Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kremlin ontkent beschieting burgerdoelen

Kremlin ontkent beschieting burgerdoelen

MOSKOU/KIEV (ANP/DPA) - Het Kremlin heeft tegengesproken dat de strijdkrachten in Oekraïne burgerdoelen bestoken en woningen beschieten. Aanleiding was een raketinslag zaterdag van een appartementencomplex in de stad Dnipro aan de Dnjepr waarbij circa veertig mensen werden gedood.

De tragedie in Dnipro is volgens een woordvoerder van het Kremlin waarschijnlijk een gevolg van een verkeerd afgelopen actie van de Oekraïense luchtafweer. Oekraïense zegslieden zouden dat zaterdag ook eerst zelf als mogelijkheid hebben opgevoerd. Een Oekraïense topambtenaar in Kiev, Oleksi Arestovitsj zei kort na de inslag namelijk tegen de media dat er in Dnipro een Russische raket was neergehaald die voor de ingang van het getroffen appartementsgebouw was neergekomen en zo het drama veroorzaakte. Arestovitsj zei later dat hij enkel aan het speculeren was en oorzaak nog moest worden vastgesteld.

Later spraken de Oekraïners van een Russische beschieting van het appartementsgebouw. De Oekraïense luchtmacht kwam met een verklaring dat het type raket dat het pand trof, niet door Oekraïense raketten kan worden neergehaald.

Bij de Russische raketaanvallen zaterdag werd in meerdere regio's vooral de energie-infrastructuur getroffen. Energiemaatschappij Ukrenergo meldde zondag dat de energie-infrastructuur "wordt hersteld", maar dat de aanvallen "het energietekort hebben vergroot". Rusland heeft de verantwoordelijkheid voor die raketaanvallen opgeëist. De Russische president Vladimir Poetin zegt positief te zijn over de voortgang van wat hij "de speciale militaire operatie in Oekraïne" noemt.

Meer uit Buitenland

EK-fanzones Berlijn weren Palestijnse en Israëlische vlaggen

BERLIJN (ANP/DPA) - Voetbalsupporters mogen geen Palestijnse en Israëlische vlaggen meenemen naar de EK-fanzones in Berlijn. De organisatie meldt dat alleen vlaggen van de 24 deelnemende landen aan het voetbaltoernooi zijn toegestaan.

40 minuten geleden
VN-Veiligheidsraad stemt deze maandag over bestand Gaza

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt nog deze maandag over het door de Verenigde Staten gepresenteerde plan voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en vrijlating van gijzelaars in de Gazastrook. De Amerikanen hopen dat de overige veertien leden van de raad zich achter hun oproep aan Hamas en Israël scharen.

1 uur geleden
Hamas: standpunt Blinken obstakel bij onderhandelingen

CAÏRO (ANP/RTR) - Een hoge functionaris van Hamas stelt dat het standpunt van de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken een obstakel vormt bij de onderhandelingen over vrede in de Gazastrook. De uitlatingen van Blinken in Egypte tonen aan dat hij "bevooroordeeld" is ten gunste van Israël, aldus de functionaris.

2 uur geleden
Duitse president bezoekt in 1944 uitgemoord Frans dorp

ORADOUR-SUR-GLANE (ANP/AFP) - De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft een bezoek gebracht aan het tachtig jaar geleden door een eenheid van de SS uitgemoorde dorp Oradour-sur-Glane, niet ver van Limoges. Hij sprak namens Duitsland zijn ongenoegen en verdriet uit "over deze onvoorstelbare misdaden, zo wreed en onmenselijk, hier gepleegd door Duitsers".

3 uur geleden
Brussel stuurt 126 miljoen euro aan EU-hulpgeld naar Afghanistan

BRUSSEL (ANP) - Kwetsbare groepen in de Afghaanse bevolking en Afghaanse vluchtelingen in buurlanden Pakistan en Iran krijgen bijna 150 miljoen euro aan hulpgeld van de Europese Commissie uit een EU-noodfonds.

4 uur geleden
Blinken arriveert in Midden-Oosten voor overleg vredesvoorstel

CAÏRO (ANP/RTR) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is maandag aangekomen in Egypte. Hij is in het Midden-Oosten om te praten over het vredesvoorstel dat president Joe Biden eind vorige maand presenteerde als oplossing voor de oorlog in de Gazastrook.

4 uur geleden
Duitse regering wil geen vervroegde parlementsverkiezingen

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse regering overweegt geen vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven na de slechte prestaties van coalitiepartijen bij de Europese verkiezingen. Een regeringswoordvoerder zei op een persconferentie dat wordt vastgehouden aan de huidige planning.

5 uur geleden