Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KPN wijst twee 'ongevraagde' overnamevoorstellen af

KPN wijst twee 'ongevraagde' overnamevoorstellen af

ROTTERDAM (ANP) - KPN heeft twee "ongevraagde" overnamevoorstellen van investeerders afgewezen. Het Nederlandse telecombedrijf kreeg onder meer een gezamenlijk voorstel van het Zweedse EQT en het Amerikaanse Stonepeak, waarover zakenkrant Financial Times eerder op zondag berichtte. Ook werd KPN benaderd door het Amerikaanse KKR.

De voorstellen zijn zorgvuldig afgewogen, laat KPN weten. Maar het bedrijf denkt niet dat ze veel zullen bijdragen aan de door KPN ingezette strategische koers. Daarom koos het bestuur van KPN ervoor om nee te zeggen. Met de genoemde partijen hebben ook geen onderhandelingen plaatsgevonden.

Volgens de Financial Times betrof het voorstel van EQT en Stonepeak een bod van zo'n 18 miljard euro, inclusief schulden. Maar KPN ontkent dat de investeerders al een bedrag hadden genoemd. Of KKR al een concreet bod zou hebben gedaan, wil een woordvoerster van KPN niet zeggen. Ook laat ze zich er niet over uit of het bedrijf over de voorstellen al contact heeft gehad met de overheid.

Overnamegeruchten

Er klinken al langer overnamegeruchten rondom KPN en er wordt veel gespeculeerd over een verdere consolidatie in de telecomsector. Maar wie KPN wil inlijven kan dat eigenlijk alleen doen in samenspraak met de onderneming zelf en de Nederlandse staat. De overheid, die de telecomsector onder de kritieke infrastructuur rekent, kan voor een overname gaan liggen als de nationale veiligheid of het publieke belang bij een overname wordt geschaad.

Of KPN geïnteresseerd is om in handen van een ander bedrijf te komen, is ook nog maar de zeer vraag. KPN-topman Joost Farweck zei eerder in zijn algemeenheid dat KPN het financieel goed voor elkaar heeft en de hulp van investeerders niet nodig heeft. Wel zou hij elk eventueel bod op KPN goed willen wegen, om hierover een besluit te kunnen nemen dat in het belang is van zowel werknemers, klanten als aandeelhouders.

Geen significant belang

Het lijkt erop dat de investeerders in kwestie achter de schermen nog geen significant belang hebben opgebouwd in KPN. In de archieven van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn daarvan althans geen meldingen te vinden.

Het telecombedrijf wordt onder meer beschermd door de Stichting Preferente Aandelen B. Die is ingesteld in 1994 bij de beursgang van KPN en fungeert als een soort waakhond voor de belangen van het bedrijf. Zo kan de stichting in actie komen wanneer een vijandige koper de kop opsteekt. Een woordvoerder van de stichting wil niet reageren op de nieuwe ontwikkelingen.

In 2013 zag het Mexicaanse telecomconcern América Móvil van miljardair Carlos Slim al eens een poging tot een overname van KPN stranden. De inlijvingspoging zorgde in politiek Den Haag voor veel ophef vanwege de vrees dat belangrijke Nederlandse infrastructuur zomaar in vreemde handen zou kunnen vallen. Sindsdien is ook een wet van kracht geworden die het kabinet de mogelijkheid geeft om ongewenste zeggenschap bij telecombedrijven tegen te houden.

Meer uit Financieel

ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

3 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

3 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

4 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

5 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

5 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

5 uur geleden
Sterkste daling Duitse huizenprijzen sinds 2000

WIESBADEN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar in het sterkste tempo gedaald sinds het begin van de metingen in 2000. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau Destatis. Op jaarbasis gingen de prijzen gemiddeld met 9,9 procent omlaag.

6 uur geleden