Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kremlin verwerpt bewering dat Poetin betrokken was bij MH17-ramp

Kremlin verwerpt bewering dat Poetin betrokken was bij MH17-ramp

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin verwerpt de bevinding van onderzoekers van het Joint Investigation Team (JIT) dat president Vladimir Poetin een grote rol had bij het leveren van het wapentuig dat vlucht MH17 in 2014 neerhaalde en daarom actief betrokken was bij de ramp. Het team zei woensdag "sterke aanwijzingen" te hebben gevonden voor de betrokkenheid van Poetin bij het incident.

Rusland kan de resultaten van het onderzoek niet accepteren aangezien het daaraan niet deelnam, aldus de woordvoerder van het Kremlin. Hij voegde eraan toe dat de onderzoekers publiekelijk geen bewijsmateriaal hebben gepresenteerd dat Poetin zou hebben beslist over het wapenleveringsverzoek van de Oost-Oekraïense separatisten, die MH17 uit de lucht hebben geschoten.

De aanklagers verwezen naar onderschepte telefoontjes, maar erkenden dat aanwijzingen van directe betrokkenheid van Poetin of andere Russische functionarissen onvoldoende doorslaggevend zijn voor een strafrechtelijke veroordeling. "We weten dat er een opname is gepubliceerd van een vermeend telefoongesprek waarin met geen enkel woord over wapens wordt gesproken. Zelfs als we aannemen dat dit gesprek echt is wordt er met geen woord gerept over wapens", aldus de woordvoerder.

Het onderzoek van het JIT wordt stopgezet, ook omdat Poetin niet vervolgd kan worden vanwege zijn immuniteit als president. Moskou heeft betrokkenheid van de Russische staat bij het neerhalen van MH17 herhaaldelijk ontkend.

Meer uit Buitenland

Taiwan roept ambassadeur terug uit Honduras om draai naar China

TAIPEI/TEGUCIGALPA (ANP/AFP) - Sinds de regering van Honduras heeft besloten de banden met China aan te halen, ligt het land op ramkoers met Taiwan, waar het eerder een goede relatie mee had. Taipei heeft besloten de ambassadeur terug te roepen, vanwege een officieel bezoek van de Hondurese minister van Buitenlandse Zaken aan Beijing.

1 uur geleden
Netanyahu maakt met omstreden wet eigen afzetting moeilijker

JERUZALEM (ANP/DPA) - Het Israëlische parlement heeft een wet aangenomen waardoor het moeilijker wordt om een premier af te zetten. Volgens de oppositie komt dat de huidige premier Benjamin Netanyahu erg goed uit, omdat hij al lange tijd een corruptieproces aan zijn broek heeft hangen. Netanyahu zou op deze manier zijn eigen positie willen beschermen.

3 uur geleden
NAVO-baas waarschuwt Westen voor langere Oekraïne-oorlog

LONDEN (ANP/DPA) - Omdat de Russische president Vladimir Poetin geen plannen heeft voor vrede in Oekraïne zullen westerse landen Kyiv wellicht langer moeten steunen, waarschuwt NAVO-chef Jens Stoltenberg in een interview met The Guardian donderdag.

4 uur geleden
Aanhoudende zorgen om veiligheid kerncentrale Zaporizja

KYIV (ANP/DPA) - Het Internationaal Atoomenergieagentschap maakt zich nog steeds zorgen om de "precaire" veiligheid van de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Met name de aanhoudende problemen rond de stroomtoevoer verhogen volgens het IAEA de kans op een ongeval.

5 uur geleden
Spaanse premier gaat op staatsbezoek naar China

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez gaat volgende week op staatsbezoek bij de Chinese president Xi Jinping, meldt de Spaanse regering. Daarmee gaat Sánchez in op een uitnodiging van Beijing.

7 uur geleden
Bevolkingsgroei Canada bereikt recordhoogte door immigratie

OTTAWA (ANP) - Voor het eerst is de bevolking van Canada vorig jaar met een miljoen gestegen, grotendeels het gevolg van immigratie, meldde de Canadese overheid woensdag. Daarmee sluit Canada zich aan bij de snelst groeiende landen ter wereld.

7 uur geleden
Mogelijk besluit vervolging Trump op zijn vroegst donderdag

NEW YORK (ANP) - De speciale jury die zich buigt over de mogelijke vervolging van de Amerikaanse oud-president Donald Trump in de zaak rond zwijggeld voor een pornoster komt op donderdag opnieuw samen, meldt de Amerikaanse nieuwszender MSNBC.

10 uur geleden