Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kremlin: Amerikaanse sancties tegen Poetin overschrijden grens

Kremlin: Amerikaanse sancties tegen Poetin overschrijden grens

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Kremlin vindt dat het opleggen van Amerikaanse sancties aan president Vladimir Poetin "een grens overschrijdt". Democratische leden van de Amerikaanse Senaat hebben voorgesteld belangrijke overheidsfunctionarissen als Poetin zwaar te straffen als Rusland Oekraïne binnenvalt.

"Het uitvaardigen van sancties tegen een staatshoofd staat gelijk aan het verbreken van de betrekkingen", aldus Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Hij heeft ook gezegd dat het woensdag gepresenteerde voorstel lijkt op een poging om Moskou onder druk te zetten.

De Verenigde Staten maken zich zorgen over de Russische troepen bij de grens met Oekraïne. Er wordt gevreesd voor een inval, iets waar volgens Rusland geen plannen voor zijn. De Russen eisen veiligheidsgaranties die essentieel zouden zijn voor het de-escaleren van de situatie. Het gaat onder meer om de terugtrekking van NAVO-troepen uit Oost-Europa en de belofte dat Oekraïne nooit deel zal uitmaken van het militaire samenwerkingsverband.

Overleg

Rusland voerde afgelopen week vanwege de opgelopen spanningen overleg met de VS en daarna ook met de NAVO. Die waren volgens Peskov geen succes. De gesprekken leverden geen doorbraak op, maar de VS en NAVO zeiden wel bereid te zijn over onder meer wapenbeheersing te praten. De dreiging van Amerikaanse sancties draagt niet bij "aan een constructieve sfeer bij de onderhandelingen", meent Peskov.

Volgens de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov waren de VS en de NAVO bij de gesprekken niet bereid tot het sluiten van compromissen. Het vooruitzicht op nieuwe onderhandelingen zal afhankelijk zijn van hoe zij nu verder op de eisen reageren, zei hij tegen Russische persbureaus. Zijn viceminister Sergej Rjabkov zei geen redenen te zien om de komende dagen weer samen te komen. De partijen zouden namelijk weer dezelfde discussies gaan voeren.

Lavrov noemde verder de dreiging van nieuwe sancties van de Verenigde Staten "arrogant en absurd". De minister heeft daarnaast laten weten dat Moskou op nieuwe sancties zal reageren.

Meer uit Buitenland

Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

27 minuten geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

41 minuten geleden
Gaza: Israël valt opzettelijk medische voorzieningen aan

GAZA-STAD (ANP) - Israël zou "opzettelijk de resterende medische voorzieningen in het noorden" aanvallen, zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zondag tegen Al Jazeera. Daardoor worden burgers "gedwongen naar het zuiden te verhuizen", aldus de woordvoerder, volgens wie tot nu slechts 403 patiënten Gaza hebben mogen verlaten voor behandeling.

1 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: meer dan 15.500 doden

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in Gaza meldt dat er sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober al 15.523 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen. Meer dan 41.000 Palestijnen raakten gewond.

1 uur geleden
ICC: onderzoek naar oorlogsmisdaden Gaza en Israël intensiveren

DEN HAAG (ANP/AFP) - De hoofdaanklager van het International Strafhof (ICC) zegt het onderzoek naar oorlogsmisdaden in Israël en de Gazastrook "te intensiveren". Karim Khan heeft een bezoek gebracht aan Israël en de Palestijnse gebieden om slachtoffers aan beide kanten te spreken.

2 uur geleden
Hamas: 700 doden in Gaza in afgelopen 24 uur bij aanvallen Israël

GAZA-STAD (ANP/DPA) - In de afgelopen 24 uur zijn zevenhonderd Palestijnen omgekomen bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook, stelt de Palestijnse beweging Hamas. De cijfers konden niet worden geverifieerd.

5 uur geleden
Emir Qatar bespreekt met Macron permanent staakt-het-vuren Gaza

DOHA (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdagavond in de Qatarese hoofdstad Doha gesproken met de emir, sjeik Tamim bin Hamad al Thani, over onder meer de situatie in de Gazastrook. De leider van de oliestaat benadrukte in dat gesprek "het belang van een permanent staakt-het-vuren", meldt staatspersbureau QNA.

6 uur geleden