Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KPN verdient weer meer aan vaste internetaansluitingen

KPN verdient weer meer aan vaste internetaansluitingen

DEN HAAG (ANP) - KPN heeft in het derde kwartaal meer klanten binnengehaald en de prijzen verhoogd. Daardoor wist het telecomconcern ook de omzet en de winst verder op te voeren. Voor het eerst sinds tijden kwamen er ook meer klanten voor vaste internetaansluitingen binnen.

In eerdere periodes daalden de inkomsten die KPN haalde uit zijn vaste aansluitingen, maar de uitbreiding van het glasvezelnetwerk van het bedrijf lijkt nu te zorgen voor een ommekeer. De omzet uit aansluitingen aan het glasvezelnetwerk stegen met 12 procent. Alle vaste aansluitingen bij elkaar leverden daarmee bijna 2 procent meer op.

De totale omzet steeg met 3,8 procent tot bijna 1,4 miljard euro. Daarop boekte KPN een nettowinst van 224 miljoen euro, 6,5 procent meer dan een jaar eerder.

Prijsverhoging

Dat was ook te danken aan de komst van meer klanten bij zowel de zakelijke tak als het onderdeel dat particulieren bedient. Zij betaalden in doorsnee ook meer, mede door prijsverhogingen. Zo voerde KPN in juli een prijsverhoging door van in doorsnee 6,4 procent voor zijn internet- en telefoniediensten voor particulieren. Daarnaast waren duurdere databundels voor onbeperkt internetten populairder, wat de inkomsten aanjoeg. Door de prijsverhogingen moest KPN naar eigen zeggen wel wat aan populariteit inboeten bij particuliere klanten.

Naast de kwartaalcijfers maakte KPN ook bekend dat topman Joost Farwerck en andere bestuursleden nog eens vier jaar aanblijven. De raad van commissarissen wil hen op de aandeelhoudersvergadering in april herbenoemen voor een nieuwe termijn.

Meer incidenten

Onlangs meldden NOS en Nieuwsuur dat er groeiende zorgen zijn over de werkomstandigheden van arbeidsmigranten die in Nederland glasvezelkabels in de grond leggen. Ook zouden er meer incidenten met beschadigde leidingen zijn door de graafwerkzaamheden. KPN heeft de eigen inspecties opgevoerd bij de aanlegwerkzaamheden die aannemers en onderaannemers voor het concern uitvoeren, zegt topman Joost Farwerck daarover in een toelichting op de kwartaalcijfers.

"We gaan langs bij het werk van aannemers, controleren dan bijvoorbeeld of de straat weer dicht is als het donker wordt en kijken ook naar de arbeidsomstandigheden", zegt Farwerck, die erop wijst dat de eigen controles naast die van de overheid bestaan. "De afspraken die we hebben gemaakt zijn heel duidelijk. Je moet goed omgaan met werknemers en graafschade voorkomen."

Meer uit Financieel

Bitcoin omhoog na terugtrekking Biden uit race om Witte Huis

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin is verder gestegen na de terugtrekking van president Joe Biden als kandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen. Daarmee lijkt de cryptomarkt ervan uit te gaan dat de Democraten met een andere presidentskandidaat Donald Trump toch niet meer kunnen inhalen in de race om het Witte Huis.

12 minuten geleden
China verlaagt rentetarieven om economie te steunen

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese centrale bank heeft maandag twee belangrijke rentetarieven verlaagd om het kwakkelende herstel van de op een na grootste economie ter wereld aan te jagen. China kampt met een crisis in de vastgoedmarkt en afzwakkende consumentenuitgaven door de onzekere economische vooruitzichten. Door leningen goedkoper te maken hopen de beleidsmakers de bestedingen en investeringen te stimuleren.

38 minuten geleden
Koophuis 10 procent duurder, sterkste toename in bijna twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand opnieuw flink gestegen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In juni waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar.

1 uur geleden
Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

15 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

15 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

17 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

18 uur geleden