Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krapte arbeidsmarkt grootste barrière ondernemend Nederland

Krapte arbeidsmarkt grootste barrière ondernemend Nederland

DEN HAAG (ANP) - De huidige krapte op de arbeidsmarkt is voor Nederlandse ondernemers de grootste rem op de bedrijfsvoering. Ook worden ze geplaagd door tekorten aan materialen en productiemiddelen en door ruimtegebrek. Het Centraal Bureau voor de Statistiek peilde samen met de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw en werkgeversverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW de stemming van het niet-financiële bedrijfsleven. Een derde van de ondernemers zegt met personeelstekorten te kampen. Uit de meting kwam niettemin naar voren dat het ondernemersvertrouwen toeneemt.

De krapte op de arbeidsmarkt speelt ondernemers al langer parten. Volgens de gepubliceerde conjunctuurenquête is het personeelstekort al voor het vierde kwartaal op rij de grootste belemmering in de bedrijfsvoering. Aan het begin van het tweede kwartaal liet 34 procent van de ondernemers weten hier last van te hebben. Een jaar eerder ging het nog om 13 procent. Voor een vijfde van de ondernemers zijn de tekorten aan grondstoffen, materialen, ruimte en productiemiddelen een bron van zorg. Daarbij wordt de groep ondernemers die zegt niet met problemen te kampen steeds kleiner.

De krapte op de arbeidsmarkt wordt vooral door zakelijke dienstverleners gevoeld, zoals uitzendbureaus. In de winkelbranche namen de tekorten de voorbije maanden het sterkst toe. Bij vier op de tien detaillisten heeft de bedrijfsvoering te lijden van een gebrek aan mensen. Autohandelaren kampten van alle branches het meeste met tekorten aan productiemiddelen. Dit kan samenhangen met het wereldwijde tekort aan chips, dat een rem zet op de productie van auto's.

Ondanks de personeelstekorten nam het vertrouwen van ondernemers in doorsnee toe. Daarbij speelt vermoedelijk de afbouw van de coronamaatregelen een rol. Volgens het CBS hebben lockdowns en andere maatregelen de laatste tijd voor veel schommelingen gezorgd in het algehele sentiment. Sinds februari dit jaar gelden er nagenoeg geen coronamaatregelen meer. Vooral de horeca ziet de toekomst zonniger in. In de delfstoffenwinning is het vertrouwen wel minder groot geworden, mede door de impact van internationale spanningen zoals de oorlog in Oekraïne.

De gegevens voor het onderzoek zijn in april verzameld. Daarmee is ook de impact meegenomen die de oorlog in Oekraïne heeft op onder andere de inflatie en de problemen in de toeleveringsketens. Voor de komende twaalf maanden leven er bij ondernemers vooral zorgen over de aanhoudende prijsstijgingen.

Meer uit Financieel

Woningplatform ziet interesse voor schaars huuraanbod stijgen

AMSTERDAM (ANP) - Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 minuten geleden
Personeel autofabriek VDL Nedcar gaat voor de zesde keer staken

BORN (ANP) - Medewerkers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen donderdag opnieuw 24 uur het werk neer. Dat hebben de vakbonden aangekondigd, die daarmee een beter sociaal plan willen afdwingen. Het is de zesde door de bonden uitgeroepen stakingsdag inmiddels.

1 uur geleden
Acceptgiro na 46 jaar dienst niet meer in gebruik

DEN HAAG (ANP) - De acceptgiro is sinds deze donderdag niet meer in gebruik, na 46 jaar dienst te hebben gedaan. Betaaldienstverlener Currence kondigde in november 2021 al het afscheid van de acceptgiro aan. Currence stelde toen dat het aantal gebruikte acceptgiro's te laag is geworden om de betaalmethode nog langer te ondersteunen, terwijl de kosten te hoog zijn.

1 uur geleden
CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

DEN HAAG (ANP) - De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen. Inmiddels stijgt de omzet in die sector al twee jaar op rij met dubbele cijfers, aldus het CBS.

4 uur geleden
Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Die vindt naar verwachting in de nacht van woensdag op donderdag plaats. Bij het uitblijven van een goedkeuring door het Congres dreigen de Verenigde Staten binnenkort zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op financiële markten kan veroorzaken.

6 uur geleden
Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC. De ene zaak had betrekking op Ring-videodeurbellen, de andere op de slimme speaker van het bedrijf Alexa.

6 uur geleden
Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

HOUSTON (ANP/RTR) - Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak. Geen van de initiatiefvoorstellen, ingediend door het activistische beleggerscollectief Follow This, kreeg meer dan 36 procent van de stemmen.

9 uur geleden