Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krant: Zweden wil maandag NAVO-lidmaatschapsaanvraag indienen

Krant: Zweden wil maandag NAVO-lidmaatschapsaanvraag indienen

STOCKHOLM (ANP/RTR) - De Zweedse regering wil aankomende maandag een lidmaatschapsaanvraag voor de NAVO indienen, schrijft de Zweedse krant Expressen. Het land heeft nog niet een officieel besluit genomen over toetreding tot het militaire bondgenootschap.

Het besluit wordt volgens de krant, die zich op anonieme bronnen baseert, maandag genomen tijdens een speciale kabinetsvergadering, na een debat in het parlement. De aanvraag zou daarna direct worden opgestuurd. De plotselinge behoefte om snel lid te worden van de NAVO komt door de Russische invasie in Oekraïne.

De Zweedse leiders zullen binnenkort bekendmaken hoe ze denken over aansluiting bij de NAVO. Daarbij zal rekening worden gehouden met het standpunt van Finland. De leiders van het buurland hebben zich donderdag uitgesproken voor een lidmaatschapsaanvraag. Zweden en Finland zijn momenteel de enige Noordse landen die geen lid zijn van het bondgenootschap. De twee landen zullen naar verwachting samen optrekken in het lidmaatschapsproces. Rusland wil niet dat Finland en Zweden lid worden en heeft gedreigd met de inzet van onder meer kernwapens en hypersonische raketten.

Terwijl het lidmaatschapsproces loopt, worden Zweden en Finland bij een eventuele aanval niet beschermd door de NAVO. Om die reden zullen ze veiligheidsgaranties willen van een aantal lidstaten. De Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben die al toegezegd. Zweden en Finland zijn pas volwaardig NAVO-lid als alle dertig leden akkoord gaan met hun toetreding. Dit goedkeuringsproces kan een jaar duren.

Meer uit Buitenland

Tientallen doden door bomaanslag in Pakistan

ISLAMABAD (ANP/RTR/AFP) - Een zelfmoordterrorist heeft vrijdag een bom laten afgaan bij een religieuze bijeenkomst in de Pakistaanse provincie Balochistan. Er zijn zeker 52 doden en 58 gewonden gevallen, aldus een lokale gezondheidsfunctionaris.

25 minuten geleden
Dodental explosie Nagorno-Karabach loopt op tot 170

STEPANAKERT (ANP/AFP) - Bij een grote explosie in Nagorno-Karabach zijn afgelopen maandag zeker 170 mensen om het leven gekomen. De autoriteiten meldden eerder dat er 68 doden waren, maar hebben het dodental nu flink verhoogd. Toen was er ook nog sprake van bijna driehonderd gewonden en 105 vermisten. De oorzaak van de ontploffing is niet bekend.

1 uur geleden
Concert in Moskou voor verjaardag annexaties Oekraïense regio's

MOSKOU (ANP/DPA) - Op het Rode Plein in Moskou wordt vrijdagmiddag een concert gegeven om te vieren dat Rusland een jaar geleden delen van Oekraïne heeft geannexeerd. Onder de artiesten die optreden zijn Dima Bilan, Sergej Lazarev en Polina Gagarina. Het concert is aan de vooravond van de Dag van Hereniging zoals president Poetin de 30e september heeft genoemd toen hij voor de internationaal niet erkende annexatie tekende van Cherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizja.

2 uur geleden
Republikeinen openen onderzoek naar afzettingsprocedure Biden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn een onderzoek begonnen die uit zou kunnen monden in een afzettingsprocedure tegen president Joe Biden. Een commissie moet onderzoeken of Biden mogelijke geprofiteerd zou hebben van zakelijke relaties van zijn familieleden tijdens zijn vicepresidentschap en zijn invloed zou hebben misbruikt. Tijdens de eerste hoorzitting kwam nog geen hard bewijs op tafel.

2 uur geleden
Poetin spreekt met ex-commandant van Wagner Groep

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft met een ex-commandant van huurlingenbedrijf de Wagner Groep, Andrej Trosjev, gesproken over de inzet van vrijwilligers in de oorlog in Oekraïne. Een onderminister van Defensie, Joenoes-Bek Jevkoerov, was ook bij het onderhoud aanwezig. Poetin zou Trosjev hebben gevraagd om vrijwilligers voor de strijd in Oekraïne te regelen.

3 uur geleden
Tweede lozing afvalwater Fukushima gepland voor volgende week

TOKIO (ANP/AFP) - Japan gaat volgende week een tweede lading afvalwater van de verwoeste kerncentrale Fukushima in zee lozen, heeft de Japanse energiemaatschappij Tokyo Electric Power Company (TEPCO) gemeld. De eerste lozing vond plaats op 24 augustus. "De inspecties na de eerste lozing zijn voltooid. De tweede lozing vindt plaats op 5 oktober", zei TEPCO donderdag.

5 uur geleden
Dit jaar al meer dan 400.000 migranten Darien Gap overgestoken

PANAMA-STAD (ANP/AFP) - Het aantal migranten dat op weg is naar de Verenigde Staten en daarvoor de Darien Gap oversteekt is dit jaar gestegen tot meer dan 400.000, heeft de Panamese regering donderdag gezegd. Dat is 62 procent meer dan het aantal migranten dat vorig jaar dit junglegebied op de grens van Panama en Colombia overstak.

5 uur geleden