Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kremlin laakt Bidens 'haatzaaien' over Rusland

Kremlin laakt Bidens 'haatzaaien' over Rusland

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin heeft boos gereageerd op de stelling van Joe Biden dat Rusland de grootste bedreiging van de nationale veiligheid vormt. Dat is onzin en moedigt haat tegen Rusland en Russen aan, klaagt de Russische regering. Die heeft beklemtoond dat Moskou met elke leider van de Verenigde Staten wil samenwerken, maar betreurt de anti-Russische retoriek van Biden.

Beschuldigingen aan het adres van Russen zijn onderdeel geworden van het politieke betoog van Democraten. Toen ze de verkiezingen in 2016 verloren, verklaarden ze de nederlaag door een samenzwering van Trump met Russen. Het duurde jaren voor die samenzweringstheorie na onderzoek werd weerlegd. Nu zitten volgens Biden Russen achter het opduiken van e-mails die schimmige zaken van zijn zoon Hunter zouden belichten.

Er is volgens Amerikaanse media een laptop van Hunter gevonden die de FBI geruime tijd in handen heeft naar aanleiding van een overwogen onderzoek naar witwasserij. E-mails op het apparaat geven enig inzicht in de schimmige zaken van Joe Biden's zoon Hunter, maar het is niet duidelijk of die de wet heeft overtreden. President Trump beschuldigt de familie Biden van corruptie en criminele praktijken.

Topfunctie

Biden zou destijds als vicepresident en speciaal gezant van president Obama misbruik hebben gemaakt van zijn invloedrijke positie in onder meer Oekraïne. Hunter ging soms met zijn vader mee in de Air Force 2. Hij kreeg in Oekraïne in 2014 plotseling een topfunctie bij een grote aardgasonderneming. Het is niet duidelijk waarom en wat hij daar vijf jaar lang voor meer dan 50.000 dollar per maand uitvoerde. Joe Biden stelt dat hij niet over zaken met zijn zoon sprak en dat er "niets onethisch" is gebeurd.

De Russische president Poetin brak zondag zelf een lans voor de familie Biden. Hij zei niets strafbaars te zien in de vroegere activiteiten van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon Hunter in Oekraïne en Rusland. Hunter Biden zou in 2014 3,5 miljoen dollar aan Russische giften hebben aangenomen. Het geld zou afkomstig zijn van de toenmalige vrouw van de burgemeester van Moskou, de miljardaire Jelena Batoerina. Het geld zou zijn overgemaakt naar een investeringsonderneming van Hunter, Rosemont Seneca Thornton. Hunter noch Batoerina hebben dit bevestigd. Maar de burgemeestersvrouw stortte zich vanaf 2015 in grote investeringsprojecten in de VS.

Meer uit Buitenland

Trump noemt kernwapenkwestie na huiszoeking onzin

WASHINGTON (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt het onzin dat hij illegaal over documenten over kernwapens zou beschikken. Op eigen sociale media noemt hij de kernwapenkwestie een "hoax".Trump reageert op een bericht van de krant The Washington Post dat agenten eerder deze week nucleaire documenten zochten bij een huiszoeking in zijn landgoed in Florida.

1 uur geleden
Duitse overheid bespaart energie: verwarming op 19 graden

BERLIJN (ANP) - De Duitse overheid gaat energie besparen in zijn gebouwen: de verwarming mag nog op maximaal 19 graden. De geplande maatregel geldt voor alle openbare gebouwen, behalve ziekenhuizen en sociale instellingen.

3 uur geleden
Duitsland vindt kwik in rivier Oder na vondst vele dode vissen

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.

4 uur geleden
Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

8 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

10 uur geleden
Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens

WASHINGTON (ANP) - De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege "documenten over kernwapens". Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel "hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen".

12 uur geleden
Bloomberg: Biden bereidt herverkiezingscampagne in 2024 voor

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden bereidt plannen voor om een herverkiezingscampagne te lanceren na de tussentijdse parlementsverkiezingen van november. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met naaste medewerkers en vertrouwelingen van Biden. Net als in 2018 zou zijn voornaamste motivatie het voorkomen van een nieuw presidentschap van Donald Trump zijn.

13 uur geleden