Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kremlincriticus Kara-Moerza naar gevangenisziekenhuis gebracht

Kremlincriticus Kara-Moerza naar gevangenisziekenhuis gebracht

MOSKOU (ANP/AFP) - Kremlincriticus Vladimir Kara-Moerza is vanuit een strafkolonie overgebracht naar een gevangenisziekenhuis, zei zijn vrouw Evgenia op sociale media. Zijn advocaten hebben al twee dagen geen toegang gekregen, waardoor de zorgen over het lot van de dissident toenemen.

De 42-jarige Kara-Moerza wordt na de dood van Aleksej Navalny begin dit jaar beschouwd als de belangrijkste criticus van het Kremlin. Hij veroordeelde de invasie in Oekraïne en spoorde westerse landen aan sancties op te leggen aan Moskou. In april 2022 werd hij opgepakt en een jaar later veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor onder meer hoogverraad. Het is een van de zwaarste straffen die zijn uitgedeeld aan tegenstanders van de Russische president Vladimir Poetin.

Kara-Moerza werd in 2015 en 2017 tot twee keer toe ernstig ziek, volgens hemzelf doordat de Russische veiligheidsdienst hem probeerde te vergiftigen. Hij overleefde het ternauwernood. Sindsdien zou hij aan een zenuwziekte lijden. Er wordt gevreesd dat zijn gezondheid verder is verslechterd in de Siberische strafkolonie, waar hij onder barre omstandigheden wordt vastgehouden en medische zorg beperkt is.

Meer uit Buitenland

Frans links blok verdeeld over wie premier moet worden

PARIJS (ANP) - Het Franse linkse blok dat eerder deze maand verrassend de parlementsverkiezingen won, is er nog niet in geslaagd gezamenlijk een premierskandidaat te kiezen. Het uiterst linkse La France Insoumise kondigde aan de onderhandelingen stop te zetten.

52 seconden geleden
Twee dagen na aanslag op Trump begint Republikeins partijcongres

MILWAUKEE (ANP/DPA) - Twee dagen na de aanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump, is zijn Republikeinse Partij in Milwaukee aan een vierdaags partijcongres begonnen. Trump wordt er donderdag officieel gekozen tot Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november.

5 minuten geleden
Trump wil einde aan alle zaken tegen hem, na aanslag zaterdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump roept op snel alle rechtszaken tegen hem te stoppen. Hij reageert op het besluit van een rechter de verdere vervolging van Trump voor het bezit van geheime documenten te verwerpen. De ex-president wijst in een bericht op het sociaal medium Truth Social ook op de mislukte aanslag op zijn leven afgelopen weekeinde.

3 uur geleden
Rechter verwerpt zaak tegen Trump om geheime documenten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft de rechtszaak tegen oud-president Donald Trump over het achterhouden van geheime documenten verworpen. Trump zou bij zijn vertrek uit het Witte Huis in 2021 allerlei documenten hebben meegenomen naar zijn landgoed in Mar-a-Lago. De zaak is nu verworpen omdat de speciale aanklager volgens de rechter onrechtmatig was benoemd.

4 uur geleden
Onrustig in Berlijn rond EK-finale: ruim 130 aanhoudingen

BERLIJN (ANP) - Rond de EK-finale zondagavond in Berlijn heeft de politie in de Duitse hoofdstad 133 aanhoudingen verricht. In totaal zijn 151 aanklachten ingediend, onder meer voor mishandeling, huisvredebreuk, valsheid in geschrifte en zakkenrollerij. Twee politieagenten liepen verwondingen op.

4 uur geleden
NBC: schietplek dader aanslag op Trump was veiligheidsrisico

BUTLER (ANP) - Het dak vanwaar een man zaterdag het vuur opende op de Amerikaanse oud-president Donald Trump is eerder al aangewezen als een veiligheidsrisico, meldt NBC News op basis van twee bronnen. De Secret Service zou zich ervan bewust zijn geweest dat het een kwetsbare plek was tijdens de campagnebijeenkomst van Trump in Butler.

4 uur geleden
Secret Service werkt mee aan onderzoeken na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse Secret Service zal volledig meewerken aan onderzoeken naar de aanslag op Donald Trump, liet de directeur van de Secret Service Kimberly Cheatle in een verklaring weten. Agenten van de Secret Service wisten zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst in Butler niet te voorkomen dat een schutter het vuur opende, waarna er veel kritiek kwam op de veiligheidsdienst. President Joe Biden en leden van het Congres hebben onderzoeken aangekondigd.

4 uur geleden