Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krant: Chinese onlinekledingwinkel Shein wil naar Wall Street

Krant: Chinese onlinekledingwinkel Shein wil naar Wall Street

NEW YORK (ANP/AFP) - De van oorsprong Chinese onlinekledingwinkel Shein heeft een aanvraag ingediend om naar de Amerikaanse beurs te gaan. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Ook volgens Chinese media zou Shein een stap naar Wall Street willen maken. Het gaat mogelijk om een van de grootste beursintroducties in jaren.

De beursgang van de webwinkel, die wereldwijd klanten wint door kleding tegen spotprijzen aan te bieden, zou volgend jaar al kunnen plaatsvinden. De Amerikaanse zakenbanken Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Morgan Stanley zouden zijn aangesteld om de beursgang te begeleiden.

Shein, opgericht in 2008 in China en gevestigd in Singapore, verkoopt zijn fast fashion inmiddels in veel landen en is nu een van de grootste kledingverkopers ter wereld. Eerder dit jaar werd het bedrijf gewaardeerd op 66 miljard dollar (ruim 60 miljard euro). In 2022 boekte Shein een omzet van 23 miljard dollar en een nettowinst van 800 miljoen dollar. Het bedrijf verkoopt zijn producten uitsluitend online en richt zich via sociale media op jonge klanten.

Kritiek

Op de Amerikaanse fastfashionmarkt overtreft de geschatte omzet van Shein nu al ruimschoots die van de Spaanse kledingketen Zara en het Zweedse H&M. Het bedrijf krijgt wel veel kritiek van klimaatorganisaties vanwege het aanmoedigen van overconsumptie met zijn goedkope kleding.

Shein ligt ook onder vuur om slechte arbeidsomstandigheden in fabrieken waarmee het samenwerkt en het gebruik van katoen uit de Chinese regio Xinjiang, waar de Oeigoeren door China worden onderdrukt. De Verenigde Staten beschuldigen China ervan de Oeigoeren tegen hun wil te laten werken en namen in 2021 een wet aan die de invoer van goederen uit die regio verbiedt. Amerikaanse senatoren hebben Shein-topman Chris Xu dan ook verzocht om meer informatie te geven over de herkomst van de materialen in de producten.

De kritiek heeft de snelle opkomst van Shein niet tegengehouden. Vorig jaar opende het bedrijf distributiecentra in de VS, Canada en Europa om de verzendtijden in die regio's te versnellen. Ook is het bedrijf begonnen met het uitbreiden van de productie in Brazilië, Turkije en India.

Meer uit Financieel

Grootste koerssprong in meer dan 40 jaar voor maker Post-It

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse industrieconcern 3M, bekend van Post-it-notitiebriefjes en Scotch-tape, beleefde vrijdag zijn grootste koerssprong op Wall Street in meer dan veertig jaar. Beleggers zetten het aandeel 23 procent hoger na een sterk kwartaalbericht en een belofte van de dit jaar aangetreden topman om de fabrikant nieuw leven in te blazen. Zeker sinds 1980 heeft 3M niet meer zo'n grote dagwinst laten zien.

5 uur geleden
Gebruikers van X kunnen berichten afschermen van chatbot Grok

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk heeft gebruikers een manier gegeven om te voorkomen dat hun berichten en activiteit op X helpen bij het trainen van zijn chatbot Grok. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf, voorheen bekend als Twitter, vrijdag aangekondigd.

5 uur geleden
Gamingwebsite: staking stemacteurs brengt GTA VI niet in gevaar

NEW YORK (ANP) - De staking onder stemacteurs van videogames heeft geen gevolgen voor de nieuwe versie van Grand Theft Auto (GTA), die voor volgend jaar gepland staat. Volgens gamingwebsite Kotaku geldt de staking alleen voor games die sinds een jaar in ontwikkeling zijn.

8 uur geleden
Hongarije vreest na zomer brandstoftekort zonder Russische olie

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Hongarije krijgt vanaf september te maken met brandstoftekorten als de Russische olieaanvoer niet wordt hersteld. Dat heeft een hoge Hongaarse regeringsfunctionaris vrijdag gezegd.

9 uur geleden
Basic-Fit en Heijmans na cijfers grote winnaars op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Fitnessketen Basic-Fit en bouwconcern Heijmans waren vrijdag de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden opgewekt op de cijfers die de ondernemingen naar buiten brachten en zetten hun aandelen fors hoger. Verlichtingsbedrijf Signify en flitshandelaar Flow Traders kwamen ook met resultaten. Zij stelden juist flink teleur en hun beurskoersen gingen fors omlaag.

9 uur geleden
Inspectie ziet bijna 200 overtredingen flitsbezorgers in 1,5 maand

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in anderhalve maand tijd meer dan 180 overtredingen geconstateerd bij flitsbezorgers Getir en Flink en een platform waarvan zij gebruikmaakten. Volgens een woordvoerder gaat het om een "opvallend hoog" aantal. In bijna alle gevallen was sprake van illegale arbeid.

9 uur geleden
Storingen in 97 procent computers verholpen, meldt CrowdStrike

AUSTIN (ANP) - Een week nadat een automatische update van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike een wereldwijde computerstoring veroorzaakte, is 97 procent van de systemen weer hersteld. Dat meldt CrowdStrike-topman George Kurtz op LinkedIn.

10 uur geleden