
Krant: EU onderzoekt bundeling Teams en Office door Microsoft
BRUSSEL (ANP) - Microsoft krijgt volgende week naar verwachting te maken met het eerste formele mededingingsonderzoek van de Europese Unie (EU) in vijftien jaar. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen. Het onderzoek van de Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van de EU, volgt op beweringen dat het Amerikaanse technologieconcern zijn videoconferentieapp Teams onterecht koppelt aan zijn populaire tekstverwerkingsprogramma Office.
Microsoft sloot in april al een overeenkomst om te stoppen met het dwingen van klanten van zijn Office-software om ook zijn Teams-app voor videoconferenties en berichten automatisch op hun apparaten te installeren. Die concessie is volgens ingewijden echter onvoldoende gebleken om de Europese mededingingsbezwaren weg te nemen.
Het besluit van de commissie om een onderzoek in te stellen geeft blijk van de vastberadenheid van Brussel om praktijken van grote technologiebedrijven die de concurrentie zouden kunnen verminderen, de kop in te drukken. Zo worden grote Amerikaanse techconcerns als Apple, Google en Meta Platforms allemaal geconfronteerd met onderzoeken wegens vermeend concurrentiebeperkend gedrag.
Internet Explorer
In april meldde de Financial Times dat Microsoft zou stoppen met het dwingen van zijn klanten om Teams automatisch op hun apparaten te installeren. Die stap volgde op een klacht van concurrent Slack in 2020 dat het 'bundelen' van de twee diensten door Microsoft in strijd was met de mededingingswetten van de EU.
Volgens de ingewijden is Microsoft nog wel in gesprek met de commissie om een formeel onderzoek te voorkomen, maar is het "zeer onwaarschijnlijk" dat dat gebeurt. Microsoft liet in een reactie weten "te blijven samenwerken met de commissie en open te staan voor pragmatische oplossingen die de zorgen wegnemen en klanten goed van dienst zijn". De commissie gaf alleen aan dat de "beoordeling van de klacht op basis van onze standaardprocedures aan de gang is".
Het EU-onderzoek naar Microsoft zou het eerste zijn sinds 2008. Destijds werd Microsoft beschuldigd van misbruik van zijn dominante positie door gebruikers te dwingen de Internet Explorer-browser, die bij Windows werd geleverd, te downloaden. Microsoft bereikte daarop een schikking met de commissie, die gebruikers de mogelijkheid gaf om een andere browser te kiezen. Maar in 2013 legde de EU Microsoft toch een boete van 561 miljoen euro op voor het niet nakomen van zijn toezegging.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/RTR) - Het grote Amerikaanse levensmiddelenconcern Mondelēz, bekend van merken als Milka, Toblerone, Oreo, Côte d'Or en Cadbury, wil dat de invoering van de Europese ontbossingswet opnieuw met een jaar wordt uitgesteld. Het bedrijf steunt volgens Massimiliano Di Domenico, vicepresident bedrijfs- en overheidszaken van Mondelēz, de EU-ontbossingswet, maar dringt er bij beleidsmakers op aan rekening te houden met de "realiteit".
8 minuten geledenPARIJS (ANP) - Medewerkers van bijvoorbeeld KLM hoeven niet te vrezen voor hun baan door de overname van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Volgens topman Ben Smith van Air France-KLM streeft het luchtvaartconcern juist naar verdere groei met de toevoeging van SAS.
10 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar "een groothandel in onder meer scheepsbenodigdheden in de omgeving van Rotterdam". Het bedrijf zou goederen en diensten hebben geleverd die in strijd zijn met Europese sancties tegen Rusland. De dienst zegt niet om welk bedrijf het precies gaat.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar vaker met hun betaalpas of creditcard afgerekend dan twee jaar eerder. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van nieuwe cijfers. In totaal waren alle 6,7 miljard betalingen samen goed voor 198 miljard euro, tegenover 5,9 miljard kaartbetalingen ter waarde van 172 miljard euro in 2022.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering stuurt vrijdag brieven naar de handelspartners van de Verenigde Staten over de nieuwe eenzijdige importheffingen die de landen moeten gaan betalen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump worden er ongeveer "tien of twaalf" brieven verstuurd en zullen er in de komende dagen meer volgen.
3 uur geleden