Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KPN afgestraft op hoger Damrak

KPN afgestraft op hoger Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel KPN werd woensdag afgestraft op het Damrak. Beleggers reageerden teleurgesteld op de prognoses die het telecomconcern bij de jaarcijfers gaf. De Europese beurzen gingen overwegend licht vooruit. De blik bleef gericht op de ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus in China. Ook werd uitgekeken uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve, dat na sluiting van de Europese beurshandel bekend wordt gemaakt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 604,39 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 921,85 punten. Londen en Parijs stegen tot 0,3 procent. De Duitse DAX bleef vlak.

KPN was de grote verliezer in de AEX met een min van ruim 7 procent. Het telecomconcern behaalde in 2019 een hogere winst op een lagere omzet. Het bedrijf voerde zijn winstgevendheid op mede dankzij kostenbesparingen. Volgens analisten vielen de prognoses voor de vrije kasstroom echter tegen.

Chips

Tankopslagbedrijf Vopak ging aan kop bij de hoofdfondsen, met een winst van 1,6 procent. In de MidKap steeg Corbion 1,2 procent. Het speciaalchemiebedrijf boekte afgelopen jaar meer omzet en winst.

De Europese chipbedrijven en andere toeleveranciers van Apple waren in trek dankzij recordresultaten en sterke vooruitzichten van de Amerikaanse iPhone-maker. Dialog Semiconductor klom 0,8 procent in Frankfurt. AMS won 4,8 procent in Zürich. In Amsterdam steeg Besi 1,7 procent en ASML klom 1,3 procent.

Banco Santander

De Spaanse Banco Santander kwam met beter dan verwachte cijfers en werd in Madrid beloond met een koerswinst van 3,5 procent. In Zürich won Novartis 1,2 procent. De Zwitserse farmaceut boekte afgelopen kwartaal meer omzet. Software AG kelderde 9,5 procent in Frankfurt na tegenvallende resultaten van de Duitse softwaremaker.

In Parijs klom LVMH 0,4 procent. De Franse producent van luxegoederen behaalde ondanks de aanhoudende protesten in Hongkong recordresultaten in 2019. Renault steeg 1 procent. Het Franse autoconcern heeft Luca de Meo benoemd tot nieuwe topman.

De euro was 1,0999 dollar waard tegen 1,1010 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 53,96 dollar. Brentolie werd ook 0,9 procent duurder, op 60,06 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Koophuis 10 procent duurder, sterkste toename in bijna twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand opnieuw flink gestegen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In juni waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar.

1 uur geleden
Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

15 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

15 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

17 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

18 uur geleden
Gat in Britse financiën dreigt bij loonsverhoging publieke sector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk te maken met een gat in de financiën als de nieuwe Labour-regering instemt met loonsverhogingen die hoger zijn dan de inflatie voor miljoenen werkenden in de publieke sector, zoals leraren en verpleegkundigen. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves hintte erop dat ze overweegt die loonsverhogingen in te voeren, om stakingen te voorkomen.

18 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

1 dag geleden