Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KPMG: wantrouwen tegen algoritmes neemt toe

KPMG: wantrouwen tegen algoritmes neemt toe

DEN HAAG (ANP) - Mensen weten steeds meer over algoritmes, maar worden daarmee ook steeds wantrouwiger. Ze zijn vooral kritisch over het gebruik van zo'n technologie door de overheid en door financiële instellingen. Mensen twijfelen ook aan antwoorden van ChatGPT en andere chatbots die kunstmatige intelligentie gebruiken om teksten te schrijven.

KPMG heeft onderzoek gedaan naar de houding van Nederlanders tegenover zulke technologieën. Ongeveer 70 procent is bekend met algoritmes. Zo'n vier jaar geleden was minder dan de helft hiervan op de hoogte. Het vertrouwen is met 22 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar, becijfert KPMG.

Meer dan vier op de tien mensen zijn negatief over het gebruik van algoritmes door de overheid, en door organisaties die voor de overheid werken. Dat kan te maken hebben met de toeslagenaffaire en andere zaken, denken de onderzoekers.

Antwoord op vragen

Steeds meer mensen gebruiken ChatGPT om antwoorden op vragen te krijgen, maar minder dan een op de vijf mensen vertrouwt de antwoorden. Hoe meer mensen weten over de algoritmes, hoe meer ze zich bewust zijn van de risico's, concludeert KPMG.

Het onderzoek is tussen juli en september uitgevoerd onder iets meer dan duizend Nederlanders.

Meer uit Binnenland

Ook cultuursector komt in actie tegen mogelijke btw-verhoging

AMSTERDAM (ANP) - Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat heeft belangenorganisatie Kunsten '92 laten weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

1 uur geleden
Beloning van 50.000 euro voor gouden tip explosies Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie looft een beloning uit van 50.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de opdrachtgever van een reeks explosies bij een loodgieter in Vlaardingen.

2 uur geleden
KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

2 uur geleden
Petitie tegen hogere btw op boeken 40.000 keer ondertekend

AMSTERDAM (ANP) - De petitie tegen een hoger btw-tarief op boeken is inmiddels 40.000 keer ondertekend. De organisatie is overweldigd door de vele reacties. "We wisten dat de aangekondigde verhoging van de btw op boeken naar 21 procent leeft onder lezers, maar dit overtreft onze verwachtingen. En dat terwijl de echte campagne met posters, boekenleggers, flyers en krantenadvertenties zelfs nog moet beginnen", laat de organisatie weten. De petitie staat sinds woensdag online.

2 uur geleden
OM eist werkstraf tegen ouders voor mishandeling kinderen

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Rotterdam 240 uur werkstraf geëist tegen het echtpaar Henk (61) en Gerritdina (59) J. uit Ouddorp. Ze zouden zes van hun acht kinderen jarenlang stelselmatig hebben mishandeld.

2 uur geleden
Vermoedelijke tussenpersoon explosies in Alkmaar opgepakt

ALKMAAR (ANP) - De politie heeft woensdag een 23-jarige Amsterdammer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een reeks explosies in Alkmaar. De Amsterdammer zou onder het pseudoniem Klaas Vaak hebben geopereerd en "op zijn minst" een van de belangrijkste tussenpersonen in de zaak zijn, meldt de politie donderdag.

3 uur geleden
Nog steeds hinder op spoor door kapotte bovenleiding

UTRECHT (ANP) - Een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe zorgt ook donderdagmiddag nog voor veel hinder op het spoor. ProRail verwacht dat de bovenleiding rond 18.00 uur hersteld is. Door de breuk is er sinds donderdagochtend geen treinverkeer tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. Goederentreinen die absoluut niet kunnen wachten worden omgeleid, onder meer via Utrecht.

3 uur geleden