Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KPN zakt op beurs na afwijzen overnamevoorstellen

KPN zakt op beurs na afwijzen overnamevoorstellen

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel KPN werd maandag flink lager gezet op de Amsterdamse beurs. Beleggers waren teleurgesteld dat het telecomconcern twee overnamevoorstellen van buitenlandse investeerders heeft afgewezen zonder onderhandelingen te voeren met de potentiële kopers. De Amsterdamse beurshandel begon verder rustig aan de eerste week van mei. Later in de week komen onder meer Air France-KLM, DSM, ING, ArcelorMittal en BAM met kwartaalcijfers. Aan het einde van de week staat het belangrijke Amerikaanse banenrapport op het programma.

KPN (min 3,4 procent) was hekkensluiter in de AEX. Het telecombedrijf heeft de "ongevraagde" overnamevoorstellen van het Zweedse EQT en het Amerikaanse Stonepeak en een bod van het Amerikaanse KKR afgewezen. Volgens zakenkrant Financial Times bedroeg het bod van EQT en Stonepeak zo'n 18 miljard euro. KPN stelt echter dat de investeerders geen bedrag hadden genoemd. Ook over de hoogte van het bod van KKR liet de onderneming zich niet uit. De voorstellen zijn volgens KPN zorgvuldig afgewogen, maar dragen volgens het bedrijf niet veel bij aan de ingezette strategische koers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent hoger op 711,75 punten. De MidKap bleef vlak op 1038,86 punten en de hoofdindex in Parijs won 0,6 procent. De DAX in Frankfurt steeg 0,6 procent, mede dankzij een sterker dan verwachte stijging van de Duitse winkelverkopen in maart. In Londen hadden beleggers een vrije dag.

Signify

Signify zette de opmars voort en ging aan kop in de AEX met een plus van 1,7 procent. Het verlichtingsbedrijf won vrijdag al dik 7 procent dankzij beter dan verwachte resultaten. Zorgtechnologieconcern Philips profiteerde van een sterk kwartaalbericht van de Duitse concurrent Siemens Healthineers en klom 1,2 procent. Siemens Healthineers schroefde zijn omzetverwachtingen voor dit jaar op, mede dankzij de sterke vraag naar zijn coronasneltesten. Het aandeel won 1,6 procent in Frankfurt.

Toeleverancier aan de chipindustrie Besi (min 0,5 procent) ging verder omlaag na het tegenvallende kwartaalbericht van afgelopen vrijdag. Tankopslagbedrijf Vopak kampte met een adviesverlaging door Oddo BHF en zakte 1,5 procent in de MidKap. Advies- en ingenieursbureau Arcadis (min 2,5 procent) noteerde ex dividend. Fitnessketen Basic-Fit won 0,5 procent ondanks het nieuws dat de verdere versoepelingen van de coronaregels, zoals het openen van sportscholen in Nederland, langer op zich laten wachten.

De euro was 1,2039 dollar waard, tegenover 1,2034 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 63,02 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent minder op 66,21 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Franse minister: EU moet massaal gaan investeren in AI

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Europese landen moeten volgens de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire massaal investeren in kunstmatige intelligentie (AI). Ze dreigen anders te afhankelijk te worden van Amerikaanse techbedrijven.

12 minuten geleden
Novo Nordisk sleept Amerikaanse navolgers voor de rechter

BAGSVAERD (ANP/RTR) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk sleept twee Amerikaanse farmaceutische bedrijven voor de rechter. De bedrijven maken producten die hetzelfde bestanddeel bevat als het razend populaire afslankmedicijn Wegovy van Novo Nordisk.

47 minuten geleden
Topman energieconcern Uniper: Europa heeft meer lng nodig

BERLIJN (ANP) - Europa heeft veel meer import nodig van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) omdat de markt nog steeds erg krap is na het wegvallen van leveringen van Russisch gas door de oorlog in Oekraïne. Dat heeft topman Michael Lewis van het grote Duitse energieconcern Uniper gezegd in een interview met persbureau Bloomberg.

48 minuten geleden
Tesla levert eerste Cybertrucks af aan klanten

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla levert na twee jaar van vertragingen en productieproblemen donderdag zijn eerste Cybertrucks af. Volgend jaar moet het futuristisch uitziende voertuig in massaproductie gaan, maar of dat gaat lukken is de vraag.

2 uur geleden
Gokbedrijf achter BetCity beboet om overtreden antiwitwasregels

DEN HAAG (ANP) - Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity, heeft een boete van 3 miljoen euro gekregen vanwege het overtreden van de antiwitwasregels. Volgens de Kansspelautoriteit (Ksa) moeten gokbedrijven hun klanten goed controleren om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan, maar hierin is Betent tekortgeschoten. Het gaat om de eerste openbaar gemaakte boete van de Ksa om een dergelijk vergrijp.

2 uur geleden
Marktonderzoeker: pc-markt herstelt zich weer

SINGAPORE (ANP) - De verkoop van pc's lijkt zich na bijna twee jaar weer te herstellen. Marktonderzoeker Canalys verwacht dat de markt in het laatste kwartaal van dit jaar met 5 procent zal groeien.

2 uur geleden
UBS: erfgenamen verslaan 'selfmade' miljardairs voor het eerst

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - Erfgenamen die sinds afgelopen jaar tot de rijksten ter wereld behoren, hebben meer rijkdom vergaard dan nieuwe 'selfmade' miljardairs, staat in een onderzoek van de Zwitserse bank UBS. Dit is voor het eerst sinds de vermogensbeheerder negen jaar geleden begon met het bijhouden van de verdeling van fortuinen van miljardairs.

2 uur geleden