Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kremlin waarschuwt: importverbod olie treft vooral Europa zelf

Kremlin waarschuwt: importverbod olie treft vooral Europa zelf

MOSKOU (ANP/AFP) - Een Europees embargo op Russische olie treft weliswaar Rusland en de wereldoliemarkt, maar vooral Europa zelf zal er last van hebben in de vorm van stijgende prijzen en mogelijke tekorten aan brandstof. Daarvoor waarschuwt het Kremlin nu Europese regeringsleiders praten over nieuwe verdergaande sancties tegen Rusland.

Bij die gesprekken zou een importverbod op Russische olie op tafel liggen, meldde persbureau Reuters op basis van ingewijden. Vooral Baltische staten zouden op zo'n embargo aandringen.

Volgens Moskou ondermijnt Europa met een importverbod de eigen energiebalans. Andere landen, zoals de Verenigde Staten, hebben geen last van de gevolgen van zo'n embargo. "Zij zullen zich veel beter voelen dan de Europeanen", stelt Vladimir Poetins woordvoerder Dmitri Peskov. De VS produceren zelf veel olie en importeren sowieso veel minder olie uit Rusland.

De waarschuwing van Rusland valt niet los te zien van het belang van de olie-industrie voor het land. Rusland verdient veel geld aan de verkoop van olie, zeker met de huidige hoge olieprijzen, en heeft dat ook nodig om de dure oorlog in Oekraïne vol te kunnen houden. Zeker nu een deel van zijn reserves, die door de centrale bank werd aangehouden in de vorm van tegoeden bij andere centrale banken in het Westen, zijn bevroren als onderdeel van de sancties tegen het land.

Tot nu toe wilde Europa niet aan sancties op Russisch olie en gas omdat de landen van de Europese Unie daar te afhankelijk van zijn. Met name de buurlanden van Oekraïne, voormalige Sovjet-staten en landen uit het voormalige Warschaupact dringen nu aan op strengere maatregelen. Dat wordt ingegeven door de meedogenloosheid van de Russische aanvallen op Oekraïense steden.

Meer uit Financieel

Air France-KLM neemt groot belang in noodlijdend SAS

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Air France-KLM neemt een aandelenbelang van 19,9 procent in de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Ook de investeringsmaatschappijen Castlelake en Lind Invest steken geld in SAS.

1 uur geleden
Zonneautomaker Lightyear richt zich voorlopig niet op zonneauto's

HELMOND (ANP) - Zonneautomaker Lightyear uit Helmond richt zich voorlopig niet meer op de productie van auto's die rijden op zonne-energie. Dat bevestigt topman en medeoprichter Lex Hoefsloot van het bedrijf dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Lightyear focust zich in plaats daarvan de komende tijd op het maken van zonnepanelen voor op elektrische auto's.

1 uur geleden
NAM stapt naar Raad van State om uitblijven vergunning Ternaard

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is dinsdag naar de Raad van State gestapt om het uitblijven van een vergunning voor gaswinning onder de Waddenzee bij het Friese dorp Ternaard. Volgens de NAM is er nog altijd geen duidelijkheid vanuit het ministerie van Economische Zaken, ook al is de aanvraag voor de vergunning al ruim drie jaar geleden ingediend.

1 uur geleden
AEX in het rood, verzekeraar NN boekte kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag opnieuw met verlies gesloten. De zorgen over de rente en een recessie bleven boven de markt hangen. Verzekeraar NN Group ging licht omhoog en toonde daarmee verder herstel van de zware koersval van vorige week.

2 uur geleden
Festivaldirecteur: ruim 7 miljoen mensen bezochten Oktoberfest

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het jaarlijkse Oktoberfest in München trok dit jaar 7,2 miljoen bezoekers. Dat meldt de directeur van het festival Clemens Baumgärtner dinsdag. Het is voor het eerst sinds 1985 dat er zoveel mensen op het bierfestival afkwamen. Wel duurde het evenement dit jaar twee dagen langer dan gebruikelijk.

2 uur geleden
Russisch biermerk Baltika mag geen Carlsberg-bier meer maken

KOPENHAGEN (ANP) - Het Russische biermerk Baltika mag in Rusland geen producten van de Deense bierbrouwer Carlsberg meer produceren, distribueren en verkopen. Carlsberg heeft, als reactie op de overname van alle activiteiten van het bedrijf in Rusland door de Russische staat, de licenties daarvoor ingetrokken. Het gaat om zowel regionale als internationale merken, zoals naast Carlsberg ook Grimbergen en Tuborg.

3 uur geleden
Point Biopharma schiet omhoog op Wall Street na overnamenieuws

NEW YORK (ANP) - Het medische bedrijf Point Biopharma is dinsdag fors meer waard geworden op de beurs in New York. De grotere farmaceut Eli Lilly koopt de ontwikkelaar van nieuwe behandelingen van kanker voor 1,4 miljard dollar, maakten de twee bedrijven bekend.

4 uur geleden