Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krant: Chinese onlinekledingwinkel Shein wil naar Wall Street

Krant: Chinese onlinekledingwinkel Shein wil naar Wall Street

NEW YORK (ANP/AFP) - De van oorsprong Chinese onlinekledingwinkel Shein heeft een aanvraag ingediend om naar de Amerikaanse beurs te gaan. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Ook volgens Chinese media zou Shein een stap naar Wall Street willen maken. Het gaat mogelijk om een van de grootste beursintroducties in jaren.

De beursgang van de webwinkel, die wereldwijd klanten wint door kleding tegen spotprijzen aan te bieden, zou volgend jaar al kunnen plaatsvinden. De Amerikaanse zakenbanken Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Morgan Stanley zouden zijn aangesteld om de beursgang te begeleiden.

Shein, opgericht in 2008 in China en gevestigd in Singapore, verkoopt zijn fast fashion inmiddels in veel landen en is nu een van de grootste kledingverkopers ter wereld. Eerder dit jaar werd het bedrijf gewaardeerd op 66 miljard dollar (ruim 60 miljard euro). In 2022 boekte Shein een omzet van 23 miljard dollar en een nettowinst van 800 miljoen dollar. Het bedrijf verkoopt zijn producten uitsluitend online en richt zich via sociale media op jonge klanten.

Kritiek

Op de Amerikaanse fastfashionmarkt overtreft de geschatte omzet van Shein nu al ruimschoots die van de Spaanse kledingketen Zara en het Zweedse H&M. Het bedrijf krijgt wel veel kritiek van klimaatorganisaties vanwege het aanmoedigen van overconsumptie met zijn goedkope kleding.

Shein ligt ook onder vuur om slechte arbeidsomstandigheden in fabrieken waarmee het samenwerkt en het gebruik van katoen uit de Chinese regio Xinjiang, waar de Oeigoeren door China worden onderdrukt. De Verenigde Staten beschuldigen China ervan de Oeigoeren tegen hun wil te laten werken en namen in 2021 een wet aan die de invoer van goederen uit die regio verbiedt. Amerikaanse senatoren hebben Shein-topman Chris Xu dan ook verzocht om meer informatie te geven over de herkomst van de materialen in de producten.

De kritiek heeft de snelle opkomst van Shein niet tegengehouden. Vorig jaar opende het bedrijf distributiecentra in de VS, Canada en Europa om de verzendtijden in die regio's te versnellen. Ook is het bedrijf begonnen met het uitbreiden van de productie in Brazilië, Turkije en India.

Meer uit Financieel

Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiële experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

4 uur geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

6 uur geleden
Ford zet levering elektrische pick-uptrucks stop

DEARBORN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford heeft de levering van zijn elektrische pick-uptruck F-150 Lightning stopgezet om een onbekend probleem met de voertuigen. Dat gebeurt enkele weken nadat het bedrijf had aangekondigd de productie van datzelfde model af te schalen in de Verenigde Staten door afnemende verkopen.

6 uur geleden
Rechter keurt miljardenboete cryptobeurs Binance goed

SEATTLE (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Binance moet een boete betalen van meer dan 4,3 miljard dollar, omgerekend bijna 4 miljard euro, onder meer voor het overtreden van anti-witwasregels. Dat is het gevolg van de beslissing van een Amerikaanse rechter die een overeenkomst tussen Binance en de federale aanklagers heeft goedgekeurd.

7 uur geleden
Japan steekt nog eens ruim 4 miljard in fabriek chipmaker TSMC

KUMAMOTO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Japanse overheid steekt nog eens 732 miljard yen, omgerekend ruim 4 miljard euro, in de uitbreiding van een chipfabriek van TSMC. De Taiwanese chipfabrikant opende zaterdag zijn eerste Japanse fabriek in het zuiden van het land.

9 uur geleden
VAE steken tientallen miljarden in Egyptische toeristenhotspot

RAS AL-HIKMA (ANP/BELGA/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten steken 35 miljard dollar in Egypte, de grootste buitenlandse investering ooit in het land volgens de Egyptische premier Mostafa Madbouly. Omgerekend gaat het om ruim 32 miljard euro. Het geld wordt gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe toeristische trekpleister aan de Middellandse Zee.

10 uur geleden
Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

22 uur geleden