Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krant: Rusland verkoopt geen olie als prijsplafond genoemd wordt

Krant: Rusland verkoopt geen olie als prijsplafond genoemd wordt

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland gaat de verkoop van olie verbieden aan landen die het prijsplafond van de G7 steunen. Ook als er in een contract wordt verwezen naar een bepaalde grensprijs gaat de verkoop niet door. Dat staat in een presidentieel decreet dat door het Kremlin wordt voorbereid als antwoord op het prijsplafond, meldt de Russische krant Vedomosti.

Het decreet zal tot en met juni volgend jaar van kracht blijven. Contracten die voor 5 december werden gesloten zullen niet door het decreet worden getroffen.

De G7 en de Europese Unie zijn overeengekomen dat bedrijven niet mogen meewerken aan het leveren van olie die voor meer dan 60 dollar per vat is gekocht. Onder meer rederijen en verzekeraars vallen onder die regeling, wat het voor Rusland veel moeilijker maakt om olie te verkopen. Sinds het prijsplafond in werking is, controleert Turkije de verzekeringsbewijzen van olietankers al strenger omdat veel Russische olie vanuit de Zwarte Zee via de Bosporus en Dardanellen wordt uitgevoerd.

Het prijsplafond is niet statisch op 60 dollar, maar wordt elke twee maanden herzien. Doel is om te zorgen dat Rusland niet veel verdient aan de verkoop van olie, maar wel genoeg om de productie op peil te houden. Op die manier moet een inkomstenbron wegvallen waarmee Rusland de oorlog in Oekraïne financiert.

Niet alle landen doen mee aan het prijsplafond. Het idee is evenwel dat ook zij een forse korting kunnen bedingen omdat het prijsplafond van kracht is.

Meer uit Financieel

Verkoop warmtepompen in de woningbouw stagneert

NAARDEN (ANP) - De verkoop van warmtepompen stagneert. Relatief lage gasprijzen, politieke onzekerheid en zorgen over het volle stroomnet belemmeren de groei die voor de energietransitie nodig is, stelt de Vereniging Warmtepompen.

11 minuten geleden
Shell meldt stopzetten activiteiten op Chinese energiemarkt

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Shell heeft de energiemarkt in China verlaten, meldt het olie- en gasconcern in een verklaring. Eind 2023 heeft het bedrijf zijn activiteiten, zoals het opwekken van en de handel in energie, stopgezet. "We investeren selectief in energie en richten ons op het leveren van waarde uit onze energieportfolio, waarvoor we moeilijke keuzes moeten maken", laat Shell weten.

36 minuten geleden
Koud voorjaar zit bierverkoop in de weg

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder bier gedronken dan een jaar terug. Volgens branchevereniging Nederlandse Brouwers komt dat onder meer door het relatief koude voorjaar. Ook wijt de sector de afname aan de toegenomen accijns op bier.

58 minuten geleden
Kort antiplasticprotest bij aandeelhoudersvergadering Unilever

LONDEN (ANP) - De aandeelhoudersvergadering van Unilever is begonnen met een kort protest tegen plastic. "Stop met plastic, of wij stoppen met Dove", scandeerde een klein groepje activisten toen voorzitter Ian Meakins het woord wilde nemen. De vrouwen verlieten even later de zaal.

1 uur geleden
Doel voor groene stroom uit Klimaatakkoord komt in zicht

DEN HAAG (ANP) - De duurzame stroomproductie in Nederland blijft fors stijgen. Als iedere maand zo veel duurzame stroom werd opgewekt als in april, dan zou Nederland volgens een maandelijkse rapportage nu al een belangrijk doel uit het Klimaatakkoord hebben behaald.

1 uur geleden
Experts waarschuwen voor Chinese dominantie met windtechnologie

AMSTERDAM (ANP) - China neemt een steeds dominantere positie in op de markt voor technologie voor windparken op zee en voor groene waterstofproductie. Dit kan gevolgen hebben voor Europa. "De geopolitieke gevolgen kunnen verstrekkend zijn en raken direct het tempo en de kosten van onze energietransitie", waarschuwen onderzoeksinstituut TNO en het The Hague Centre for Strategic Studies.

1 uur geleden
Elon Musk doekt vrijwel gehele Supercharger-laadpalendivisie op

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Elon Musk doekt bijna de gehele Supercharger-laadpalendivisie van zijn autoconcern Tesla op. Circa vijfhonderd medewerkers verliezen hun baan. Ook Supercharger-directeur Rebecca Tinucci moet opstappen. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met ingewijden. Ook andere media zijn met het bericht gekomen.

1 uur geleden