Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KPN Security: storing Akamai ligt meer voor de hand dan aanval

KPN Security: storing Akamai ligt meer voor de hand dan aanval

DELFT (ANP) - De problemen bij techbedrijf Akamai, waardoor donderdag veel sites over de hele wereld onbereikbaar werden, komen hoogstwaarschijnlijk door een technische storing. Dat ligt meer voor de hand dan een gerichte aanval, "maar op dit moment is zelfs dat speculeren", zegt Erno Doorenspleet, bestuurder van beveiliger KPN Security.

Bedrijven als Akamai zijn een soort verkeersregelaars. Zij zorgen ervoor dat mensen die een internetadres intikken, terechtkomen op de systemen die bij dat adres horen. Doorenspleet: "Het is alsof je met je kaartje bij een theater komt en zegt dat je stoel 12 hebt. Iemand brengt je naar stoel 12 en zet je op die plek neer. Wat nu is gebeurd, is dat die man niet meer weet welke stoel nou stoel 12 is. Er zit een gat tussen het internetadres en de plek waar je met dat adres naartoe wordt gebracht. De verkeersregelaar is in de war."

Verkeersregelaars zorgen er ook voor dat het niet te druk wordt op de digitale route. Akamai leidt bezoekers naar de bestemming, om de drukke wegen heen, zodat geen enkele route overspoeld wordt. Zo voorkomt het bedrijf cyberaanvallen. Maar als die verkeersregelaar wegvalt, zoals donderdag, kan dat ook online al snel tot een verkeersinfarct leiden.

Megaverstoring

De digitale wereld is afhankelijk van een paar van zulke bedrijven. "Als er dan een hik in hun platform komt, kan dat een megaverstoring geven. We hadden niet verwacht dat het kon gebeuren, maar dit is de tweede keer dat een hik in een belangrijk onderdeel de hele boel laat omstuiteren." Begin juni was er een grote storing bij het bedrijf Fastly.

Akamai staat goed bekend, aldus KPN Security. "We weten niet hoe ze hun infrastructuur hebben opgezet, maar ze hebben de reputatie dat ze hun zaakjes goed voor elkaar hebben. Voor zulke bedrijven is dat hun bestaansrecht. Van zulke storingen hebben ze veel last."

In theorie zou zo'n storing ook door kwaadwillenden kunnen worden veroorzaakt. In 2016 lag het internet in de Verenigde Staten grotendeels plat door een aanval op een andere 'verkeersregelaar', Dyn genaamd. Afgelopen december bekende een minderjarige daarvoor schuld bij een Amerikaanse rechtbank. Maar een aanval op zo'n groot bedrijf is absoluut geen kinderspel, aldus Doorenspleet. "Dat is echt topsport, dan moet je van Champions League-niveau zijn. Je moet genoeg kennis en uithoudingsvermogen hebben."

Meer uit Binnenland

Kapot onderdeel in bedieningssysteem oorzaak treinstoring

AMSTERDAM (ANP) - Een defect onderdeel in het systeem voor de bediening van seinen en wissels is de oorzaak van de grote treinstoring rond Amsterdam begin deze week, meldt ProRail. Het onderdeel is inmiddels vervangen, aldus het bedrijf.

1 uur geleden
Zorg Donny M. niet passend voordat hij Gino (9) vermoordde

DEN HAAG (ANP) - De zorg en ondersteuning voor Donny M. (23) is "niet altijd passend geweest" voordat hij de 9-jarige Limburgse Gino ontvoerde en vermoordde. Dit komt naar voren uit onderzoek van het Toezicht Sociaal Domein, een samenwerking van meerdere inspecties. "Hoewel partijen meestal volgens richtlijnen en afspraken hebben gewerkt, is er toch verbetering nodig."

2 uur geleden
Opnieuw explosie in Rotterdamse Eric Kropstraat, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - In de Eric Kropstraat in Rotterdam-Feijenoord is opnieuw een explosie geweest. Rond 03.15 uur ging een explosief af bij een ander portiek dan in de nacht van maandag op dinsdag, toen het ook al raak was. De politie meldt dat niemand gewond is geraakt.

2 uur geleden
Extra ov naar stranden tijdens zomers weekend

ZANDVOORT/DEN HAAG (ANP) - Vanwege het voorspelde zomerweer wordt dit weekend extra openbaar vervoer ingezet naar de stranden. Zo rijden er vanaf vrijdag meer treinen tussen Haarlem en Zandvoort en zet het Haagse vervoersbedrijf HTM zaterdag en zondag de zogenoemde Strandexpress in naar Scheveningen.

2 uur geleden
NS: ritten nieuwe intercity 'voorspoedig', wel probleem binnendeur

UTRECHT (ANP) - De 'generale repetitie' met de nieuwe intercitytrein verloopt voorspoedig, meldt de NS na zes weken aan ritten tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Er zijn wat problemen met bijvoorbeeld de binnendeuren van de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) opgedoken, maar die kunnen "voordat de treinen grootschalig worden ingezet" nog aangepast worden, zegt een programmamanager bij de NS.

3 uur geleden
Lichaamsdelen vermiste Nederlandse gevonden in Brazilië

RIO DE JANEIRO (ANP) - In de baai van Guanabara bij de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn lichaamsdelen gevonden van de Nederlandse Britt Blom (36). Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt berichtgeving daarover van Braziliaanse media. Blom verdween in december vorig jaar op weg naar een feest, waar ze nooit aankwam. Wanneer de resten zijn gevonden is niet duidelijk.

4 uur geleden
Jongens (16, 19) verdacht van plannen terroristische aanslag

EINDHOVEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie onderzoekt de mogelijke betrokkenheid van twee jongens (16 en 19 jaar uit Eindhoven en Deventer) bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf in België. Hun aanhouding houdt verband met een zaak in België waar op 4 mei zeven verdachten werden opgepakt die mogelijk een terreuraanslag aan het plannen waren. Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM bevestigt een verhaal met die strekking in het AD en zijn regiokranten.

4 uur geleden