Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krimp Britse economie in eerste kwartaal valt mee

Krimp Britse economie in eerste kwartaal valt mee

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse economie kreeg in het eerste kwartaal uiteindelijk niet zo'n sterke klap van de coronacrisis als alom werd gevreesd. In maart was alweer sprake van een vrij sterke groei vergeleken met de maand ervoor. Daarbij profiteerde het Verenigd Koninkrijk ervan dat er aan het eind van die maand al enkele coronamaatregelen versoepeld konden worden. Ook ging het weer wat beter met de bouw.

Bezien over het hele eerste kwartaal kromp de Britse economie met 1,5 procent. Het Britse statistiekbureau kwam ook met nieuwe maandcijfers. In maart trok de economie met 2,1 procent aan, waarmee de verwachtingen van economen werden overtroffen.

"Ondanks een moeilijke start van dit jaar is de economische groei in maart een veelbelovend teken", zegt de Britse minister van Financiƫn, Rishi Sunak. "Terwijl we de economie voorzichtig heropenen, zal ik alle nodige maatregelen blijven nemen om ons herstel te ondersteunen."

De Britse centrale bank zei onlangs al te verwachten dat de op vier na grootste economie ter wereld waarschijnlijk snel kan herstellen. Vorig jaar kelderde het Britse bruto binnenlands product (bbp) nog met bijna 10 procent, wat de sterkste neergang in meer dan drie eeuwen was. Daarmee behoorde het Verenigd Koninkrijk tot de zwaarst getroffen landen in Europa. Voor dit jaar houdt de Bank of England evenwel rekening met meer dan 7 procent groei. Dat zou de sterkste groei zijn sinds de Tweede Wereldoorlog.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

1 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

1 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

2 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

4 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

4 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

5 uur geleden