Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KPN maakt werk van 4G en 5G op Noordzee

KPN maakt werk van 4G en 5G op Noordzee

DEN HAAG (ANP) - KPN maakt werk van 4G-dekking voor zakelijke klanten op de Noordzee. Dat doet het bedrijf in samenwerking met de Noorse telecomleverancier Tampnet. In eerste instantie gaat het om de aanleg van een offshore-antennenetwerk waarmee tot 300 kilometer uit de kust mobiel bereik moet komen. Later moet ook een dekkend 5G-netwerk worden gerealiseerd.

Volgens KPN zijn dagelijks duizenden mensen op de Noordzee actief. Het gaat onder meer om medewerkers van boorplatforms, mensen die betrokken zijn bij de aanleg van windmolenparken, vissers en opvarenden van vracht- of marineschepen. Zij zijn nu aangewezen op dure satelliet- en straalverbindingen om contact te leggen met het vasteland.

Door de uitbreiding van het 4G-netwerk kunnen zakelijke klanten volgend jaar met een tweede simkaart hun smartphone gebruiken op zee. Met een 'gewone' KPN-simkaart is dit nog niet mogelijk. Op termijn moeten ook particulieren, die bijvoorbeeld vakantie vieren op een cruiseschip of een dagje aan het vissen zijn op zee, gebruik kunnen maken van het KPN-netwerk.

Drone-inspecties

Door de uitbreiding van het netwerk kunnen straks ook data van bijvoorbeeld boorplatformen of containerschepen worden verstuurd. Verder wordt het via het netwerk mogelijk om bijvoorbeeld drones in te zetten bij de inspectie van boorplatformen of windmolenparken.

Volgens KPN was het lange tijd onmogelijk om mobiele dekking op zee te realiseren, mede door slechte weersomstandigheden en het gebrek aan economische activiteit. Door de samenwerking met Tampnet is dit nu wel rendabel.

Geen monopolie

In totaal moeten tien masten met 25 antennes verrijzen in het Nederlandse deel van de Noordzee. Daarvan is de helft al gerealiseerd. Dit alles maakt deel uit van een groter netwerk van Tampnet dat ook het Noorse en het Engelse deel van de Noordzee omvat.

KPN benadrukt dat het geen monopolie heeft op het Noordzee-netwerk. Ook is KPN bereid zijn netwerk voor andere partijen open te stellen. Financiële details over de overeenkomst meldde KPN niet.

Meer uit Financieel

Goede doelen en verenigingen vanaf juni weer welkom bij ING

AMSTERDAM (ANP) - Verenigingen en stichtingen, waaronder goede doelen, zijn vanaf juni weer welkom bij ING. In augustus besloot de bank dat ze voorlopig geen nieuwe rekeningen meer konden openen omdat er niet voldoende personeel was om het daarvoor vereiste klantonderzoek te doen. Dat zou bij "deze complexe rechtsvormen" volgens ING meer werk zijn dan bij bedrijven of particulieren.

3 minuten geleden
Omwonenden Schiphol: geen wettelijk kader voor 500.000 vluchten

HAARLEM (ANP) - Het uitvoeren van 500.000 vluchten door Schiphol is tegen de wet, stelt de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV). Die stichting vertegenwoordigt omwonenden van Schiphol dinsdag in de rechtbank van Haarlem. Daar diende het kort geding dat verschillende luchtvaartmaatschappijen aanspanden tegen de Staat om het verlagen van het aantal vluchten. Volgens de advocaten van RBV is er enkel een wettelijke grondslag voor 400.000 vliegbewegingen via de luchthaven.

18 minuten geleden
Schiphol: geef duidelijkheid en perspectief over aantal vluchten

HAARLEM (ANP) - Schiphol wil duidelijkheid en perspectief, in afwachting van nieuwe regels omtrent het aantal vluchten via de luchthaven. Daarvoor pleit de advocaat van Schiphol in een kort geding tegen de Staat, dat werd aangespannen door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Zij willen dat de verlaging van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000 vluchten van tafel gaat. Schiphol is echter positief over de regeling, al is die "niet ideaal".

25 minuten geleden
First Republic Bank toont herstel op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - First Republic Bank wist dinsdag weer wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De wankele regionale bank, die een dag eerder nog zijn laagste aandelenkoers ooit bereikte, werd meer dan 30 procent hoger gezet. Onder leiding van topman Jamie Dimon van de grote bank JPMorgan Chase wordt naar verluidt gewerkt aan een nieuw steunplan voor de bank uit Californië. First Republic kreeg vorige week al 30 miljard dollar op zijn rekeningen gestort door elf grote Amerikaanse banken om voldoende geld in kas te hebben.

34 minuten geleden
SodM waarschuwt voor veiligheid op Noordzee door groeiende drukte

DEN HAAG (ANP) - Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt voor de veiligheid op de Noordzee doordat het daar steeds drukker aan het worden is. Dat is onder meer het gevolg van het groeiend aantal windparken op zee, staat in een dinsdag verschenen rapport.

37 minuten geleden
Inval Europese Commissie bij Red Bull in kartelonderzoek

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft maandag een inval gedaan bij de fabrikant van energiedrankjes Red Bull. Dat bevestigde Red Bull tegen persbureau AFP. "We zullen natuurlijk met haar samenwerken in alle zaken waar ze zich zorgen over maken", aldus het in Oostenrijk gevestigde Red Bull in een verklaring.

1 uur geleden
Krant: Just Eat Takeaway schrapt 1700 banen VK, vooral bezorgers

LONDEN (ANP) - Maaltijdbezorgbedrijf Just Eat Takeaway gaat 1700 banen schrappen in het Verenigd Koninkrijk, schrijft de Britse krant The Telegraph. Vooral maaltijdbezorgers bij de Britse dienst Just Eat worden getroffen, maar ook zo'n 170 kantoorbanen verdwijnen. De stap is onderdeel van een kostenbesparingsmaatregel van het Nederlands-Britse bedrijf.

1 uur geleden