Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krimp Russische economie door sancties vanwege oorlog Oekraïne

Krimp Russische economie door sancties vanwege oorlog Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR) - De economie van Rusland is in het tweede kwartaal met 4,1 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldde het Russische statistiekbureau Rosstat op basis van nieuwe cijfers. Rusland gaat gebukt onder zware economische sancties van westerse landen vanwege de oorlog in Oekraïne.

Daarmee valt de krimp nog iets sterker uit dan eerder gedacht, want bij een voorlopige raming werd een neergang van 4 procent gemeld. Vanwege de oorlog zijn bijvoorbeeld veel grote westerse bedrijven vertrokken uit Rusland. Ook zijn leveringen van producten aan het land door westerse bedrijven stopgezet, waar de Russische industrie last van heeft. Wel profiteert Rusland van de hoge brandstofprijzen die de inkomsten stutten.

In het eerste kwartaal van dit jaar was nog een groei van 3,5 procent te zien. Rusland begon de invasie van Oekraïne op 24 februari. Over de eerste zes maanden van dit jaar was sprake van een krimp met 0,4 procent, aldus Rosstat.

De Russische minister van Economische Zaken zei eerder deze week dat de economie waarschijnlijk de komende tijd minder sterk zal krimpen dan eerder verwacht. Voor heel 2022 wordt op een krimp rond 3 procent gerekend.

Meer uit Financieel

AI-bedrijf Nvidia fors meer waard op beurs na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - Chipconcern Nvidia is donderdag zo'n 200 miljard dollar meer waard geworden op de beurs in New York. Beleggers reageren enthousiast op de resultaten van de belangrijkste speler ter wereld op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI).

12 minuten geleden
Ruim 2 miljard dollar verlies voor Vietnamese automaker VinFast

HANOI (ANP/BLOOMBERG) - De Vietnamese producent van elektrische auto's VinFast, die eerder ook in Nederland werd geïntroduceerd met veel bombarie, heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van meer dan 2 miljard dollar (1,9 miljard euro). Dat is bijna 15 procent meer dan een jaar eerder.

18 minuten geleden
Golf aan stakingen komende week in streekvervoer Duitsland

BERLIJN (ANP) - Reizen met het openbaar vervoer in Duitsland dreigt volgende week lastiger te worden. Vakbond Verdi roept personeel van streekvervoerbedrijven in bijna alle deelstaten op om het werk neer te leggen.

42 minuten geleden
ECB lijdt door hoge rentes eerste jaarverlies sinds 2004

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in 2023 het eerste jaarverlies geleden sinds 2004. Door de sterk gestegen rentes is de centrale bank voor de eurozone veel meer geld kwijt aan banken die hun overtollige deposito's bij de ECB stallen. Tegelijkertijd leveren eerder opgekochte obligaties van Europese overheden amper iets op.

1 uur geleden
Staking personeel Eiffeltoren gaat vierde dag in

PARIJS (ANP/DPA) - De staking van het personeel van de Eiffeltoren gaat zijn vierde dag in. Tientallen werknemers voeren sinds maandag actie omdat ze vinden dat het stadsbestuur van Parijs de toeristische attractie verwaarloost.

1 uur geleden
Volkswagen roept in VS 261.000 auto's terug om defect brandstofpomp

NEW YORK (ANP/RTR) - Autoconcern Volkswagen moet in de Verenigde Staten meer dan 261.000 auto's terugroepen door problemen met de pomp in de brandstoftank, maakte de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) bekend.

1 uur geleden
KLM schrapt donderdag 64 vluchten Schiphol door storm Louis

SCHIPHOL (ANP) - KLM schrapt donderdag 64 Europese vluchten van en naar Schiphol omdat harde windstoten worden verwacht, meldt de luchtvaartmaatschappij. Nederland krijgt aan het einde van de dag te maken met storm Louis, die volgens Weeronline vanaf de middag zorgt voor harde wind, stevige buien en zware windstoten in het westen van het land.

2 uur geleden