
Kredietbeoordelaars: Suriname op rand van faillissement
PARAMARIBO (ANP/BLOOMBERG) - Suriname balanceert op de rand van faillissement, beoordelen Standard & Poor's en Fitch. De kredietbeoordelaars hebben hun waardering van het land verlaagd omdat het een lening niet kon aflossen en genoodzaakt was om herstructurering van die lening te vragen.
Fitch verlaagt de waardering van Suriname van "C" naar "RD", of "Restricted Default". Die waardering krijgt een land wanneer het niet aan een betaling kan voldoen of een betalingsachterstand heeft, maar geen faillissement heeft aangevraagd. Standard & Poor's beoordeelt Suriname ook lager, van "CCC+" naar "SD", of "Selective Default". Dat komt op hetzelfde neer als de rating van Fitch.
Suriname kreeg vorige week toestemming van schuldeisers voor uitstel van betalingen op een lening van 125 miljoen Amerikaanse dollar. Het land kon eind vorige maand niet aan een aflossingsverplichting voldoen, dus vroeg het de obligatiehouders om een aanpassing van de voorwaarden voor de schuldpapieren.
Oplossing
De Surinaamse regering moest op 30 juni 15,6 miljoen Amerikaanse dollar aflossen op de lening en 8 miljoen dollar aan rente betalen, maar was daar toen niet toe in staat. Daarop had Paramaribo tien dagen de tijd om tot een oplossing te komen met zijn schuldeisers. Obligatiehouders zijn er onder andere mee akkoord gegaan dat Suriname pas in december of juni 2021 begint met aflossen, afhankelijk van het begin van een programma van het Internationaal Monetair Fonds voor het land.
De nieuwe regeringscoalitie die deze week in Suriname aantreedt, erft van scheidend president Desi Bouterse een land met grote economische problemen. Het land heeft een groot tekort op de lopende rekening en is door een groot deel van zijn reserves in buitenlandse valuta's heen, waardoor het moeilijk wordt de waarde van de eigen munt op peil te houden. Lage olieprijzen als gevolg van de coronapandemie verergeren de economische problemen.
Meer uit Financieel
SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De olieprijzen gingen maandag omlaag na een nieuwe productieverhoging door oliekartel OPEC+. Hierdoor wordt tanken aan de pomp in Nederland binnenkort mogelijk wat goedkoper. De olielanden gaan hun productie in augustus met 548.000 vaten per dag verhogen. Dat is meer dan werd verwacht op de oliemarkt.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft op zijn platform Truth Social laten weten dat de importheffingen voor verschillende landen maandag vanaf 12.00 uur lokale tijd (18.00 uur Nederlandse tijd) per brief bekend worden gemaakt. Trump dreigt ook met aanvullende tarieven van 10 procent voor landen die zich aansluiten bij het "anti-Amerikaanse beleid" van de BRICS.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - TikTok bouwt een nieuwe versie van zijn app voor gebruikers in de Verenigde Staten, voorafgaand aan de geplande verkoop van de app aan een groep investeerders. Dat meldt The Information, een nieuwssite over technologie. Het platform voor korte video's zou de nieuwe app op 5 september in Amerikaanse appstores willen lanceren.
13 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Washington staat op het punt om meerdere handelsakkoorden te sluiten. "We verwachten de komende dagen enkele grote aankondigingen", zei de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent in een gesprek met nieuwszender CNN.
16 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China voert invoerbeperkingen in op medische apparatuur uit de Europese Unie zodra de waarde ervan boven de 45 miljoen yuan (ongeveer 5,4 miljoen euro) uitkomt. De "tegenmaatregel" treedt zondag in werking, maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.
22 uur geledenPARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
1 dag geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
1 dag geleden