Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krant: koning Charles wil minder familie die leunt op koningshuis

Krant: koning Charles wil minder familie die leunt op koningshuis

LONDEN (ANP) - De Britse koning Charles heeft een plan opgesteld om in de komende vijf jaar de kosten van het koningshuis terug te dringen en om er een moderne monarchie van te maken. Hij wil bijvoorbeeld dat minder familieleden financieel afhankelijk zijn van het koningshuis. Dat schrijft de krant The Evening Standard op basis van bronnen rond de koninklijke familie. Het afpakken van Frogmore Cottage van Harry en Meghan zou "nog maar het begin" zijn geweest.

Volgens de Britse krant is het de bedoeling dat meer familieleden op den duur op eigen benen kunnen staan. Dat kan betekenen dat sommigen van de "uitgebreide familie" hun woning niet kunnen betalen en ergens anders moeten wonen. De royals die deel uitmaken van de kern van de familie en taken uitvoeren voor het koningshuis zouden wel op huisvesting kunnen rekenen.

Charles zou het huidige systeem zien als "ouderwets en overbezet". Een bron zegt tegen de Evening Standard dat het draait om efficiëntie. "De koning is niet een soort woningstichting voor verre verwanten." Het gaat dan bijvoorbeeld om familieleden buiten de kern die in een paleis wonen en daarnaast nog een huis in Londen hebben. De koning zou bij de modernisering van het koningshuis nauw samenwerken met zijn zoon en troonopvolger William.

Meer uit Buitenland

Leraren Tennessee mogen voortaan vuurwapens dragen op school

NASHVILLE (ANP) - Leraren en schoolpersoneel in de Amerikaanse staat Tennessee mogen voortaan bewapend zijn. Het door Republikeinen gedomineerde parlement van de staat nam dinsdag een wet aan waardoor pistolen en revolvers onzichtbaar gedragen mogen worden op school. De hoop is dat het afschrikt en dus de veiligheid vergroot.

1 uur geleden
Hezbollah meldt grote raketaanval op noorden Israël

BEIROET (ANP/AFP) - De door Iran gesteunde Hezbollah-groep in Libanon meldt tientallen raketten te hebben afgevuurd op het noorden van Israël. Het zou een reactie zijn op de dood van meerdere burgers bij een aanval in het zuiden van Libanon.

2 uur geleden
EU-buitenlandchef spreekt steun uit voor UNRWA na rapport

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de VN-organisatie UNRWA te steunen. Hij zegt dat de organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen over voldoende financiering moet beschikken om haar missie uit te voeren.

5 uur geleden
Internationaal politiecentrum monitort veiligheid EK voetbal

NEUSS (ANP/DPA) - De Duitse autoriteiten hebben een speciaal coördinatiecentrum opgetuigd in Neuss om de veiligheidssituatie te monitoren tijdens het EK voetbal van dit jaar. In het zogeheten International Police Cooperation Centre (IPCC) werken dan honderden Duitse en buitenlandse medewerkers.

7 uur geleden
Israël zegt niet verantwoordelijk te zijn voor massagraven Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Israël ontkent verantwoordelijk te zijn voor massagraven bij het Nasser-ziekenhuis in Gaza. De Israëlische strijdkrachten zeggen daar alleen lichamen te hebben opgegraven en herbegraven in het kader van een zoektocht naar gijzelaars.

9 uur geleden
Kyiv waarschuwt dienstplichtigen in buitenland

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïense mannen die naar het buitenland zijn vertrokken in plaats van mee te helpen in de strijd tegen Rusland, hoeven daar niet te rekenen op hulp van de Oekraïense staat. Deze groep krijgt geen consulaire bijstand meer, meldde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op X. Hij lijkt daarmee ook te doelen op een groep van duizenden Oekraïners in Nederland.

12 uur geleden
Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

STRAATSBURG (ANP) - De mensenrechtenman van de Raad van Europa, die over de rechtsstaat in Europa waakt, maakt zich "ernstige zorgen" over de Britse plannen om asielzoekers naar Rwanda over te brengen. De Britse regering moet de maandag goedgekeurde Rwanda-wet niet uitvoeren, vindt mensenrechtencommissaris Michael O'Flaherty.

13 uur geleden