Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kraam-cao: aanpassingen om menstruatie en overgang mogelijk

Kraam-cao: aanpassingen om menstruatie en overgang mogelijk

UTRECHT (ANP) - Werknemers die vallen onder de cao Kraamzorg krijgen volgens FNV Zorg & Welzijn niet alleen 10 procent meer salaris, maar kunnen hun werkgevers ook vragen om aanpassingen door problemen met de menstruatie en de overgang. In de kraamzorg werken voornamelijk vrouwen.

Bij genoemde problemen valt te denken aan vrouwen in de menopauze die 's nachts erg zweten en daardoor in de ochtend nog niet fit zijn. Zij zouden dan een latere dienst moeten kunnen krijgen. Dergelijke mogelijkheden zijn er bijvoorbeeld ook al in de kinderopvang, aldus de FNV.

FNV Zorg & Welzijn heeft dinsdag, samen met andere vakbonden zoals CNV en NU'91, afspraken over een nieuwe cao kunnen maken met werkgeversorganisatie Bo Geboortezorg. De loonsverhoging is gefaseerd: per 1 januari 2024 3,5 procent, per 1 april nogmaals 3,5 procent en per 1 juni 3 procent.

In de kraamzorg werken ruim 7800 mensen die vallen onder de cao Kraamzorg. Er zijn zo'n duizend zzp'ers op dit gebied actief.

Meer uit Gezond

Huisartsen zien vaker suïcidale jongeren in hun praktijk

BILTHOVEN (ANP) - Huisartsen zien de laatste tijd meer jongeren tot 24 jaar die last hebben van zelfmoordgedachten, of zelfs een poging tot zelfdoding hebben gedaan. Per 100.000 patiënten zagen huisartsen in het afgelopen kwartaal gemiddeld zeven jongeren per week om deze reden. Dat is 75 procent meer dan vijf jaar geleden, voor het begin van de coronapandemie. De cijfers staan in een maandag verschenen onderzoek van gezondheidsinstanties als het RIVM, de GGD'en en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

11 uur geleden
WHO stuurt experts naar Congo om uitbraak onbekende ziekte

BERLIJN (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt een team van experts naar Congo om te helpen een nog onbekende ziekte te bestrijden en te onderzoeken. De ziekte heeft aan tientallen mensen het leven gekost. Het team is al onderweg naar het epicentrum van de uitbraak in de zuidwestelijke provincie Kwango, waar het medicijnen en tests zal brengen.

3 dagen geleden
Meeste ouderen geven hun leven een 8 of hoger in peiling

WOERDEN (ANP) - Veruit de meeste ouderen in Nederland voelen zich behoorlijk gelukkig, zo valt op te maken uit een peiling in opdracht van ouderenorganisatie ANBO-PCOB. Van de bijna 5500 ondervraagden geeft 60 procent het leven op dit moment een rapportcijfer 8 of hoger. De belangrijkste factor die het levensgeluk beïnvloedt, is mentaal welzijn. Ook gezondheid, sociale contacten, woonomgeving en financiële situatie maken een groot verschil.

5 dagen geleden
EU-lidstaten willen roken op terrassen verbieden

BRUSSEL (ANP) - De Europese ministers van Volksgezondheid zijn dinsdag in Brussel akkoord gegaan met een EU-voorstel om blootstelling aan passief roken aan te pakken. Het voorstel raadt de lidstaten aan om buiten roken te verbieden, onder meer in speeltuinen, op terrassen en op het strand. Ook vapes vallen hieronder.

6 dagen geleden
Rutgers: zorgen om onwetendheid over kans op zwangerschap

AMSTERDAM (ANP) - Kenniscentrum Rutgers maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis over anticonceptie en vruchtbaarheid én over de misinformatie hierover. "De kennis schiet tekort, maar kan ook negatief beïnvloed worden door onjuiste informatie via sociale media, vrienden en familie", aldus Renee Finkenflügel, onderzoeker van kenniscentrum Rutgers.

6 dagen geleden
Sportregelingen gemeenten overal anders en vaak ingewikkeld

UTRECHT (ANP) - Gemeenten kennen onderling grote verschillen als het gaat om financiële ondersteuning voor sport. Dat concludeert het Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar sport- en zwemlesregelingen van 114 Nederlandse gemeenten. Informatie over die regelingen is volgens het instituut vaak complex en niet makkelijk te vinden.

1 week geleden
Gemeenten stappen voorlopig uit zorgakkoord

UTRECHT (ANP) - Gemeenten werken voorlopig niet meer mee aan het zogeheten Integraal Zorgakkoord. Ze hebben vrijdag besloten om de samenwerking op te schorten, omdat ze vinden dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen. Een resolutie daarvoor kreeg 93,4 procent van de stemmen op de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

1 week geleden