Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kremlin slaat alarm over diefstal uit speciaal commandovliegtuig

Kremlin slaat alarm over diefstal uit speciaal commandovliegtuig

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft woensdag alarm geslagen over de diefstal van gevoelige apparatuur uit een speciaal vliegtuig dat is ontworpen om het hoogste Russische commando te beschermen tegen de gevolgen van een nucleaire explosie.

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat de politie in de zuidelijke stad Taganrog was gewaarschuwd dat voor 1 miljoen roebel (13.600 dollar) aan apparatuur was gestolen uit een Iljoesjin Il-80-vliegtuig op een vliegveld.

De woordvoerder van president Vladimir Poetin, Dmitri Peskov, omschreef de inbreuk als een "noodsituatie" en beloofde dat "maatregelen zullen worden genomen om te voorkomen dat dit in de toekomst weer gebeurt".

Beriev

Het ministerie van Binnenlandse Zaken specificeerde niet wat er was gestolen, maar zei dat onderzoekers waren gestuurd. De havenstad Taganrog, 1100 kilometer ten zuiden van Moskou, is de thuisbasis van de Russische vliegtuigbouwer Beriev, een staatsbedrijf. Zowel het ministerie van Binnenlandse Zaken als Beriev weigerden verder commentaar te geven.

Maar televisiekanaal REN-TV meldde eerder deze week dat radioapparatuur was gestolen uit een Il-80-vliegtuig dat in Taganrog in onderhoud was. Dieven openden het vrachtluik van het toestel en er werden schoen- en vingerafdrukken gevonden, zei het kanaal. De zender voegde eraan toe dat Beriev vorige week aangifte had gedaan van de diefstal bij de politie.

Het vliegtuig is een van de vier vliegende commandocentra die zijn gebouwd om de president en andere topfunctionarissen te evacueren in geval van een nucleaire explosie.

Meer uit Buitenland

EU-kopstukken beloven Oekraïne pal te staan in derde oorlogsjaar

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de "onwankelbare" steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese instellingen. "Meer dan ooit" zelfs, ook al stapelen de sombere berichten over Oekraïne zich bij het aanbreken van het derde oorlogsjaar op.

1 minuut geleden
Rusland zet moeder onder druk over snelle begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/RTR) - Aleksej Navalny's moeder moet van de Russische autoriteiten binnen drie uur besluiten over een besloten begrafenis, anders wordt zijn lichaam door de gevangenisautoriteit begraven op het strafkamp waar hij vastzat, meldt Navalny's woordvoerder op X. Navalny overleed daar vorige week onder volgens zijn team verdachte omstandigheden.

1 uur geleden
Bondsdag stemt voor legalisering cannabis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met het wetvoorstel van de regering om onder voorwaarden het bezit en de kweek van cannabis voor eigen gebruik te legaliseren. Het voorstel was omstreden, maar kon uiteindelijk rekenen op de steun van een grote meerderheid van de parlementariërs: 407 stemden voor, 226 tegen en 4 onthielden zich.

2 uur geleden
Autoriteiten melden tien doden door brand flatgebouw Valencia

VALENCIA (ANP/AFP/RTR) - Door de brand in een appartementencomplex in Valencia zijn zeker tien doden gevallen, meldt de burgemeester van de Spaanse stad. Donderdagmiddag brak een verwoestende brand uit in de torenflat.

3 uur geleden
Belgische youtuber Acid zamelt 127.000 euro in na veroordeling

BRUSSEL (ANP) - De populaire Belgische youtuber Acid heeft na zijn veroordeling al meer dan 127.000 euro opgehaald met een crowdfundingsactie. Nathan Vandergunst, zoals de youtuber eigenlijk heet, kreeg dinsdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 800 euro opgelegd. De youtuber moet daarnaast een schadevergoeding betalen van 20.000 euro.

4 uur geleden
Nieuwe EU-sancties twee jaar na Oekraïne-invasie raken ook China

BRUSSEL (ANP) - Een dag voordat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne binnenviel, heeft de Europese Unie een dertiende pakket strafmaatregelen genomen tegen de verantwoordelijken. Naast Russische personen en organisaties pakt de EU nu ook bedrijven uit onder meer China, India en Turkije aan.

5 uur geleden
Ex-jihadiste verliest bezwaar tegen verlies Brits burgerschap

LONDEN (ANP/DPA/AFP) - Shamima Begum, die als 15-jarige haar ouderlijk huis in Londen verliet en als moslimstrijdster naar Syrië ging, is terecht haar Britse nationaliteit kwijtgeraakt. Dat concluderen rechters in een beroepszaak. De nu 24-jarige verloor haar staatsburgerschap nadat ze in 2019 was aangetroffen in een vluchtelingenkamp in Syrië, waar ze nog steeds leeft.

6 uur geleden