Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kremlin zegt door te gaan in Oekraïne tot de doelen zijn bereikt

Kremlin zegt door te gaan in Oekraïne tot de doelen zijn bereikt

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland gaat door met de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne totdat het zijn doelen behaald heeft. Dat zei een woordvoerder van het Kremlin maandag en hij voegde eraan toe dat Rusland die doelen ook zal halen.

President Poetin zou volgens zijn woordvoerder nog alle vertrouwen hebben dat het gaat lukken om de doelen te behalen die Rusland gesteld heeft. Rusland stelde aan het begin van de invasie dat het Oekraïne wilde "demilitariseren" en "denazificeren", maar later is dat bijgesteld naar het "bevrijden" van de Donbas.

De laatste dagen maakt Oekraïne een snelle opmars in het noordoosten van het land en verovert het veel gebied terug dat eerder in handen van de Russen was gevallen. Volgens de officiële lezing van het Kremlin is het Russische leger daar teruggetrokken vanwege een strategische "hergroepering". Het Russische ministerie van Defensie zegt maandag dat het beschietingen uitvoert op de verloren gebieden in de regio Charkov.

De woordvoerder voegde er nog aan toe dat er op dit moment geen discussies zijn over een eventuele demilitarisatie rond de kerncentrale Zaporizja. Hij ziet het ook niet in de nabije toekomst gebeuren dat er weer met Oekraïne om de tafel gezeten kan worden voor vredesbesprekingen.

Meer uit Buitenland

EU-toetredingsoverleg Oekraïne kan van start na draai Hongarije

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne kan 25 juni officieel beginnen aan de lange weg naar het EU-lidmaatschap. Hongarije verzette zich lang tegen de toetredingsonderhandelingen, maar heeft dat verzet gestaakt. Ook de onderhandelingen met Moldavië kunnen van start, meldt EU-voorzitter België.

13 minuten geleden
Poetin: 700.000 soldaten vechten in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - Volgens de Russische president Vladimir Poetin vechten ongeveer 700.000 Russische soldaten in Oekraïne. Dat is aanzienlijk meer dan zes maanden geleden. Poetin had het toen over 617.000 soldaten.

25 minuten geleden
Prinses Catherine maakt vorderingen: goede en slechte dagen

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine maakt goede vorderingen met de behandeling tegen de kanker waaraan zij lijdt. Dat meldt de 42-jarige prinses van Wales vrijdag in een persoonlijke brief. Ook is de vrouw van prins William zaterdag aanwezig bij de militaire parade Trooping the Colour.

1 uur geleden
Linkse Franse partijencoalitie belooft afbraak beleid Macron

PARIJS (ANP) - Een coalitie van linkse partijen in Frankrijk die zich Volksfront noemt, heeft 150 maatregelen gepresenteerd die als "het programma van de breuk" zijn aangekondigd. De socialistische PS, de links-radicale la France insoumise (LFI), de Ecologische Europeanen en Groenen (EELV), de communistische PCF en de centrumlinkse Place Publique hekelen met het programma het beleid van president Emmanuel Macron.

5 uur geleden
NAVO eens over inschakelen alliantie voor steun Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De NAVO krijgt een coördinerende rol in de steun van de NAVO-landen aan Oekraïne. De 32 bondgenoten regelden de inzameling van wapens en militaire training van Oekraïners tot dusver zelf, maar willen daarvoor nu de machinerie van de alliantie inschakelen. Ze zijn het daarover eens geworden, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

6 uur geleden
Italiaanse na verkiezing Europarlement vrijgelaten door Hongarije

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De Italiaanse Ilaria Salis, die afgelopen weekend werd verkozen voor het Europees Parlement, is vrijgelaten uit haar Hongaarse huisarrest. Ze stond in Hongarije terecht voor het aanvallen van neonazi's, maar kon door haar verkiezing aanspraak maken op de immuniteit van Europarlementariërs.

7 uur geleden
Von der Leyen niet welkom bij overleg EU-leiders over haar baan

BRUSSEL (ANP) - Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie is niet welkom bij het overleg van de EU-leiders maandag over haar mogelijke herbenoeming en de verdeling van de andere Europese topfuncties. Von der Leyen geldt als grote favoriet om het dagelijks bestuur van de EU opnieuw te gaan leiden. Ze schuift normaliter wel aan bij EU-toppen, maar het dineroverleg is "alleen voor leiders" van EU-landen, zegt de commissie.

7 uur geleden