Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KPN: internetten twintig keer zo snel in nabije toekomst

KPN: internetten twintig keer zo snel in nabije toekomst

ROTTERDAM (ANP) - Internetten via het bestaand glasvezelnetwerk kan over een aantal jaren zeker twintig keer zo snel als nu, verwacht KPN. Een filmpje downloaden kan dan binnen twee seconden in plaats van één minuut nu. "Straks kun je een hele serie downloaden in drie seconden", zegt een woordvoerder tijdens een demonstratie van 'de snelheid van de toekomst'.

Het telecomconcern toonde donderdag een snelheidstest met een up- en downloadsnelheid van bijna 20 Gigabit per seconde. Nu is de maximale snelheid 1 Gigabit per seconde. Volgens KPN is zo'n hoge snelheid nog nooit eerder vertoond in Nederland. Technisch is het dus nu al mogelijk, in "de nabije toekomst" zijn deze hoge snelheden beschikbaar voor consumenten.

KPN liet de snelheidstest zien bij een dierenkliniek in Rotterdam. Het bedrijf koos hiervoor omdat er in de dierengeneeskunde relatief veel data gebruikt wordt. Daarbij spelen in deze sector snelle internetverbindingen en cloudoplossingen een steeds belangrijkere rol.

Oplossing voor medische wereld

"Denk bijvoorbeeld aan MRI-scans. Dit zijn zware bestanden, waar we graag een cloudoplossing voor zouden zien, zodat dierenartsen scans vanuit diverse vestigingen kunnen beoordelen. Wij zouden nu al gebaat zijn bij hogere internetsnelheden", zegt Mark Holtkamp van het Rotterdamse Caressa Dierenziekenhuis.

Joost Steltenpool, directeur KPN Netwerk, voorziet dat er straks "heel veel meer data" over het netwerk gaat. "Daardoor is veel meer snelheid nodig. Bijvoorbeeld voor metaverse, het nieuwe internet zoals iedereen zegt." Ook voor streamingdiensten als Viaplay, waarbij iedereen tegelijk naar bijvoorbeeld de Formule 1 kijkt, is in de toekomst meer capaciteit nodig. Dat geldt volgens hem ook voor bijvoorbeeld het besturen van drones via 5G en het opereren op afstand. "Nu moeten dierenartsen nog door heel Nederland rijden hiervoor, maar als je op afstand zou kunnen opereren of beelden goed kan analyseren, dan maak je een enorme efficiencyslag", aldus Steltenpool.

Uitrollen glasvezelnetwerk

KPN is druk bezig om glasvezel uit te rollen in Nederland. In totaal heeft het bedrijf al in bijna de helft (46 procent) van het land glasvezel aangelegd, ter vervanging van het kopernetwerk. "We verwachten dat we op 80 procent zitten in 2026/27", vertelt de directeur.

Meer uit Financieel

Beleggers enthousiast over recordomzet reisconcern TUI

AMSTERDAM (ANP) - Reisconcern TUI was woensdag een grote winnaar op de Europese beurzen. Beleggers reageerden enthousiast op de recordomzet die de Duitse vakantieaanbieder heeft gerapporteerd. Ook verwacht TUI voor zijn nieuwe boekjaar opnieuw een aanzienlijke stijging van de resultaten. Op de beurzen in Londen en Frankfurt werd het aandeel zo'n 15 procent hoger gezet.

1 uur geleden
Moederbedrijf Perry Sport, Aktiesport en Sprinter failliet

AMSTERDAM (ANP) - Sports Unlimited Retail, het moederbedrijf van de sportketens Perry Sport, Aktiesport en Sprinter, is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. De 54 winkels, waar in totaal zo'n 1100 mensen werken, blijven voorlopig wel open. Een door de rechter aangestelde curator gaat kijken of er nog een doorstart inzit.

2 uur geleden
McDonald's wil over enkele jaren 50.000 restaurants hebben

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

2 uur geleden
FNV: 24 uursstaking bij ijsfabriek Ben & Jerry's in Hellendoorn

HELLENDOORN (ANP) - De ijsfabriek van Ben & Jerry's in Hellendoorn gaat donderdagochtend vanaf 07.00 uur, 24 uur lang plat, meldt FNV. Volgens de vakbond leggen medewerkers het werk neer uit onvrede over het uitblijven van een goede cao bij hun moederbedrijf Unilever.

2 uur geleden
Google lanceert nieuw model voor kunstmatige intelligentie

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google komt met een nieuwe technologie voor kunstmatige intelligentie (AI). Het model heeft de naam Gemini gekregen. Google zelf noemt de lancering "een grote mijlpaal in de ontwikkeling van AI en het begin van een nieuw tijdperk voor ons".

3 uur geleden
Wall Street veert op na banenrapport ADP

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger geopend. Beleggers op Wall Street verwerkten een meevallend rapport van loonstrookverwerker ADP over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven. Dat cijfer geldt als een voorproefje van het belangrijke arbeidsmarktrapport van de overheid dat vrijdag wordt gepubliceerd.

3 uur geleden
ACM adviseert om vast energiecontract af te sluiten

DEN HAAG (ANP) - Met het einde van het prijsplafond in zicht, adviseert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) mensen die zekerheid willen om een vast energiecontract af te sluiten. Volgens de toezichthouder liggen de prijzen van vaste contracten momenteel onder het huidige prijsplafond. Ook zijn die contracten nu goedkoper dan variabele contracten.

3 uur geleden