Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KPN en Prosus stuwen AEX boven 600 punten

KPN en Prosus stuwen AEX boven 600 punten

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index noteerde donderdag boven de grens van 600 punten, onder aanvoering van KPN en Prosus. De andere Europese beurzen deden een stapje terug, na de rally van de afgelopen dagen. De beurshandel bleef in de ban van het positieve vaccinnieuws van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en de verdere ontwikkelingen rond de coronacrisis. Op het Damrak verwerkten beleggers een handelsbericht van maritiem oliedienstverlener SBM Offshore.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent hoger op 602,30 punten. De hoofdindex tikte een dag eerder al even het niveau van 600 punten aan. De laatste keer dat de AEX boven deze grens sloot was op 21 februari dit jaar. De MidKap klom 1,4 procent tot 862,39 punten. Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,7 procent.

Beleggers stapten weer in de tech- en telecombedrijven. Deze bedrijven, die profiteren van het vele thuiswerken vanwege de pandemie, stonden de afgelopen dagen onder druk door het positieve vaccinnieuws. Telecomaanbieder KPN en techinvesteerder Prosus gingen aan kop in de hoofdindex met winsten van 5,4 procent en 4,1 procent. Het aandeel van olie- en gasconcern Shell (min 2,7 procent) noteerde ex dividend.

SBM Offshore

In de MidKap ging biotechnoloog Pharming aan kop met een plus van ruim 5 procent. Vastgoedfonds Eurocommercial Properties, dat in de afgelopen dagen flink hoger werd gezet door het vaccinnieuws, sloot de rij met een min van 3,6 procent.

SBM Offshore daalde 0,1 procent. De maritiem oliedienstverlener is ondanks de zwakke marktomstandigheden in de olie- en gasindustrie wederom positiever geworden over de resultaten dit jaar. Beleggers en analisten hadden echter al rekening gehouden met de betere vooruitzichten van het bedrijf. Op de lokale markt zakte Stern 4,5 procent. De autodealergroep had ook in het derde kwartaal last van de coronacrisis.

Burberry

Siemens zakte dik 2 procent in Frankfurt. Het Duitse technologie- en industrieconcern rekent op meer winst in 2021 na het zware coronajaar. Vanwege de aanhoudende onzekerheden rond de pandemie snijdt Siemens wel in het dividend. Deutsche Telekom won 0,5 procent, na een verhoging van de verwachtingen door het Duitse telecomconcern. In Londen vielen de resultaten van het Britse modemerk Burberry (plus 3,6 procent) in de smaak.

De euro stond op 1,1812 dollar, tegen 1,1762 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 41,57 dollar. Brentolie klom 0,2 procent in prijs tot 43,88 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Air France-KLM neemt groot belang in noodlijdend SAS

PARIJS (ANP) - Air France-KLM neemt een aandelenbelang van 19,9 procent in de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Ook de investeringsmaatschappijen Castlelake en Lind Invest steken geld in SAS.

27 minuten geleden
Zonneautomaker Lightyear richt zich voorlopig niet op zonneauto's

HELMOND (ANP) - Zonneautomaker Lightyear uit Helmond richt zich voorlopig niet meer op de productie van auto's die rijden op zonne-energie. Dat bevestigt topman en medeoprichter Lex Hoefsloot van het bedrijf dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Lightyear focust zich in plaats daarvan de komende tijd op het maken van zonnepanelen voor op elektrische auto's.

50 minuten geleden
NAM stapt naar Raad van State om uitblijven vergunning Ternaard

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is dinsdag naar de Raad van State gestapt om het uitblijven van een vergunning voor gaswinning onder de Waddenzee bij het Friese dorp Ternaard. Volgens de NAM is er nog altijd geen duidelijkheid vanuit het ministerie van Economische Zaken, ook al is de aanvraag voor de vergunning al ruim drie jaar geleden ingediend.

54 minuten geleden
AEX in het rood, verzekeraar NN boekte kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag opnieuw met verlies gesloten. De zorgen over de rente en een recessie bleven boven de markt hangen. Verzekeraar NN Group ging licht omhoog en toonde daarmee verder herstel van de zware koersval van vorige week.

58 minuten geleden
Festivaldirecteur: ruim 7 miljoen mensen bezochten Oktoberfest

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het jaarlijkse Oktoberfest in München trok dit jaar 7,2 miljoen bezoekers. Dat meldt de directeur van het festival Clemens Baumgärtner dinsdag. Het is voor het eerst sinds 1985 dat er zoveel mensen op het bierfestival afkwamen. Wel duurde het evenement dit jaar twee dagen langer dan gebruikelijk.

1 uur geleden
Russisch biermerk Baltika mag geen Carlsberg-bier meer maken

KOPENHAGEN (ANP) - Het Russische biermerk Baltika mag in Rusland geen producten van de Deense bierbrouwer Carlsberg meer produceren, distribueren en verkopen. Carlsberg heeft, als reactie op de overname van alle activiteiten van het bedrijf in Rusland door de Russische staat, de licenties daarvoor ingetrokken. Het gaat om zowel regionale als internationale merken, zoals naast Carlsberg ook Grimbergen en Tuborg.

2 uur geleden
Point Biopharma schiet omhoog op Wall Street na overnamenieuws

NEW YORK (ANP) - Het medische bedrijf Point Biopharma is dinsdag fors meer waard geworden op de beurs in New York. De grotere farmaceut Eli Lilly koopt de ontwikkelaar van nieuwe behandelingen van kanker voor 1,4 miljard dollar, maakten de twee bedrijven bekend.

3 uur geleden