Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kredietbeoordelaar Moody's bezorgd om Italiaanse politiek

Kredietbeoordelaar Moody's bezorgd om Italiaanse politiek

PARIJS (ANP) - Kredietbeoordelaar Moody's maakt zich zorgen om de Italiaanse politiek en is bang dat het land onder een nieuwe regering bepaalde benodigde structurele hervormingen niet doorzet. Dat schrijft Moody's in een rapport waarin de prognose voor Italië van stabiel naar negatief gaat, wat kan duiden op een mogelijk lager kredietoordeel in de toekomst. Zo'n oordeel is van groot belang voor de prijs die een land betaalt voor het lenen van geld.

De afgelopen tijd was er een breed samengesteld kabinet in Italië onder leiding van de partijloze voormalige voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi. Die zette hervormingen in om zo Europese leningen te kunnen krijgen en de Italiaanse economie te kunnen hervormen. Die groeide al jaren relatief langzaam en via onder meer digitalisering en vergroening moet de economie verbeteren. Op die manier kan Italië dan ook beter zijn hoge schuldenlast afbetalen.

Onlangs ontstond er echter onenigheid bij de partijen die in de regeringscoalitie zaten en dat leidde tot het ontslag van Draghi. Eind volgende maand komen er nieuwe verkiezingen, maar Moody's ziet nu al een verhoogd risico dat door het "politieke klimaat" hervormingen niet worden doorgezet. Dat zou ook het vermogen van Italië om meer leningen uit Europa te krijgen kunnen aantasten.

Geld lenen

Verder maakt Moody's zich ook zorgen om minder energieleveringen, wat de economische groei kan schaden. Langzamere economische groei, hogere leenkosten omdat de markt minder vertrouwen heeft in de Italiaanse koers en een minder gedisciplineerd begrotingsbeleid zijn ook allemaal risico's die Moody's ziet.

Binnen de Europese Unie leven er ook zorgen om de kosten die Italië voor staatsleningen moet betalen. De ECB kocht de laatste jaren veel van die leningen als onderdeel van zijn opkoopbeleid, maar daar is de centrale bank mee gestopt. Daardoor betaalt Italië weer flink meer om geld te lenen dan Duitsland, waar standaard mee wordt vergeleken. En omdat Italië veel schulden heeft, kan dat tot grote problemen leiden als de overheidsinkomsten niet mee groeien.

Meer uit Financieel

Groente en fruit verrot op Britse akkers door personeelstekort

STONELEIGH (ANP/BLOOMBERG) - Op de Britse akkers staat voor miljoenen ponden aan groente en fruit weg te rotten. Dat komt onder meer doordat telers niet genoeg personeel kunnen werven, waardoor gewassen niet worden geoogst. De brexit bemoeilijkt bovendien het werven van personeel uit de Europese Unie.

1 uur geleden
Oliebedrijven onder druk op Wall Street na daling olieprijzen

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse olieproducenten stonden maandag onder druk op Wall Street. ExxonMobil, Chevron, Marathon Oil en Occidental Petroleum zakten tot meer dan 4 procent door een flinke daling van de olieprijzen die volgden op tegenvallende economische cijfers uit China. Beleggers vrezen daardoor dat China minder olie zal afnemen. Ook maakte het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco bij de publicatie van zijn resultaten bekend klaar te staan om de productie te verhogen indien het Saudische regime daar om vraagt.

1 uur geleden
ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

UTRECHT (ANP) - ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven verwachten tegelijkertijd een groter beroep op het wegtransport. Maar bij beide alternatieven zijn de mogelijkheden maar beperkt.

2 uur geleden
Saudische prins investeerde half miljard in Rusland rond invasie

MOSKOU (ANP/RTR) - Een Saudi-Arabisch investeringsfonds heeft stilletjes voor meer dan een half miljard dollar in drie Russische energiebedrijven gestoken. Kingdom Holding, dat eigendom is van prins Alwaleed Bin Talal, deed dat rond de Russische invasie van Oekraïne. Dat werd duidelijk uit officiële beursdocumenten die afgelopen weekeinde werden vrijgegeven.

2 uur geleden
KLM-piloten in het buitenland niet meer gratis naar het werk

AMSTERDAM (ANP) - Piloten van KLM die in het buitenland wonen, kunnen niet meer gratis van en naar het werk reizen. In de nieuwe cao wordt, mits piloten akkoord geven, de gratis regeling afgeschaft. Dat betekent concreet dat piloten die in het buitenland wonen een vast bedrag in de maand betalen voor het woon-werkverkeer.

3 uur geleden
Kosovo voert stroomonderbrekingen in door energiecrisis

PRISTINA (ANP/RTR) - Huishoudens en bedrijven in Kosovo moeten vanaf maandag rekening houden met regelmatige stroomonderbrekingen. Het Balkanland produceert niet genoeg elektriciteit om zelf aan de vraag te voldoen en de hoge stroomprijzen in het buitenland maken het moeilijk voor het armlastige land om elektriciteit te importeren. Daarmee is Kosovo een van de eerste landen in Europa waar de energiecrisis tot stroomonderbrekingen leidt.

3 uur geleden
Bierbrouwer Grolsch produceert groen gas uit eigen afvalwater

ENSCHEDE (ANP) - Bierbrouwer Grolsch heeft met succes het eerste groene gas geproduceerd uit zijn eigen afvalwater. Op het terrein van de brouwerij in Enschede is een installatie geplaatst die jaarlijks 1 miljoen kubieke meter groen gas uit biogas gaat produceren. Dit komt overeen met het gasverbruik van ongeveer 700 Twentse huishoudens.

3 uur geleden