Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krant: positie Johnson komende woensdag ter discussie gesteld

Krant: positie Johnson komende woensdag ter discussie gesteld

LONDEN (ANP/RTR) - Leden van de regerende Conservatieve Partij van de Britse premier Boris Johnson verwachten dat zijn leiderschap deze week zal worden aangevochten. Er zou een vertrouwensstemming voor woensdag gepland staan, meldt de Britse krant Sunday Times.

Een groeiend aantal Conservatieve parlementsleden zegt dat ze het vertrouwen in de regering van Johnson hebben verloren als gevolg van het schandaal rondom feestjes van overheidspersoneel tijdens de lockdowns, ook wel bekend als partygate. Sommigen zeggen dat ze brieven hebben ingediend om officieel op te roepen tot een motie van wantrouwen tegen Johnson.

Om te komen tot een stemming moeten minstens 54 Conservatieve parlementsleden een formeel verzoek tot een vertrouwensstemming indienen bij de voorzitter van de zogeheten 1922-commissie van de partij. De brieven zijn vertrouwelijk, zodat alleen de voorzitter van de commissie weet hoeveel er zijn ingediend.

Wantrouwen

Meer dan 25 van Johnsons partijgenoten in het Lagerhuis hebben tot nu toe hun wantrouwen openbaar gemaakt. Volgens The Times denken partijfunctionarissen en rebellerende parlementariërs dat zij op het punt staan de drempel van 54 brieven te halen.

De Conservatieven verdedigen twee parlementszetels in tussentijdse verkiezingen later deze maand nadat de zittende afgevaardigden werden gedwongen ontslag te nemen. Een moest weg vanwege het bekijken van pornografie in het parlement en de ander na veroordeeld te zijn voor seksueel misbruik van een jongen.

Uit een opiniepeiling in opdracht van de krant blijkt oppositiepartij Labour 20 punten voor te liggen op de Conservatieven in een van deze kiesdistricten. In het andere district maken de Liberal Democrats een kans om de zetel van de Conservatieven over te nemen. Eventuele nederlagen brengen de meerderheid van Johnsons partij in het Lagerhuis niet in gevaar.

Meer uit Buitenland

Trump tegen krant: eigenlijk had ik dood moeten zijn

NEW YORK (ANP) - Donald Trump heeft in een gesprek met de New York Post zondag gezegd dat hij "er nu niet had mogen zijn, ik werd geacht dood te zijn"'. Hij noemt de moordaanslag "een heel surrealistische ervaring". Op de 78-jarige Republikeinse presidentskandidaat werd tijdens een campagnebijeenkomst ten noorden van Pittsburgh zaterdag een moordaanslag gepleegd. Hij raakte aan het rechteroor lichtgewond. Een toeschouwer werd gedood en twee anderen raakten gewond. "Door geluk of dankzij God, velen zeggen door God, ben ik er nog steeds."

42 minuten geleden
Oud-president van Peru wil in 2026 meedoen aan verkiezingen

LIMA (ANP/AFP) - De Peruaanse oud-president Alberto Fujimori zal meedoen aan de verkiezingen in Peru in 2026. Dit heeft zijn dochter zondag bekendgemaakt. "Mijn vader en ik hebben gepraat en samen beslist dat hij de presidentskandidaat zal worden", vertelde Keiko Fujimori. Zij staat aan het hoofd van een rechts-populistische partij in het Zuid-Amerikaanse land.

4 uur geleden
Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

5 uur geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

7 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

8 uur geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

9 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

10 uur geleden