Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kremlin noemt arrestatiebevelen voor Sjojgoe en Gerasimov absurd

Kremlin noemt arrestatiebevelen voor Sjojgoe en Gerasimov absurd

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft ontstemd gereageerd op de nieuwe arrestatiebevelen die het Internationaal Strafhof (ICC) heeft uitgevaardigd tegen oud-defensieminister Sergej Sjojgoe en legerchef Valeri Gerasimov. Het Kremlin noemt de bevelen tot aanhouding "absurd".

Het ICC verdenkt de twee Russen van aanvallen op burgerdoelen in Oekraïne. Dat zouden oorlogsmisdaden zijn.

Rusland is geen lid van het ICC. "We erkennen de jurisdictie van dit hof niet, we zijn geen lid van het relevante statuut en daarom erkennen we deze aanhoudingsbevelen niet", zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov woensdag tegen verslaggevers.

Vorig jaar vaardigde het ICC ook al arrestatiebevelen uit tegen de Russische president Vladimir Poetin en kinderombudspersoon Maria Lvova-Belova. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de deportatie van Oekraïense kinderen. Het Kremlin vindt ook die arrestatiebevelen absurd en trekt zich er niets van aan.

Meer uit Buitenland

Joodse volk kan geen bezetter in thuisland zijn, zegt Netanyahu

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei vrijdag dat het Joodse volk niet kan worden beschouwd als "bezetters in hun historische thuisland". Daarmee reageerde hij op een advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) van vrijdag. Het hof stelde vast dat de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, een Palestijns gebied, een schending zijn van de internationale wet.

13 minuten geleden
VS: werken hard aan vrijlating in Rusland veroordeelde journalist

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten "dringen hard aan" op de vrijlating van Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich, zegt president Joe Biden in een verklaring. De Amerikaanse journalist werd vrijdag schuldig bevonden aan spionage en veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf in een strafkolonie in Rusland.

57 minuten geleden
NBC: familie Biden bespreekt mogelijke exit uit verkiezingsrace

WASHINGTON (ANP) - Familieleden van de Amerikaanse president Joe Biden hebben besproken hoe een voortijdig einde van zijn verkiezingscampagne eruit zou kunnen zien. Dat meldt NBC, dat zich baseert op twee mensen die volgens de nieuwszender bekend zijn met de discussies. NBC specificeert niet om welke familieleden het gaat.

1 uur geleden
Brussel belooft 400 miljoen euro voor Palestijnse Autoriteit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft de Palestijnse Autoriteit 400 miljoen euro aan steun beloofd. Brussel hoopt de economie van de Westelijke Jordaanoever op die manier te stabiliseren, maar de betalingen zijn wel afhankelijk van hervormingen die de Palestijnse Autoriteit moet doorvoeren.

2 uur geleden
Biden volgende week weer op campagne

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat volgens zijn team volgende week weer op campagne, als hij hersteld is van covid en uit isolatie mag. Amerikaanse media speculeerden donderdag dat Biden zich dit weekend zou kunnen terugtrekken uit de presidentiële race, maar volgens campagneleider Jen O'Malley Dillon gaat de president komende week gewoon eropuit om stemmen te trekken.

2 uur geleden
ICJ: Israëlisch nederzettingenbeleid in strijd met recht

DEN HAAG (ANP) - Het Israëlische nederzettingenbeleid is volgens het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in strijd met het internationaal recht. De hoogste rechtbank van de Verenigde Naties heeft in een zitting over verschillende aspecten van het beleid kritiek geuit. De manier waarop een deel van de bezettingen plaatsvindt, komt neer op annexatie. De Palestijnse bevolking wordt bovendien zelfbeschikking ontzegd en gediscrimineerd. Israël moet zich volgens het ICJ zo snel mogelijk uit de bezette gebieden terugtrekken en benadeelden compenseren.

2 uur geleden
Honderden bevrijd bij bestorming gevangenis Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP/RTR) - Bij een bestorming van een gevangenis in Bangladesh zijn honderden mensen bevrijd. Protesterende studenten stichtten ook brand bij de gevangenis, zegt de politie tegen persbureau AFP.

2 uur geleden