Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kredietbeoordelaar Moody's bezorgd om Italiaanse politiek

Kredietbeoordelaar Moody's bezorgd om Italiaanse politiek

PARIJS (ANP) - Kredietbeoordelaar Moody's maakt zich zorgen om de Italiaanse politiek en is bang dat het land onder een nieuwe regering bepaalde benodigde structurele hervormingen niet doorzet. Dat schrijft Moody's in een rapport waarin de prognose voor Italië van stabiel naar negatief gaat, wat kan duiden op een mogelijk lager kredietoordeel in de toekomst. Zo'n oordeel is van groot belang voor de prijs die een land betaalt voor het lenen van geld.

De afgelopen tijd was er een breed samengesteld kabinet in Italië onder leiding van de partijloze voormalige voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi. Die zette hervormingen in om zo Europese leningen te kunnen krijgen en de Italiaanse economie te kunnen hervormen. Die groeide al jaren relatief langzaam en via onder meer digitalisering en vergroening moet de economie verbeteren. Op die manier kan Italië dan ook beter zijn hoge schuldenlast afbetalen.

Onlangs ontstond er echter onenigheid bij de partijen die in de regeringscoalitie zaten en dat leidde tot het ontslag van Draghi. Eind volgende maand komen er nieuwe verkiezingen, maar Moody's ziet nu al een verhoogd risico dat door het "politieke klimaat" hervormingen niet worden doorgezet. Dat zou ook het vermogen van Italië om meer leningen uit Europa te krijgen kunnen aantasten.

Geld lenen

Verder maakt Moody's zich ook zorgen om minder energieleveringen, wat de economische groei kan schaden. Langzamere economische groei, hogere leenkosten omdat de markt minder vertrouwen heeft in de Italiaanse koers en een minder gedisciplineerd begrotingsbeleid zijn ook allemaal risico's die Moody's ziet.

Binnen de Europese Unie leven er ook zorgen om de kosten die Italië voor staatsleningen moet betalen. De ECB kocht de laatste jaren veel van die leningen als onderdeel van zijn opkoopbeleid, maar daar is de centrale bank mee gestopt. Daardoor betaalt Italië weer flink meer om geld te lenen dan Duitsland, waar standaard mee wordt vergeleken. En omdat Italië veel schulden heeft, kan dat tot grote problemen leiden als de overheidsinkomsten niet mee groeien.

Meer uit Financieel

Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

6 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

7 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

9 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

11 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

13 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

1 dag geleden