Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KPN bij grootste verliezers in AEX-index na cijferupdate

KPN bij grootste verliezers in AEX-index na cijferupdate

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel KPN is dinsdag met een verlies van 0,8 procent de handel uitgegaan op Beursplein 5. De telecomprovider wist met zijn kwartaalupdate beleggers niet te overtuigen, ondanks een verbetering van de prestatie op zowel de zakelijke als de particuliere markt. Verder ging de aandacht van beleggers uit naar toeleveranciers van de chipindustrie BE Semiconductors en ASM International. Besi kwam voorbeurs ook met een handelsupdate. Die van ASMI volgt na de slotbel.

Het sentiment op de Europese beurzen was positief in navolging van nieuwe recordstanden op Wall Street. De AEX-index sloot de sessie met een winst van 0,5 procent op 816,91 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 1077,12 punten. Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 1,1 procent.

Besi maakte een eerder verlies goed en ging 0,7 procent hoger de handel uit. De chiptoeleverancier zag de omzet in het derde kwartaal bijna verdubbelen in vergelijking met een jaar eerder. Ten opzichte van het tweede kwartaal daalden de inkomsten wel, mede vanwege problemen in de toeleveringsketen. Voor het vierde kwartaal rekent Besi op een omzetdaling met 5 tot 15 procent ten opzichte van het derde kwartaal.

ASMI

ASMI was met een verlies van 1,8 procent de grootste daler in de AEX vooruitlopend op zijn handelsupdate. Chipmachinemaker ASML (min 0,8 procent) stond ook bij de verliezers. Shell daalde een fractie. Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen, zoals olie- en gasconcerns, vanwege de verontrustende klimaatrapporten. Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 3,1 procent.

In Z├╝rich klom UBS 1,1 procent. De Zwitserse bank, die wordt geleid door voormalig ING-topman Ralph Hamers, boekte in het derde kwartaal de hoogste winst sinds het eerste kwartaal van 2015. Novartis won dik 1 procent. De Zwitserse farmaceut boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst.

Reckitt Benckiser

In Londen steeg Reckitt Benckiser rond de 6 procent. De Britse producent van consumentengoederen schroefde de omzetverwachting voor het hele jaar op na een sterk derde kwartaal. Het concern achter de keelpijntabletten Strepsils verkocht meer van zijn middelen tegen griep en verkoudheid.

De euro was 1,1586 dollar waard, tegen 1,1613 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 84,46 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 86,38 dollar per vat.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

8 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

10 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

11 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

13 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

13 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

14 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

23 uur geleden