Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kremlin: aanvallers Belgorod gebruikten westers wapentuig

Kremlin: aanvallers Belgorod gebruikten westers wapentuig

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin zegt dat pro-Oekraïense aanvallers in de Russische regio Belgorod gebruik hebben gemaakt van westers wapentuig, wat zou aantonen dat het Westen steeds meer betrokken raakt bij het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Over de hulp die het Oekraïense leger uit het buitenland ontvangt, zegt het Kremlin dat het geen geheim is dat het wapentuig wordt gebruikt tegen het Russische leger. "En het is voor ons geen geheim dat de directe en indirecte betrokkenheid van westerse landen bij dit conflict met de dag toeneemt", aldus een woordvoerder.

Russische staatsmedia deelden beelden van onder meer kapotte Humvees, afkomstig uit de Verenigde Staten, in Rusland. De VS hebben ruim 2000 Humvees naar Oekraïne gestuurd. Het Amerikaanse ministerie van Defensie is "sceptisch" over de echtheid van de berichtgeving, aldus een woordvoerder. Hij herhaalde ook dat de VS vinden dat het aan Kyiv is om te bepalen hoe de oorlog wordt gevoerd.

Het Russische leger zei dinsdag dat het in Belgorod meer dan zeventig "Oekraïense nationalisten" had gedood en de rest had teruggestuurd naar Oekraïne. Oekraïne wordt beschuldigd van betrokkenheid bij het geweld deze week in de grensregio, maar ontkent. De actie is opgeëist door twee groepen Russische opstandelingen. Het gaat om het Vrijheid van Rusland-legioen en het Russisch Vrijwilligerskorps.

Meer uit Buitenland

Boeren naar Brussel voor protest tegen landbouwbeleid EU

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Meerdere konvooien van landbouwvoertuigen met boeren die in Brussel gaan betogen, belemmeren in de ochtendspits het verkeer. De politie heeft aangeraden niet met de auto naar het centrum te komen en er zijn belangrijke verkeerstunnels in de richting van het centrum afgesloten. Verscheidene boerenbonden vinden dat de Europese Commissie geen concrete maatregelen heeft genomen om de problemen van de landbouwsector aan te pakken. Om dat af te dwingen, betogen boeren in België sinds begin deze maand.

8 minuten geleden
Meta lanceert team tegen AI-misbruik bij EU-verkiezingen

BRUSSEL (ANP/RTR) - Facebook-eigenaar Meta Platforms gaat een team opzetten dat desinformatie en AI-misbruik moet aanpakken in de opmaat naar de EU-verkiezingen in juni. De snelle groei van generatieve AI die op instructie binnen enkele seconden tekst, afbeeldingen en video kan creëren, heeft geleid tot de angst dat deze nieuwe technologie dit jaar zou kunnen worden gebruikt om grote verkiezingen over de hele wereld te verstoren.

1 uur geleden
Duizenden Brazilianen demonstreren tegen onderzoek staatsgreep

SÃO PAULO (ANP/DPA) - In de Braziliaanse stad São Paulo zijn zondag tienduizenden aanhangers van oud-president Jair Bolsonaro de straat op gegaan om te protesteren tegen het strafrechtelijk onderzoek naar het voormalige staatshoofd.

2 uur geleden
Taliban laten Oostenrijkse rechts-extremist vrij

WENEN (ANP) - Na negen maanden gevangenschap bij de Taliban in Afghanistan is een Oostenrijkse rechts-extremist vrijgelaten. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dat de 84-jarige man in de Qatarese hoofdstad Doha was geland. Hij werd sinds mei 2023 vastgehouden door de Taliban, die Afghanistan regeren.

4 uur geleden
Netanyahu: IDF presenteert plan voor evacuatie Palestijnen

JERUZALEM (ANP) - Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het Israëlische leger een plan heeft gepresenteerd voor de evacuatie van burgers uit gebieden in de Gazastrook waar gevochten wordt, samen met een "operationeel plan".

5 uur geleden
Angst voor cholera-uitbraak: duizenden vast op cruiseschip

PORT LUIS (ANP) - Meer dan 3000 mensen zitten vast op een cruiseschip voor de kust van het Oost-Afrikaanse eiland Mauritius door het vermoeden van een mogelijke cholera-uitbraak op het schip. Na een reeks gevallen van maag-darmziekten aan boord van de Norwegian Dawn weigerden de plaatselijke autoriteiten zondag het schip te laten aanmeren in de haven van de hoofdstad Port Louis.

5 uur geleden
Israël zegt hoe dan ook door te gaan met grondoperatie Rafah

TEL AVIV (ANP/AFP) - Een mogelijk staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas zal hoogstens uitstel betekenen voor een grondinvasie van de zuidelijke stad Rafah in Gaza. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag. In Rafah verblijven inmiddels naar schatting 1,5 miljoen Palestijnen, in overgrote meerderheid ontheemden.

9 uur geleden