Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krant: Poetin wist volgens VS niet van timing dood Navalny

Krant: Poetin wist volgens VS niet van timing dood Navalny

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat de Russische president Vladimir Poetin geen directe opdracht heeft gegeven om oppositiepoliticus Aleksej Navalny in februari om het leven te brengen. De Wall Street Journal (WSJ) schrijft op basis van bronnen dat de president vermoedelijk niet op de hoogte was van het moment waarop Navalny overleed. Maar de diensten twijfelen niet aan Poetins verantwoordelijkheid.

De WSJ schrijft over een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten, waaronder de CIA. Die zouden het erover eens zijn dat Poetin niet op de hoogte was van de timing van Navalny's dood.

De Amerikaanse bevindingen werden volgens de krant gedeeld met Europese inlichtingendiensten. Daarvan zouden er volgens de krant meerdere twijfelen aan de Amerikaanse uitleg. Dit soort besluiten kan in Rusland helemaal niet genomen worden zonder medeweten van de president, redeneren zij. Ook Navalny's voormalige medewerker Leonid Volkov noemt de bevindingen naïef en "bespottelijk".

'Lege speculatie'

Het Kremlin vindt de berichtgeving van de WSJ "lege speculatie", zei woordvoerder Dmitri Peskov. "Ik heb het materiaal bekeken. Wat mij betreft, is het geen materiaal van hoge kwaliteit dat aandacht verdient."

Navalny overleed in februari onder verdachte omstandigheden in een strafkamp in Siberië. De Amerikaanse president Joe Biden zei kort daarna dat de VS de Russische regering verantwoordelijk houden voor zijn dood.

Meer uit Buitenland

UNRWA denkt dat 50.000 mensen Rafah hebben verlaten

GENÈVE (ANP) - Zo'n 50.000 mensen hebben Rafah de afgelopen 48 uur verlaten, zegt een functionaris van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) tegen CNN. Israël heeft maandag opgeroepen tot de evacuatie van het oostelijke deel van de stad in de Gazastrook. De oproep zou gericht zijn aan 100.000 burgers.

37 minuten geleden
Rusland rukt verder op in Oekraïne en verovert twee dorpen

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland meldt dat zijn strijdkrachten nog twee dorpen aan de frontlinie in Oekraïne hebben veroverd. De afgelopen tijd zouden al meer dorpen zijn ingenomen. Het Russische leger lijkt erin te slagen steeds verder op te rukken.

56 minuten geleden
Israëlische militairen bezig met invallen in Oost-Rafah

RAFAH (ANP) - De Israëlische krijgsmacht (IDF) is bezig met invallen in het oosten van Rafah. Daarbij zijn meerdere mensen gedood, meldt de IDF op Telegram. De krijgsmacht spreekt zelf van een "precieze contraterreuroperatie".

2 uur geleden
Lichaam laatste slachtoffer brugongeluk Baltimore gevonden

BALTIMORE (ANP/AFP) - Het lichaam van het laatste vermiste slachtoffer van het brugongeluk in Baltimore is gevonden. Het gaat om de 37-jarige bouwvakker José Mynor López. Het ongeluk heeft in totaal zes levens gekost.

2 uur geleden
Burgemeester Berlijn wil harder straffen na nieuwe aanval politici

BERLIJN (ANP/DPA) - De burgemeester van Berlijn Kai Wegner wil het hebben over zwaardere straffen na twee nieuwe aanvallen op politici. Dinsdag werd in de Duitse hoofdstad zijn voorganger en senator Franziska Giffey belaagd. Later op de dag werd ook een nog onbekende politicus van de Groenen aangevallen. In Duitsland zijn recent meerdere aanvallen op politici geweest.

4 uur geleden
Hongkongse rechtbank verbiedt protestlied

HONGKONG (ANP/AFP) - Een Hongkongs hof van beroep heeft ingestemd met een verbod op het protestlied Glory to Hong Kong, dat werd gebruikt bij prodemocratische protesten in 2019 en 2020. De regering had hierom gevraagd.

4 uur geleden
Veiligheidsdienst Georgië zegt dat betogers macht willen grijpen

TBILISI (ANP/RTR) - De Georgische staatsveiligheidsdienst beschuldigt de betogers tegen een nieuwe wet rond "buitenlandse agenten" ervan dat ze met geweld de macht willen grijpen. De dienst zegt dat ze daar geld voor krijgen vanuit het buitenland, meldt het Russische staatspersbureau TASS.

5 uur geleden