Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kredietverzekeraar: vermogen Nederlanders sterk gegroeid

Kredietverzekeraar: vermogen Nederlanders sterk gegroeid

DEN BOSCH (ANP) - Nederlanders behoorden in 2020 tot de rijkste mensen ter wereld, met een gemiddeld netto-vermogen van bijna 129.000 euro. Dat becijferde Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar ter wereld, in een onderzoek naar bezittingen. De stijging naar plek vier op de vermogensranglijst komt deels door de coronacrisis, omdat er toen nog meer gespaard werd dan er überhaupt al wordt gedaan. Ook wordt het toegenomen vermogen deels veroorzaakt door bijvoorbeeld de gestegen huizenprijzen.

Bij de vorige editie van het onderzoek, in 2000, stond Nederland nog op de zevende plek qua vermogen. Vorig jaar was de gemiddelde wereldburger nog nooit zo rijk, constateren de onderzoekers verder. Het totaal aan bezittingen nam sinds het vorige onderzoek met bijna 10 procent toe, voor het eerst tot boven de 200 biljoen euro. De stijging komt onder meer door het herstel van aandelenbeurzen. Dit jaar neemt de rijkdom gemiddeld iets minder hard toe, met ongeveer 7 procent ten opzichte van 2020, verwacht de kredietverzekeraar.

De Verenigde Staten (met gemiddeld ruim 218.000 euro netto-vermogen), Zwitserland (ruim 212.000 euro) en Denemarken (bijna 150.000 euro) vormen de top drie van landen met de hoogste gemiddelde bruto rijkdom per burger. Volgens de kredietverzekeraar is het spaargedrag van invloed op het vermogen. Zo heeft de gemiddelde Amerikaan meer dan de helft van zijn vermogen in aandelen zitten, waarvan de koersen zijn gestegen. De Zwitsers hebben "een geschiedenis van het aantrekken van rijken" die hun geld in het land stallen, aldus de kredietverzekeraar. In Denemarken speelt net zoals in Nederland het gestegen pensioenvermogen een rol.

Spaarrekeningen

Door de coronacrisis konden mensen daarnaast hun geld niet uitgeven. Duitsers, die doorgaans ook veel sparen, hebben gemiddeld maar zo'n 62.000 euro aan vermogen omdat ze juist geld op spaarrekeningen hebben staan en niet beleggen. Sparen levert al tijden weinig rendement op door de lage rentes.

Euler Hermes keek voor het onderzoek naar de rijkdom en schulden van huishoudens in bijna zestig landen. De kredietverzekeraar benadrukt dat de rijken nog altijd rijker worden en dat er ook mensen zijn die vorig jaar hun spaargeld hebben moeten aanspreken.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

5 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

6 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

7 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

9 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

9 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

10 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

10 uur geleden