Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kredietbureau geeft Amerikaanse bank First Republic rommelstatus

Kredietbureau geeft Amerikaanse bank First Republic rommelstatus

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is negatiever over de financiële gezondheid van de Amerikaanse bank First Republic geworden. Volgens analisten is het risico dat veel klanten hun geld weghalen bij de regionale bank nog altijd groot na het omvallen van twee andere Amerikaanse banken het afgelopen weekend. First Republic krijgt nu het rapportcijfer BB+, waarmee de kredietwaardigheid meerdere plekken daalt tot vlak onder de grens voor leningen met een rommelstatus.

Het betekent dat geld uitlenen aan de bank bij de risicovollere beleggingen hoort. De afwaardering volgt op het omvallen van de Silicon Valley Bank (SVB) in San Francisco en Signature Bank in New York. Beide kredietverstrekkers kampten met klanten die massaal hun tegoeden kwamen opeisen bij de bank.

Volgens S&P Global loopt First Republic meer risico's dan vergelijkbare banken in de Verenigde Staten. Dat komt doordat de hele groep van rekeninghouders van deze bank minder divers is dan bij vergelijkbare branchegenoten.

Eerdere kritiek

De zeer eenzijdige groep depositohouders bij SVB leidde eerder al tot kritiek. Deze bank trok vooral klanten aan uit de tech- en start-upwereld rond San Francisco. Maar door de economisch mindere vooruitzichten hadden juist deze bedrijven meer van hun tegoeden nodig, wat zorgde voor een bovengemiddelde uitstroom van geld.

First Republic is naar balansomvang de veertiende bank van de Verenigde Staten. De bank uit San Francisco heeft 212 miljard dollar aan beleggingen uitstaan en ruim 176 miljard dollar aan deposito's.

Meer uit Financieel

Essent verlaagt variabele tarieven stroom en gas met 10 procent

DEN BOSCH (ANP) - Essent verlaagt de tarieven voor stroom en gas met 10 procent. De nieuwe tarieven gelden voor bijna 1 miljoen huishoudens met een variabel energiecontract en gaan op 1 april in.

23 minuten geleden
Rijhulpsystemen verminderen kans op ongeval met een derde

DEN HAAG (ANP) - Slimme rijhulpsystemen kunnen de kans op ongevallen in het verkeer met 30 tot 40 procent verkleinen. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars uit eigen onderzoek.

34 minuten geleden
Opnieuw krimp economische bedrijvigheid in eurozone

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in februari voor de negende maand op rij gekrompen. De krimp viel wel opnieuw iets minder sterk uit dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector sterker toenam dan in januari. De krimp in de industrie viel daarentegen iets groter uit, meldt marktonderzoeker S&P Global.

36 minuten geleden
Op hol geslagen ChatGPT slaat urenlang wartaal uit

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Gebruikers van ChatGPT kregen eerder deze week urenlang onzinnige antwoorden op eenvoudige vragen aan de chatbot. Volgens het moederbedrijf van ChatGPT, OpenAI, werd dit door een bug veroorzaakt na een softwareaanpassing.

1 uur geleden
Een op de vijf bedrijven betaalde losgeld voor gijzelsoftware

DELFT (ANP) - Criminele bendes hebben vorig jaar 147 succesvolle aanvallen met gijzelsoftware uitgevoerd op grote Nederlandse bedrijven en instellingen. In 18 procent van de gevallen werd losgeld betaald. Dat blijkt uit cijfers van de politie en beveiligingsbedrijven.

2 uur geleden
Chipbedrijven zetten AEX flink hoger na cijfers Nvidia

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is donderdag met een stevige winst geopend. Vooral de chipbedrijven lieten forse koerswinsten zien, dankzij beter dan verwachte resultaten van Nvidia. De belangrijkste speler ter wereld op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI), wist afgelopen kwartaal opnieuw records te verbreken en de hooggespannen verwachtingen te overtreffen. Volgens topman Jensen Huang profiteert Nvidia volop van de grote vraag naar snellere computers en AI-toepassingen.

2 uur geleden
Dalende vraag elektrische auto's zet winst Mercedes onder druk

STUTTGART (ANP) - Het Duitse automerk Mercedes-Benz waarschuwt dat de winst dit jaar gedrukt wordt door een dalende vraag naar elektrische auto's. Ook heeft het concern last van een afkoelende economie.

2 uur geleden