Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kremlin waarschuwt NAVO over inzet F-16's door Oekraïne

Kremlin waarschuwt NAVO over inzet F-16's door Oekraïne

MOSKOU (ANP) - Het eventueel leveren van F-16-gevechtsvliegtuigen door westerse landen aan Oekraïne vergroot de kans op een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO, waarschuwt het Kremlin. Onder meer Nederland is van plan een aantal van deze gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen.

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wijst erop dat een aanzienlijk deel van de Oekraïense vliegvelden niet meer bruikbaar is. Ze vreest dat de Oekraïense vliegtuigen dan mogelijk gaan opereren vanaf vliegvelden in buurlanden zoals Polen, Roemenië of Slowakije, allemaal NAVO-lidstaten.

Maar wanneer Oekraïense gevechtsvliegtuigen aan de strijd deelnemen blijven ze doelwit van de Russen, ongeacht waar ze vandaan komen, waarschuwde de woordvoerster. Zo raakt volgens haar de NAVO steeds dieper in de oorlog betrokken en dreigt een directe confrontatie, berichtte persbureau Interfax.

Meer uit Buitenland

Zelensky waarschuwt voor tweespalt door Poolse blokkades

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky waarschuwt voor tweespalt, nu Poolse boeren blijven protesteren tegen import van goedkoop Oekraïens graan. Hij roept op tot spoedoverleg van Europese leiders aan de grens met Polen en verwacht solidariteit.

4 minuten geleden
NAVO-chef vraagt Georgië om democratische hervormingen

BRUSSEL (ANP) - NAVO-chef Jens Stoltenberg vraagt Georgië werk te maken van democratische hervormingen. "We willen dat Georgië de goede kant opgaat, richting meer democratie en welvaart, en dat het een volwaardig lid wordt van de Euro-Atlantische familie", zei Stoltenberg na afloop van een overleg met de NAVO-partner op het hoofdkwartier in Brussel.

29 minuten geleden
Ook Israëlisch parlement tegen 'opleggen' van Palestijnse staat

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische parlement is het met de regering eens dat de internationale gemeenschap niet "eenzijdig" een Palestijnse staat moet uitroepen. Een groot deel van de internationale gemeenschap, waaronder machtige bondgenoten van Israël, vindt dat de Palestijnen naast Israël een eigen land moeten kunnen krijgen.

1 uur geleden
Weer onderzoek in Chili naar dood linkse Nobelprijswinnaar Neruda

SANTIAGO (ANP) - Een rechtbank in de Chileense hoofdstad Santiago heeft op aandringen van nabestaanden een nieuw onderzoek gelast naar de dood van de Chileense dichter en communist Pablo Neruda (1904-1973). De familie wil heropening van het onderzoek, omdat eerder Chileense en internationale onderzoeken "niet uitputtend genoeg waren en er meer kan worden opgehelderd". Onderzoeksrechter Paola Plaza heeft volgens Chileense media nu de opdracht uit te zoeken waaraan Neruda precies is overleden.

1 uur geleden
Poolse regering kritisch op pro-Russisch spandoek bij boerenactie

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse regering heeft kritiek geuit op pro-Russische en anti-Oekraïense teksten die te zien waren tijdens de boerenprotesten in dat land. De regering zegt dat Rusland mogelijk een rol heeft gespeeld in de uitlatingen.

2 uur geleden
Britse minister erkent 'onregelmatigheid' na mislukte rakettest

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering is in verlegenheid gebracht door berichten dat opnieuw een proeflancering van een dure Trident II-raket is mislukt. Minister van Defensie Grant Shapps zag zich genoodzaakt te benadrukken dat het kernwapenarsenaal van zijn land nog steeds inzetbaar is. "De regering heeft er alle vertrouwen in dat de Britse afschrikkingsmacht nog steeds effectief, betrouwbaar en afschrikwekkend is", liet de bewindsman schriftelijk weten aan het parlement.

2 uur geleden
Britse sancties tegen gevangenisbestuurders om dood Navalny

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse overheid heeft sancties ingesteld tegen zes mensen die aan het hoofd van de gevangenis staan waar Aleksej Navalny overleed. Zij mogen het Verenigd Koninkrijk niet in en hun eventuele tegoeden in dat land worden bevroren, meldt buitenlandminister David Cameron.

3 uur geleden