Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kremlin: Rusland wil nieuwe gesprekken met Oekraïne in Belarus

Kremlin: Rusland wil nieuwe gesprekken met Oekraïne in Belarus

MOSKOU (ANP/RTR) - De gesprekken van Rusland met Oekraïne zijn niet gemakkelijk geweest. Maar het belangrijkste is dat ze doorgaan, heeft Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov volgens het Russische persbureau RIA gezegd. Volgens de woordvoerder willen de Russen het overleg met de Oekraïners voortzetten in Belarus, maar zou Kiev dat niet zien zitten. RIA bericht dat Peskov zijn uitspraken doet in een interview met de Belarussische tv dat later zaterdag wordt uitgezonden.

De Oekraïense onderhandelaar David Arachamia zegt zaterdag op de Oekraïense tv dat Rusland heeft aangegeven dat de ontwerpdocumenten voor een vredesakkoord in een dermate gevorderd stadium verkeren dat direct overleg tussen president Volodimir Zelenski en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin mogelijk is, aldus persbureau Interfax Oekraïne.

Beiden landen hebben de afgelopen weken diverse malen met elkaar gesproken nadat Rusland op 24 februari zijn buurstaat was binnengevallen. Eerder waren er al drie onderhandelingssessies in Belarus en ook waren er gespreksrondes per video, die erg moeizaam verliepen.

Dinsdag ontmoetten de Oekraïense en Russische delegaties elkaar in Istanbul. Dat leek succesvol en vlot te verlopen, maar het Kremlin stelde later dat niets veelbelovends was bereikt en er geen doorbraak was geweest. Vrijdag kwam het land daar echter op terug en meldde dat toch vooruitgang was bereikt. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dat het overleg door moet gaan.

Meer uit Buitenland

Iran tegen VS: we willen geen verdere escalatie

NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft de Verenigde Staten geïnformeerd dat het geen verdere escalatie wil na een grote aanval op Israël. Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zegt in een videoboodschap dat er geen behoefte is aan "meer spanning in de regio".

1 uur geleden
Premier Tusk wil 'geen woorden maar daden' bij veiligheid EU

BRUSSEL (ANP/DPA) - De Poolse premier Donald Tusk wil geen woorden, maar daden als het gaat om het veiligheidsbeleid van de Europese Unie. "Als alle woorden die in de laatste jaren hier in Brussel zijn gezegd over gemeenschappelijke verdediging veranderd zouden worden in kogels en raketten, dan zou Europa de sterkste macht ter wereld zijn", aldus Tusk donderdag in een bericht op het socialemediaplatform X.

1 uur geleden
AfD'er Björn Höcke voor de rechter om gebruik nazi-slogan

HALLE (ANP/RTR/AFP) - Een bekende Duitse politicus verscheen donderdag voor de rechter op verdenking van het gebruik van een nazi-slogan. AfD'er Björn Höcke riskeert een boete of tot drie jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld.

2 uur geleden
Bluswerkzaamheden beursgebouw Kopenhagen duren nog zeker een dag

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De brand in het historische beursgebouw in Kopenhagen is nog steeds niet volledig geblust. De bluswerkzaamheden gaan door en duren naar verwachting nog zeker 24 uur, meldt de brandweer donderdagochtend.

2 uur geleden
Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden voor een buitenlandse inlichtingendienst werken.

3 uur geleden
Trump bespreekt oorlogen met Poolse president

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft in New York het Poolse staatshoofd Andrzej Duda ontvangen. Trump deelde beelden van de ontmoeting op zijn platform Truth Social en prees de president uitbundig.

3 uur geleden
Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

JAKARTA (ANP/AFP/DPA) - De Indonesische autoriteiten evacueren duizenden mensen na meerdere uitbarstingen van de vulkaan Ruang. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten.

4 uur geleden