Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krant: positie Johnson komende woensdag ter discussie gesteld

Krant: positie Johnson komende woensdag ter discussie gesteld

LONDEN (ANP/RTR) - Leden van de regerende Conservatieve Partij van de Britse premier Boris Johnson verwachten dat zijn leiderschap deze week zal worden aangevochten. Er zou een vertrouwensstemming voor woensdag gepland staan, meldt de Britse krant Sunday Times.

Een groeiend aantal Conservatieve parlementsleden zegt dat ze het vertrouwen in de regering van Johnson hebben verloren als gevolg van het schandaal rondom feestjes van overheidspersoneel tijdens de lockdowns, ook wel bekend als partygate. Sommigen zeggen dat ze brieven hebben ingediend om officieel op te roepen tot een motie van wantrouwen tegen Johnson.

Om te komen tot een stemming moeten minstens 54 Conservatieve parlementsleden een formeel verzoek tot een vertrouwensstemming indienen bij de voorzitter van de zogeheten 1922-commissie van de partij. De brieven zijn vertrouwelijk, zodat alleen de voorzitter van de commissie weet hoeveel er zijn ingediend.

Wantrouwen

Meer dan 25 van Johnsons partijgenoten in het Lagerhuis hebben tot nu toe hun wantrouwen openbaar gemaakt. Volgens The Times denken partijfunctionarissen en rebellerende parlementariërs dat zij op het punt staan de drempel van 54 brieven te halen.

De Conservatieven verdedigen twee parlementszetels in tussentijdse verkiezingen later deze maand nadat de zittende afgevaardigden werden gedwongen ontslag te nemen. Een moest weg vanwege het bekijken van pornografie in het parlement en de ander na veroordeeld te zijn voor seksueel misbruik van een jongen.

Uit een opiniepeiling in opdracht van de krant blijkt oppositiepartij Labour 20 punten voor te liggen op de Conservatieven in een van deze kiesdistricten. In het andere district maken de Liberal Democrats een kans om de zetel van de Conservatieven over te nemen. Eventuele nederlagen brengen de meerderheid van Johnsons partij in het Lagerhuis niet in gevaar.

Meer uit Buitenland

IAEA: op korte termijn geen risico's voor kerncentrale Zaporizja

WENEN (ANP) - De verwoeste stuwdam in Oekraïne vormt op korte termijn geen veiligheidsrisico's voor de kerncentrale van Zaporizja, stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). De nucleaire faciliteit haalt koelwater uit het stuwmeer achter de dam, maar beschikt volgens directeur-generaal Rafael Grossi nog over back-upopties om veilig te opereren.

1 uur geleden
Toestemming Zweeds hof voor uitlevering PKK-aanhanger aan Turkije

STOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse hooggerechtshof heeft toestemming gegeven voor de uitlevering van een aanhanger van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) aan Turkije. De regering moet nog wel instemmen met de uitlevering. Ankara eist de uitlevering van een aantal PKK-aanhangers en anderen die als terroristen worden beschouwd als voorwaarde voor de toetreding van Zweden tot de NAVO.

2 uur geleden
Ex-voorzitter Amnesty in Turkije vrijgesproken van terrorisme

ISTANBUL (ANP/DPA) - De oud-voorzitter van Amnesty International in Turkije is door een Turkse rechtbank in een nieuw proces vrijgesproken, meldt persbureau Anadolu. Deze Taner Kilic was in 2020 veroordeeld tot ruim zes jaar cel voor lidmaatschap van een terroristische organisatie.

2 uur geleden
Duitsland stuurt hulp naar Oekraïne na bezwijken dam

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland stuurt personeel van de burgerbescherming naar Oekraïne om het land te helpen na het bezwijken van een stuwdam. Ook gaan er waterfilters, stroomgeneratoren en andere hulpgoederen naar Oekraïne.

3 uur geleden
Witte Huis: nog niet duidelijk of Rusland dam heeft verwoest

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Het Witte Huis kan vooralsnog niet met zekerheid zeggen dat Rusland achter de verwoesting van de dam in het zuiden van Oekraïne zit. Wel verwacht Washington dat de overstromingen die volgden tot veel doden hebben geleid, zei de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad John Kirby dinsdag.

4 uur geleden
Media: CIA wist van Oekraïens plan gaspijpleiding op te blazen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou al in juni 2022 van "een Europese geheime dienst" hebben gehoord dat speciale Oekraïense duikteams onder bevel van de legerleiding een aanslag op de gaspijpleidingen Nord Stream voorbereidden, meldt The Washington Post.

4 uur geleden
Rusland vraagt internationale veroordeling Oekraïne over dam

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft de internationale gemeenschap gevraagd "de criminele daden" van Oekraïne te veroordelen naar aanleiding van de verwoesting van een belangrijk deel van een stuwmeer en waterkrachtcentrale in de loop van de rivier de Dnipro.

4 uur geleden