Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krimp Schiphol kost volgens KLM waarschijnlijk 30 bestemmingen

Krimp Schiphol kost volgens KLM waarschijnlijk 30 bestemmingen

DEN HAAG (ANP) - Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo'n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen. Dat zou betekenen dat het netwerk ruwweg met bijna een vijfde moet slinken.

Het kabinet wil het totaal aantal vliegbewegingen op de luchthaven gaan terugbrengen van maximaal 500.000 naar 440.000 per jaar. Dat is om de geluidsoverlast en de milieu-uitstoot te beperken. KLM wordt daar als grootste gebruiker van Schiphol hard door geraakt.

In juni zei de maatschappij al te vrezen voor het voortbestaan van zijn netwerk zoals we dat nu kennen. KLM gaf ook al aan dat de hubfunctie van Schiphol zwaar zou worden ondermijnd. Maar concrete scenario's van de impact van het kabinetsbesluit ontbraken toen nog. Nu heeft KLM dat wel op papier gezet en naar leden van de Tweede Kamer gestuurd.

Aanzienlijke aantasting

Een mogelijk scenario is het schrappen van circa 25 Europese bestemmingen. Daarbij moet dan gedacht worden aan steden als Kiev, Porto en Belgrado. Bij de lange afstandsbestemmingen zouden bijvoorbeeld Montreal, Boston, Taipei en Osaka zomaar kunnen worden geschrapt.

De maatschappij spreekt van een "aanzienlijke aantasting" van zijn netwerk, te meer omdat het bedrijf het erg moet hebben van de vele overstappers die vanuit bijvoorbeeld Azië via Schiphol doorvliegen naar een andere bestemming in Europa. "We hebben de afgelopen jaren juist unieke verbindingen toegevoegd om de Europa-operatie winstgevend te krijgen en om KLM financieel gezond te maken."

Onnodig

De KLM wijst erop dat krimp eigenlijk ook onnodig is. Vlootvernieuwing leidt volgens de maatschappij tot betere uitkomsten als het gaat om geluids- en emissiereductie. Door oude vliegtuigen te vervangen voor zuinigere toestellen zou het mogelijk zijn om de hoeveelheid geluid te halveren in 2030. De nieuwere vliegtuigen zouden ook zorgen voor een vermindering van het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van 15 procent.

Met het gepresenteerde plan hoopt KLM de politiek in Den Haag op andere gedachten te brengen. Daarbij hamert de maatschappij er ook op dat eigenlijk het hele Nederlandse bedrijfsleven erop achteruit zou gaan als het krimpplan doorgezet wordt. "De rijen op Schiphol laten zien dat mensen willen blijven reizen. En als het niet vanaf Schiphol kan, dan vertrekken mensen vanuit de buurlanden."

Meer uit Financieel

Oprichter omgevallen cryptobank Celsius 12 jaar cel in om fraude

NEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.

6 minuten geleden
Brits luchtvaartconcern IAG bevestigt miljardenaankoop Boeings

LONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.

33 minuten geleden
Detacheerder Brunel onderuit op Damrak na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd ruim 7 procent lager gezet.

35 minuten geleden
Coinbase koopt Nederlands cryptobedrijf Deribit voor miljarden

DUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.

1 uur geleden
Sif houdt vast aan winstverwachting ondanks pauze windproject VS

ROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.

1 uur geleden
Chinese export stijgt ondanks forse daling uitvoer naar VS

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De export van China is in april opnieuw flink gestegen. Vooral naar andere Aziatische landen en Europa nam de Chinese uitvoer toe. De Chinese export naar de Verenigde Staten nam echter fors af door de hoge importheffingen op Chinese goederen van de Amerikaanse president Donald Trump.

2 uur geleden
Productie industrie groeit opnieuw in maart

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse industrie heeft in maart opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de industriële productie 1,3 procent hoger dan in maart 2024. Het is de derde opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.

2 uur geleden