Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krant: Truss komt met 100 miljard pond aan steun tegen inflatie

Krant: Truss komt met 100 miljard pond aan steun tegen inflatie

LONDEN (ANP) - Liz Truss, die naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk gaat worden, is van plan met een steunpakket van 100 miljard pond, omgerekend 116 miljard euro, te komen om huishoudens te helpen met de zeer sterk stijgende energieprijzen en hoge inflatie. Dat meldde de Britse krant Daily Mail. Truss wil volgens de krant onder andere de energieprijzen bevriezen.

Naar verwachting wordt Truss maandagmiddag door de Conservatieve Partij benoemd tot opvolger van Boris Johnson en zal de minister van Buitenlandse Zaken dan dinsdag de functie van premier overnemen. Truss was in een race verwikkeld met minister van Financiën Rishi Sunak om het premierschap. De 47-jarige Truss zou dan de derde vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk worden, na haar partijgenoten Margaret Thatcher en Theresa May.

Truss heeft eerder al gezegd binnen een week na haar benoeming met een plan te komen om de hoge energiekosten voor Britten aan te pakken en de energievoorziening te verbeteren. Zo wil ze meer olie en gas gaan winnen in de Noordzee, maar ook meer duurzame energie en kernenergie gaan opwekken. Daarnaast heeft ze gezegd belastingen te zullen verlagen om de economie te stimuleren.

Recessie

De Britse economie kan in een recessie belanden door de tegenwind van de hoge inflatie, die de koopkracht van huishoudens zwaar onder druk zet. In het Verenigd Koninkrijk zijn er afgelopen stakingen geweest van bijvoorbeeld postbezorgers, havenarbeiders en spoormedewerkers om flinke loonsverhogingen te eisen tegen de "cost of living crisis", zoals de Britten de inflatiecrisis noemen.

Kwasi Kwarteng, die waarschijnlijk minister van Financiën onder Truss wordt, heeft al gezegd dat het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk om zal gaan met het lenen van geld op de kapitaalmarkten om steunpakketten te financieren. Het is volgens hem de "juiste keuze" om huishoudens te helpen de winter door te komen. Kwarteng was minister van Economische Zaken onder Johnson.

De druk op Londen om meer te doen tegen de energiecrisis is maandag verder toegenomen omdat Rusland de belangrijke gaspijpleiding Nord Stream 1 naar Duitsland langer heeft stilgelegd. Daardoor schoot de Europese gasprijs scherp omhoog.

Meer uit Financieel

Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

4 uur geleden
Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

5 uur geleden
Vakbond ziet zo'n 60 werknemers Aviko staken om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV bestempelt de stakingen bij Aviko in Lomm en Steenderen als een succes. Volgens vakbondsbestuurder Robert Wonnink deden in totaal zestig tot zeventig werknemers van de aardappelspecialist mee aan de acties. De actie in Lomm is zondagochtend beëindigd, die in Steenderen duurt tot zondag 23.00 uur, zegt een woordvoerder van Aviko.

12 uur geleden
Week na beursrecords gaat aandacht belegger uit naar inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek maakt duidelijk of de recordreeks op de internationale aandelenmarkten een vervolg krijgt. In New York bereikten de Dow-Jonesindex en S&P 500 afgelopen week hun hoogste niveau ooit, onder andere dankzij beter dan verwachte cijfers van chipbedrijf Nvidia. Nu gaat de aandacht uit naar de kwartaalresultaten van een aantal grote bedrijven, maar ook nieuwe inflatiecijfers kunnen het gemoed van beleggers beïnvloeden.

13 uur geleden
WTO richt miljoenenfonds op om vrouwelijke ondernemers te steunen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft een fonds opgericht voor hulp aan vrouwelijke ondernemers in armere landen bij het digitaliseren van hun bedrijf. Voor het initiatief is 50 miljoen dollar beschikbaar.

14 uur geleden
Britse premier pleit voor afpakken bevroren Russische tegoeden

LONDEN (ANP/RTR/DPA) - Westerse landen moeten meer durf tonen in de economische strijd tegen Rusland en bijvoorbeeld bevroren tegoeden afpakken. Dat stelt de Britse premier Rishi Sunak in een opiniestuk in de Sunday Times.

15 uur geleden
Vakbond pleit voor dialoog over uitbreiding Duitse Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP) - Tesla en inwoners van het Duitse plaatsje Grünheide moeten met elkaar in gesprek over de uitbreiding van een fabriek van de elektrische-autoproducent. Dat zegt de machtige vakbond voor metaalwerkers IG Metall nadat inwoners van de gemeente bij Berlijn tegen de uitbouw van de fabriek hadden gestemd. De vakbond zelf is voorstander van uitbreiding en hoopt dat Tesla zorgen van omwonenden weg kan nemen.

18 uur geleden