Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kratochvilova gunt Bol haar wereldrecord: tijd was er rijp voor

Kratochvilova gunt Bol haar wereldrecord: tijd was er rijp voor

PRAAG (ANP) - Jarmila Kratochvilova heeft er vrede mee dat Femke Bol haar wereldrecord op de 400 meter indoor na 41 jaar heeft afgenomen. "De tijd was er rijp voor", zegt de 72-jarige voormalige topatlete op de Tsjechische sportwebsite iSport. "Van tijd tot tijd wordt er een uitzonderlijk persoon geboren die uitzonderlijke prestaties kan leveren."

Kratochvilova zette in 1982 het wereldrecord indoor op 49,59 seconden. Bol dook er op de NK indoor afgelopen zondag in het Omnisport van Apeldoorn 0,33 seconde onder en noteerde een onwaarschijnlijk snelle 49,26. "Ik heb het gemist, ik was biatlon aan het kijken. Ik heb misschien even een moment gehad dat ik het betreurde, want meer dan veertig jaar een record bezitten betekent wel wat. Maar ik heb er echt geen probleem mee. Ik wens Bol het allerbeste. Het is een feit dat nu de tijd rijp is om die records te verbeteren. Er zijn meer wedstrijden en de financiële omstandigheden zijn ook beter", aldus de vrouw die destijds voor Tsjecho-Slowakije uitkwam.

Kratochvilova heeft nog altijd het wereldrecord op de 800 meter in de buitenlucht op haar naam met 1.53,28, gelopen in 1983. "Ik denk niet dat Femke dat record gaat aanvallen. Ze heeft haar zinnen gezet op de 400 meter horden", weet de Tsjechische, die vertelt dat het indoorrecord op de 400 meter minder waarde voor haar had dan het buitenrecord op de 800 meter. "Ik ben er in mijn leven ook niet vaak aan herinnerd. Ik trainde ook nooit binnen. Mijn coach zei op een gegeven moment dat ik maar eens binnenwedstrijden moest gaan doen."

De Tsjechische liep haar wereldrecords wel in een tijd waarin atleten uit de Oostbloklanden grif gebruikmaakten van doping. Ook Kratochvilova was verdacht, maar ze werd nooit betrapt bij dopingcontroles. Bol zei erover dat ze die oude recordrace nooit heeft bekeken of als voorbeeld heeft gezien. "Het is naar mijn mening niet op een eerlijke manier gelopen. Ik ben blij dat er nu een 'clean' record is."

Meer uit Sport

Zwemster Steenbergen tweede op 200 vrij in Qualification Meet

ROTTERDAM (ANP) - Zwemster Marrit Steenbergen is bij de Rotterdam Qualification Meet als tweede geëindigd op de 200 meter vrije slag. De winnares van het brons op de 100 meter vrij bij de WK zwemmen afgelopen zomer in Fukuoka (Japan) tikte in de finale aan in 1.56,19. De Tsjechische Barbora Seemanova won in 1.55,59.

6 uur geleden
Bondscoach handbalsters: grote zege op Argentinië perfecte start

FREDERIKSHAVN (ANP) - Bondscoach Per Johansson van de Nederlandse handbalsters noemde de riante zege van 41-26 op Argentinië de perfecte start van het wereldkampioenschap. "In vele opzichten. Ik heb veel speelsters kunnen inzetten, veel speelsters zien scoren, veel spelposities gezien en veel doelpunten. We zaten in een goede flow. Het was een ideaal begin", zei de Zweed na afloop van het duel in het Deense Frederikshavn bij Viaplay.

8 uur geleden
Handbalsters openen WK met ruime zege op Argentinië: 41-26

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters zijn het wereldkampioenschap in Denemarken, Zweden en Noorwegen begonnen met een ruime zege op Argentinië. Oranje won in het Deens Frederikshavn met 41-26. Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Per Johansson al met 20-14.

8 uur geleden
Keepster Duijndam op tribune, Broch op de bank bij handbalsters

FREDERIKSHAVN (ANP) - Keepster Rinka Duijndam zit de eerste groepswedstrijd van de Nederlands handbalsters op het WK op de tribune. Bondscoach Per Johansson geeft in het duel donderdagavond met Argentinië de voorkeur aan Tess Lieder en Yara ten Holte.

10 uur geleden
KNSB: marathon op natuurijs op zijn vroegst zaterdagavond

UTRECHT (ANP) - Schaatsbond KNSB verwacht dat als de vorst aanhoudt een marathon op natuurijs op zijn vroegst zaterdagavond mogelijk is. Natuurijscoördinator Geert-Jan Muskens acht de kans echter groter op zondag. "Als er heel goede vorst is, ook overdag, dan zou de marathon zaterdagavond kunnen", zegt Muskens. Hij schat die kans op 25 procent. "De kans op een marathon op zondagochtend is 50 procent."

14 uur geleden
Organisatie Tour onthult meer etappeplaatsen voor 2025

LILLE (ANP) - De eerste drie etappes van de Ronde van Frankrijk in 2025 zijn bekend. In tegenstelling tot de vorige vijf Tours krijgen in dat jaar de sprinters weer eens de kans de eerste gele trui te pakken, zei Tourdirecteur Christian Prudhomme bij de presentatie.

15 uur geleden
Mondiale badmintonbond schort lidmaatschap Rusland op

LAUSANNE (ANP/RTR) - De internationale badmintonbond (BWF) heeft het lidmaatschap van de nationale badmintonfederatie van Rusland (NBFR) opgeschort. Daartoe is besloten nadat bleek dat de Russische bond de lidmaatschapsvoorwaarden had overtreden, zo meldt de BWF op de website.

15 uur geleden