moet worden vastgelegd", stelt hij. De CDA'er verwijst naar de wens van de Tweede Kamer om weer een minister voor Volkshuisvesting aan te stellen. "Maar we hebben geen tijd te verliezen. We moeten ons letterlijk zo snel mogelijk een weg uit de crisis bouwen." Meerdere partijen spraken tijdens de algemene politieke beschouwingen ook van een wooncrisis.

"Als we zo doorgaan, is niet alleen deze generatie starters de klos, maar ook de generaties daarna. Nu al komen zij voor nog maar minder dan 5 procent (!) van alle huizen in aanmerking. De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn lang en koopwoningen voor jonge gezinnen, agenten en docenten worden fors overboden en zijn onbetaalbaar geworden", zegt hij.

Meer uit Politiek

VVD pleit voor verbod op zelfdodingspoeders als middel X

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zelfdodingspoeders zoals middel X verbieden, vinden VVD-Kamerleden Judith Tielen en Sophie Hermans. Zij zijn geschrokken van het bericht van GGD Amsterdam en 113 Zelfmoordpreventie dat tussen 2015 en 2022 zeker 172 mensen zijn overleden na inname van deze stof die wordt gebruikt in de chemische industrie. Middel X zou voor "niemand beschikbaar en toegankelijk" moeten zijn, vinden de Kamerleden.

1 dag geleden
Hardere aanpak van mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten

DEN HAAG (ANP) - Mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten en daar ook financieel van profiteren, worden strenger gestraft. Dit wil het kabinet regelen in een nieuwe wet die mensenhandel makkelijker strafbaar stelt. Het opsporen en vervolgen van mensen die kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt uitbuiten, moet daarmee eenvoudiger worden. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.

1 dag geleden
Informateurs voorzichtig positief over chemie tussen partijleiders

DEN HAAG (ANP) - De informateurs zijn toch nog voorzichtig positief over de chemie tussen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB na een week van verwijten over en weer. "Als je het vergelijkt met vier weken geleden, dan denk ik, op onderwerpen vinden ze elkaar wel meer", zegt een van de twee, Elbert Dijkgraaf. Dat de onderhandelaars in de openbaarheid met elkaar discussiƫren is volgens de informateurs van alle tijden. "Nu is dat via Twitter en tv. Vroeger was dat via de krant", aldus Dijkgraaf.

1 dag geleden
Sluiten Groningenveld is volledig verantwoord, herhaalt Vijlbrief

KOLHAM (ANP) - Het is ook met het oog op de Nederlandse gasvoorziening volledig verantwoord om het Groningenveld definitief te sluiten. Dat herhaalde demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse Kolham, waar hij in een schuur op het Groningse platteland symbolisch de wet ondertekende die formeel een einde maakt aan de gaswinning in de provincie.

1 dag geleden
Kabinet laat populaire Snapchat en TikTok onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat een zogeheten Kinderrechten Impact Assessment (KIA) uitvoeren op Snapchat, Instagram en TikTok. Deze sociale platforms zijn uiterst populair bij jongeren. Zo'n onderzoek moet risico's in kaart brengen voor kinderen, hun rechten en hun welzijn.

1 dag geleden
Adema tevreden met Europees plan voor alternatieve kunstmest

DEN HAAG (ANP) - De Europese Commissie is al met een voorstel gekomen om kunstmest van dierlijke mest te maken. Demissionair minister Piet Adema van Landbouw verwelkomt de snelheid waarmee Brussel de zaak aanpakt. Nederland heeft lang gepleit voor het kunstmestalternatief (Renure).

1 dag geleden
Vijlbrief: einde gaswinning is nieuwe periode voor Groningen

KOLHAM (ANP) - Het definitief sluiten van het Groningengasveld luidt een nieuwe periode in voor Groningen, een waarin het risico op aardbevingen "steeds kleiner wordt". Dat zei demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse dorp Kolham, waar hij symbolisch de wet ondertekende die regelt dat de decennialange winning van gas in de provincie permanent stopt.

1 dag geleden