
Krijgsmacht moet groener worden, inclusief het varen en vliegen
DEN HAAG (ANP) - De krijgsmacht moet de komende jaren beter voorbereid zijn op klimaatverandering, onafhankelijker worden van fossiele brandstoffen en minder grondstoffen verbruiken. Dat staat in de duurzaamheidsplannen die staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) aan de Kamer heeft gestuurd.
Een deel van de plannen van de staatssecretaris had ook van een ander ministerie kunnen komen. Zo moeten gebouwen energiezuiniger worden, worden plannen gemaakt voor duurzamere dienstreizen en moet er minder afval geproduceerd worden. Maar er zijn ook plannen om bijvoorbeeld de uitstoot van oorlogsschepen te verminderen en vliegbases te vergroenen. Zelfs kampementen moeten duurzamer worden.
De verduurzaming moet zoveel mogelijk in samenwerking met andere NAVO-landen plaatsvinden, vindt Van der Maat. Hij wijst er ook op dat Defensie nu aan het investeren is in spullen, waardoor er voorlopig juist meer fossiele brandstoffen verbruikt zullen worden. Plannen om daar minder afhankelijk van te worden, mogen in principe niet slecht zijn voor de inzetbaarheid. Sterker: als het lukt, zal de krijgsmacht juist onafhankelijker kunnen opereren - mede omdat er dan minder aanvoerlijnen zijn die verstoord kunnen worden.
Voor de plannen zijn miljoenen euro's nodig. Het geld komt uit verschillende potjes. Voor verduurzaming van het vastgoed is dit jaar 18 miljoen euro beschikbaar, oplopend tot 60 miljoen in 2026. In dat jaar is er ook 12 miljoen euro voor duurzame brandstof en 14 miljoen om de voertuigen voor klussen als goederenvervoer en gewone auto's te vervangen door emissievrije voertuigen.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Wopke Hoekstra kan door als CDA-leider, maar moet wel zorgen dat de verbinding met het land buiten politiek Den Haag hersteld wordt. Dat is de uitkomst van het crisisoverleg tussen de partijtop en de CDA-bestuurders in de provincies. Partijvoorzitter Hans Huibers en partijleider Hoekstra noemden het een "indringend gesprek".
51 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De politie mag in de toekomst berichten lezen die nog binnenstromen op mobiele telefoons of computers nadat die al in beslag zijn genomen. Dat mag tot drie dagen na de inbeslagname van de telefoon of een ander apparaat van een verdachte. Dat staat in het wetsvoorstel voor een nieuw Wetboek van Strafvordering - waarin de regels voor opsporing, vervolging en berechting staan - dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
3 uur geledenKRIMPENERWAARD (ANP) - De gemeente Krimpenerwaard gaat tachtig kinderen opvangen die alleen naar Nederland zijn gevlucht. In Het Klooster in Haastrecht worden waarschijnlijk vanaf het einde van de zomer minderjarigen van 14 tot 17,5 jaar gehuisvest. De meesten van hen komen uit Syrië, maar er zijn ook jongeren die zijn gevlucht uit Afghanistan, Somalië, Eritrea en Jemen, laat de gemeente dinsdagavond weten.
3 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Bij de politie zijn dertig tips binnengekomen over de internationaal gezochte Jos Leijdekkers, ook wel bekend als Bolle Jos, nadat het Openbaar Ministerie een week eerder een beloning van 200.000 euro had uitgeloofd voor de gouden tip. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt in het programma Opsporing Verzocht.
3 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Tenminste tot volgende week dinsdag rijden er geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch omdat dassen het spoor hebben ondergraven bij het plaatsje Esch. De NS heeft bussen ingezet en mensen kunnen met de trein via Tilburg, de extra reistijd bedraagt tussen de 30 en 60 minuten.
8 uur geledenUTRECHT/TILBURG (ANP) - Met zo’n 2800 deelnemende scholen is de animo voor de zogeheten Week van de Lentekriebels groter dan ooit. Tegelijkertijd ziet kenniscentrum Rutgers, dat de lespakketten over seksualiteit samenstelt, dit jaar ook een stuk meer ophef over de inhoud dan voorheen. "Foutieve berichten en nepnieuws dragen daaraan bij. Die hele onlinehetze is nieuw voor ons", zegt expert seksuele vorming Luc Lauwers.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Peter R. de Vries Foundation heeft tot dusver rond de 25 tips gekregen in de zaak van de verdwenen Maria van der Zanden nadat de stichting maandagavond had laten weten een beloning van 250.000 euro uit te loven voor de gouden tip. Dit meldde directeur Kelly de Vries dinsdag.
8 uur geleden