Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krant: hoogste aantal plofkraken ooit in Duitsland

Krant: hoogste aantal plofkraken ooit in Duitsland

BERLIJN (ANP) - Dit jaar zijn al zeker 450 geldautomaten in Duitsland opgeblazen. Dat is het hoogste aantal ooit voor dit delict, meldt de Duitse krant Die Welt in een publicatie op zondag die vooraf is ingezien door persbureau dpa. De krant verwees naar deelnemers aan de conferentie van ministers van Binnenlandse Zaken van de zestien Duitse deelstaten, die in München werd gehouden en vrijdag eindigde.

In voorgaande jaren werden minder geldautomaten opgeblazen. In 2020 ging het om 414 automaten en vorig jaar om 381. De Nedersaksische minister van Binnenlandse Zaken Boris Pistorius sprak van vijfhonderd "voltooide delicten en pogingen" in het hele land in 2022, aldus het artikel.

Toch zagen de ministers van Binnenlandse Zaken af van bindende eisen aan de banken om het geld te beschermen. Zij zouden voorlopig blijven vertrouwen op vrijwillige acties. Berlijn zei eerder juist het toenemende aantal plofkraken strenger aan te willen pakken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken boog zich eerder deze maand voor het eerst over het opblazen van geldautomaten, wat voornamelijk door criminelen uit Nederland wordt gedaan.

Steeds vaker met explosieven

Ook in de rest van Europa is sprake van een toename van het aantal plofkraken. Goed georganiseerde criminele bendes hebben zich gespecialiseerd in dit soort kraken en opereren vaak internationaal.

Die Welt stelt dat plofkraken in Duitsland ook steeds vaker met explosieven worden gepleegd. Dit is een nieuwe en verontrustende ontwikkeling, aldus de krant, aangezien criminelen in het verleden gasmengsels gebruikten voor de kraken. Daarmee is er steeds vaker acuut gevaar voor omwonenden. Er zijn al meldingen van voetgangers die gewond zijn geraakt of huizen die niet meer bewoonbaar zijn.

Meer uit Financieel

Vakbond pleit voor dialoog over uitbreiding Duitse Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP) - Tesla en inwoners van het Duitse plaatsje Grünheide moeten met elkaar in gesprek over de uitbreiding van een fabriek van de elektrische-autoproducent. Dat zegt de machtige vakbond voor metaalwerkers IG Metall nadat inwoners van de gemeente bij Berlijn tegen de uitbouw van de fabriek hadden gestemd. De vakbond zelf is voorstander van uitbreiding en hoopt dat Tesla zorgen van omwonenden weg kan nemen.

1 uur geleden
's Werelds grootste lng-exporteur Qatar voert gaswinning op

DOHA (ANP/RTR) - QatarEnergy voert de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verder op. Het Qatarese staatsbedrijf is van plan 16 miljoen ton lng per jaar extra te winnen uit een groot gasveld in de Perzische Golf.

3 uur geleden
Chinese drankenmiljardair Zong Qinghou (79) overleden

HANGZHOU (ANP/AFP) - Zong Qinghou, de voormalig rijkste man van China, is overleden. Hij stierf zondagochtend op 79-jarige leeftijd nadat "behandeling voor een aandoening niet bleek aan te slaan", meldt zijn bedrijf op het sociale medium Weibo. Zong was de oprichter van het drankenconglomeraat Wahaha. Chinese media meldden eerder al dat hij ziek was, zonder te specificeren waar hij aan leed.

4 uur geleden
Voormalige Martinair-piloten sluiten cao-akkoord met KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbond AVV en KLM hebben vrijdag een principe-akkoord gesloten voor een nieuwe cao voor de voormalige Martinair-piloten, meldt AVV zaterdagavond. De ongeveer 150 vrachtvliegers zien hun salaris dit jaar met 33 procent stijgen en krijgen een werkgelegenheidsbescherming tot april 2026. De stakingen die sinds 1 februari werden gehouden, zijn beëindigd.

16 uur geleden
Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiële experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

20 uur geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

22 uur geleden
Ford zet levering elektrische pick-uptrucks stop

DEARBORN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford heeft de levering van zijn elektrische pick-uptruck F-150 Lightning stopgezet om een onbekend probleem met de voertuigen. Dat gebeurt enkele weken nadat het bedrijf had aangekondigd de productie van datzelfde model af te schalen in de Verenigde Staten door afnemende verkopen.

23 uur geleden