Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krant: Biden waarschuwt bedrijven in VS voor risico's Hongkong

Krant: Biden waarschuwt bedrijven in VS voor risico's Hongkong

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Joe Biden gaat Amerikaanse bedrijven deze week waarschuwen voor de risico's die ze lopen bij het zakendoen in Hongkong. Dat zeggen ingewijden bij de Amerikaanse regering tegen de Britse zakenkrant Financial Times.

Tot de risico's behoort onder meer de mogelijkheid dat China toegang krijgt tot gegevens die buitenlandse bedrijven hebben opgeslagen in Hongkong. Ook is er een nieuwe wet waardoor Peking kan optreden tegen personen of bedrijven die zich houden aan de Amerikaanse sancties tegen China. Met die Chinese strafmaatregelen kan bijvoorbeeld beslag worden gelegd op bezittingen.

Volgens de Financial Times denkt het Witte Huis dat bedrijven de risico's rond zakendoen in Hongkong niet serieus genoeg nemen. De Verenigde Staten hebben China sancties opgelegd vanwege het harde optreden van de veiligheidsdiensten tegen prodemocratische demonstranten en een omstreden veiligheidswet in Hongkong.

Nieuwe waarschuwing

Daarnaast gaan de VS naar verluidt ook met een nieuwe waarschuwing komen voor de juridische risico's die bedrijven lopen rond leveringen uit de Chinese regio Xinjiang. Voormalig president Donald Trump had vorig jaar gewaarschuwd dat Amerikaanse bedrijven er zeker van moeten zijn dat ze geen producten uit Xinjiang kopen waarbij dwangarbeid door de Oeigoerse moslimminderheid in die regio gebruikt kan zijn.

China zei in een reactie op het bericht van de Financial Times dat de VS zich niet moeten bemoeien met binnenlandse aangelegenheden in Hongkong. Peking ontkent ook dat Oeigoeren in Xinjiang dwangarbeid verrichten.

Meer uit Financieel

Arcadis betuigt spijt voor oorlogsverleden van voorganger

ROTTERDAM (ANP) - Arcadis maakt excuses voor de rol die de voorganger van het bedrijf, de Nederlandse Heidemaatschappij (NHM), heeft gespeeld bij werkverschaffingsprojecten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nieuw onderzoek naar het oorlogsverleden van de NHM bevestigt het beeld dat het bedrijf toezicht hield op de tewerkstelling van Joodse Nederlanders vanuit werkkampen van januari tot oktober 1942, meldt Arcadis.

37 minuten geleden
Weer veel aandacht voor banken in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat de aanstaande beursweek opnieuw uit naar de bankensector. Na de redding van Credit Suisse via een overname door UBS leek de rust rond bankenaandelen vorige week weer wat teruggekeerd, maar vrijdag nam de nervositeit weer toe. Aandelen van Deutsche Bank gingen toen onderuit na het nieuws dat het fiks duurder was geworden om je in te dekken tegen wanbetaling door de Duitse kredietverstrekker.

1 uur geleden
Deutsche Bank en fondsen leggen ruzie over Madoff-miljoenen bij

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Deutsche Bank heeft een schikking getroffen met twee fondsen over een claim bij megafraudeur Bernard Madoff. De bank en de fondsen ruzieden jarenlang over wie het recht had om 1,6 miljard terug te eisen van Madoffs failliete bedrijf, maar dat conflict is nu bijgelegd.

2 uur geleden
Oekraïense centrale bank belooft einde aan geldpers voor overheid

LONDEN (ANP) - De Oekraïense centrale bank zal niet langer geld printen voor de regering om daarmee de oorlog tegen Rusland te financieren. Die noodgreep aan het begin van de oorlog was "gevaarlijk", zegt gouverneur Andrey Pyshniy van de Nationale Bank van Oekraïne tegen de Financial Times.

3 uur geleden
Vertraagde en geannuleerde vluchten Lufthansa door storing

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een storing op de website van Lufthansa heeft zondag voor vertragingen en uitval van vluchten gezorgd op de luchthaven van Frankfurt, de grootste van Duitsland. De technische problemen, die volgens een woordvoerster goeddeels zijn verholpen, maakten het moeilijker voor passagiers om in te checken via de site en bij incheckbalies.

5 uur geleden
Topvrouw Shell Nederland: gasveld Groningen kan dit jaar dicht

AMSTERDAM (ANP) - Het gasveld in Groningen moet al dit jaar volledig dicht, vindt topvrouw Marjan van Loon van Shell Nederland. Op dit moment levert het gasveld nog minimale hoeveelheden gas om de boorputten bruikbaar te houden, maar dat is volgens haar niet nodig. "Het kan en het moet, dus het veld moet dicht", zei Van Loon in het programma WNL Op Zondag

5 uur geleden
Onderzoek: Duitsers kiezen weer vaker voor benzineauto

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - Benzineauto's winnen weer aan populariteit bij Duitsers die overwegen om een nieuwe wagen te kopen, terwijl veel beleidsmakers in Europa hun hoop vestigen op elektrische auto's om klimaatdoelen te halen. Hybride en volledig elektrische auto's waren juist minder gewild in Duitsland dan een jaar eerder.

6 uur geleden