Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kracht beving bij Groningse Uithuizen iets bijgesteld, naar 2.3

Kracht beving bij Groningse Uithuizen iets bijgesteld, naar 2.3

UITHUIZEN (ANP) - In de nacht van donderdag op vrijdag heeft in de provincie Groningen een aardbeving plaatsgevonden met een kracht van 2.3. Het epicentrum was bij Uithuizen, blijkt uit informatie van het KNMI. Het Staatstoezicht op de Mijnen laat weten dat door de slappe grond in het gebied de beving flink zal zijn gevoeld door omwonenden en voor schade zal hebben gezorgd.

De aardbeving deed zich voor om 02.39 uur op drie kilometer diepte. Aanvankelijk meldde het KNMI dat de beving een kracht had van 2.4, maar na heranalyse met meer seismologische stations komt het instituut nu uit op een aangepaste magnitude van 2.3. In augustus vonden ook al twee aardbevingen plaats met Uithuizen als epicentrum. Op 28 augustus ging het om een beving met een kracht van 1.3 en op 19 augustus met een magnitude van 1.9. Ook toen waren de bevingen op drie kilometer diepte.

Op 1 april was voor het laatst een dergelijk zware aardbeving in Groningen. Toen had de beving, die om 19.11 uur plaatsvond, een kracht van 2.7. Het epicentrum lag bij Loppersum. De diepte was toen eveneens drie kilometer. Op 4 april, een paar dagen na de beving, waren bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) 454 schademeldingen gedaan, waarvan er 38 kwamen uit het zogenoemde effectgebied, het gebied rond het epicentrum van de beving.

Trillingen

Op Twitter meldden verschillende mensen de aardbeving te hebben gevoeld. "Was al wakker, nu klaarwakker. Een doffe dreun en gekraak. Het hele bed trilde", aldus een van hen. "Was dit onweer, of een aardbeving? Ik lag te schudden in mijn bed", twittert een ander. Een persoon zegt op Twitter zojuist weer een "dikke schok" te hebben gevoeld. "Zo erg heb ik hem nog niet ervaren. Bij daglicht maar weer een ronde doen om het huis."

Aardbevingen met een kracht tot 2.9 veroorzaken vrijwel nooit schade, geeft het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) aan op de eigen website. Maar in Groningen leiden de aardbevingen als gevolg van de gaswinning tot veel meer schade, doordat ze ondiep zijn en de Groningse bodem veel klei en veen bevat. "Terwijl natuurlijke aardbevingen op dieptes vanaf tien kilometer plaatsvinden, zitten de gasbevingen van Groningen op een diepte van ongeveer drie kilometer. De trillingen verliezen op hun korte weg naar het aardoppervlak dus veel minder energie dan natuurlijke bevingen", aldus SodM.

Onderweg kunnen trillingen worden versterkt als de aarde gelaagd is, legt de toezichthouder verder uit. Dat is bijvoorbeeld het geval als een aardbevingsgolf uit zandgrond in veel slappere klei- of veenlagen terechtkomt. "Dit zogeheten ‘opslingereffect’ zorgt in sommige delen van de provincie Groningen voor extra schade. Dit zorgt er ook voor dat er op relatief korte afstand een groot verschil in schade aan gebouwen kan zijn."

Meer uit Binnenland

Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

1 uur geleden
Wakker Dier: 7 supermarkten zetten stappen naar meer plantaardig

AMSTERDAM (ANP) - Ook Aldi, Dirk, Lidl en Plus hebben beloofd ambitieuze stappen te zetten om meer plantaardige producten te verkopen, meldt Wakker Dier zaterdag. Eerder zeiden Albert Heijn, Ekoplaza en Odin dit te doen, waarmee nu zeven supermarkten de doelstelling van Wakker Dier omarmen "voor een transitie naar meer plantaardige eiwitten", aldus de organisatie.

2 uur geleden
Máxima maakt zich zorgen over jongeren die kopen op krediet

BOGATA (ANP) - Koningin Máxima is bezorgd over het gemak waarmee jongeren aankopen kunnen doen op krediet. "Ik maak me veel zorgen over de vele koop-nu-betaal-later-aanbiedingen die bijvoorbeeld jongeren in Nederland krijgen", zegt de vorstin in een interview met het AD.

6 uur geleden
Nieuwe partijleider Jimmy Dijk spreekt geplaagd SP toe op congres

DEN HAAG (ANP) - Jimmy Dijk staat zaterdag voor het eerst als partijleider op het podium bij het congres van de SP. De leden kunnen wel wat opbeurende woorden gebruiken in het theater 't Spant in Bussum: in november verloor Dijks voorganger Lilian Marijnissen de zevende verkiezingen op rij. Kort daarna besloot ze om uit de politiek te stappen. Bij de partij is sowieso sprake van een grote wisseling van de wacht. Tiny Kox is vorige maand na ruim twintig jaar vertrokken als senator en bovendien kiezen de leden een nieuw bestuur.

7 uur geleden
Winsum neemt afscheid van omgebracht meisje

WINSUM (ANP) - De inwoners van het Groningse dorp Winsum nemen zaterdag afscheid van een 17-jarig meisje, dat vorige week om het leven werd gebracht. Haar ex-vriend van 19 jaar is daarvoor gearresteerd. De uitvaart is in sporthal De Tirrel in het dorp. De begrafenis is in besloten kring.

7 uur geleden
Automobilist omgekomen door aanrijding op A27 bij Almere

ALMERE (ANP) - Een automobilist is vrijdagavond om het leven gekomen door een ongeluk op de A27 ter hoogte van Almere. Het dodelijke ongeval werd voorafgegaan door een aanrijding tussen de auto van het slachtoffer en een vrachtwagen. De automobilist is daarop uitgestapt en werd toen vermoedelijk aangereden door een andere passerende vrachtwagen, meldt de politie.

11 uur geleden
Nederlandse militairen aangehouden door Hezbollah in Beiroet

DEN HAAG (ANP) - Drie leden van het defensieteam dat momenteel de Nederlandse ambassade in Beiroet ondersteunt, zijn aangehouden door de militante beweging Hezbollah. Dat gebeurde in een zuidelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad. De militairen zijn inmiddels via het Libanese leger teruggekeerd op de ambassade en maken het goed.

12 uur geleden