Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krapte arbeidsmarkt neemt toe, aantal banen op recordniveau

Krapte arbeidsmarkt neemt toe, aantal banen op recordniveau

DEN HAAG (ANP) - De krapte op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal verder toegenomen door de aanhoudende groei van het aantal vacatures en een verdere daling van het aantal werklozen. Het aantal banen nam toe met 127.000 naar een recordhoogte van ruim 11 miljoen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij onder meer Schiphol, de NS en Rijkswaterstaat kwamen de afgelopen weken al problemen naar boven door personeelstekort.

Eind maart stonden er 451.000 vacatures open, 59.000 meer dan aan het einde van het vierde kwartaal. De toename overtreft het record van 392.000 vacatures van het vorige kwartaal. Er stonden afgelopen kwartaal 133 vacatures tegenover elke 100 werklozen, tegen 106 vacatures per 100 eind 2021. Bij alle bedrijfstakken was meer werk. In de handel, zakelijke dienstverlening en zorg waren de meeste vacatures. Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

Na een krimp in het vierde kwartaal van 2021, toen eind december nog een lockdown gold, groeide het aantal vacatures in de horeca het hardst. Met 112 vacatures op duizend werknemersbanen verdubbelde de vacaturegraad in deze sector. Niet eerder werd in een bedrijfstak een vacaturegraad gemeten van boven de 100.

Het aantal werknemersbanen steeg tot een record van ruim 8,8 miljoen. Het aantal banen van zelfstandigen nam ook toe tot een record van dik 2,4 miljoen. Ruim een op de vijf banen is een zelfstandigenbaan.

Bij de uitzendbureaus kwamen er 57.000 werknemersbanen bij. Dat betekende een stijging van 7,6 procent, de grootste toename in de afgelopen 26 jaar. Door dit herstel is de uitzendbranche weer terug op het niveau van voor corona.

In het eerste kwartaal waren er 338.000 mensen werkloos. Dat is 3,5 procent van de beroepsbevolking. De werkloosheid bereikte hiermee een laagterecord sinds de metingen per kwartaal vanaf 2003. Het onbenut arbeidspotentieel, waarin onder meer ook deeltijdwerkers die meer uren willen werken worden meegenomen, daalde met 75.000 tot 1,1 miljoen. Daarmee daalde het onbenut potentieel voor het zevende achtereenvolgende kwartaal.

Het CBS meldde daarnaast in samenwerking met TNO dat het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie in het eerste kwartaal is toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. Vooral het aantal flexibele werknemers met relatief meer zekerheid, zoals mensen met een tijdelijk contract met uitzicht op een vast contract, was hoger, terwijl er juist minder oproepkrachten waren. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie is nog steeds iets lager dan net voor de coronacrisis.

Meer uit Financieel

Schiphol wordt opgeknapt met 'inhaalslag' van 3 miljard euro

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol wil de komende jaren 3 miljard euro investeren in onderhoud en vernieuwing van de luchthaven. Dat geld gaat onder meer naar de bagagekelder, looppaden, klimaatsystemen en vliegtuigopstelplaatsen. De luchthaven acht de investeringen "noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen die Schiphol wil bieden aan medewerkers, reizigers en luchtvaartmaatschappijen".

26 minuten geleden
Ajax verliest op hoger geopend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Ajax verloor maandag in de openingsminuten van de beurzen op het Damrak 0,5 procent. Beleggers verwerkten de jaarcijfers van voetbalclub Ajax die vlak voor het weekend werden gepubliceerd. Het is erg onrustig bij de beursgenoteerde club uit Amsterdam, vooral vanwege de in opspraak geraakte en recent ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

55 minuten geleden
Ondernemers met sjoemeldiesels eisen schadevergoeding

ZOETERMEER (ANP) - Bedrijven die jarenlang in bestelbusjes rondgereden hebben met sjoemelsoftware eisen een schadevergoeding van autofabrikanten. Transport en Logistiek Nederland (TLN) is een samenwerking aangegaan met Dieselgate.com om de claims van ondernemers te verzamelen. Dat platform heeft uitgezocht dat er bij de achterban van TLN waarschijnlijk tienduizenden van deze vervuilende auto's met gemanipuleerde systemen zijn of zijn geweest.

1 uur geleden
Onderzoek: salariskloof tussen mannen en vrouwen is gegroeid

BREUKELEN (ANP) - Het verschil tussen wat mannen en vrouwen gemiddeld verdienen, is de afgelopen twee jaar groter geworden. Dat melden platform Intermediair en de Nyenrode Business Universiteit op basis van tweejaarlijks onderzoek. Was het verschil in salaris in 2021 nog 5 procent, de loonkloof is dit jaar gestegen naar 7,4 procent.

1 uur geleden
Beleggers op Damrak verwerken jaarcijfers van onrustig Ajax

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat op de eerste dag van een nieuwe beursweek onder meer uit naar Ajax. De beursgenoteerde Amsterdamse voetbalclub kwam na het sluiten van de beurs voor het weekend met zijn jaarcijfers. Daaruit kwam naar voren dat Ajax, ondanks tegenvallende sportieve resultaten, 39 miljoen euro winst heeft gemaakt. Daarnaast maakte de club bekend dat accountants- en advieskantoor KPMG onderzoek gaat doen naar de rol en belangen van de ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

2 uur geleden
Nevi: grootste achteruitgang Nederlandse industrie sinds mei 2020

ZEIST (ANP) - De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie laat de grootste achteruitgang zien sinds mei 2020, meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). Volgens de maandelijkse peiling van de organisatie zijn zowel de productieomvang als het aantal nieuwe orders afgelopen maand flink gedaald. Veel ondernemingen verlengen tijdelijke contracten nu ook niet meer.

2 uur geleden
Jongeren kopen massaal caravans en campers

UTRECHT (ANP) - Het caravan- en camperbezit onder jongeren is de afgelopen jaren fors gestegen. Tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 steeg het bezit onder Nederlanders tot en met 25 jaar met liefst 53 procent, in de categorie 26 tot en met 35 jaar gaat het om een toename van 35,5 procent. Het totale aantal van dit soort kampeermiddelen in Nederland groeide in deze periode met 7 procent, meldt de Kampeer en Caravan Industrie (KCI).

8 uur geleden