
KPMG aangeklaagd voor slecht accountantswerk in Dubai
DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het accountantsbureau van KPMG in de Golfregio wordt aangeklaagd voor zijn rol in de ondergang van de investeerder Abraaj Group uit Dubai. Het bedrijf zou de boekhouding slecht hebben gecontroleerd waardoor "onregelmatigheden" niet werden vastgesteld. Daarmee zou KPMG zijn zorgplicht hebben geschonden. De aanklagers eisen dat het accountantskantoor zeker 600 miljoen dollar betaalt, omgerekend 524 miljoen euro.
Het werk werd verricht door KPMG Lower Gulf, dat de beschuldigingen ontkent. Abraaj beheerde op zijn hoogtepunt zo'n 14 miljard dollar maar ging in 2018 ten onder vanwege beschuldigingen dat er geld van investeerders werd ontvreemd.
De oprichter van het fonds, Arif Naqvi, wordt er door Amerikaanse aanklagers van verdacht meer dan 250 miljoen dollar te hebben gestolen. Hij staat onder huisarrest in Londen en riskeert een gevangenisstraf van maximaal 291 jaar als hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten.
Miljoenenboete
KPMG controleerde zes jaar lang de boekhouding van het investeringsfonds. De financiële topman van Abraaj werkte eerder voor het accountantskantoor. Hij kreeg al een miljoenenboete voor zijn betrokkenheid bij het schandaal.
Het hoofdkantoor van KPMG laat weten volledig achter zijn lokale kantoor in de Golfregio te staan. "Er zijn uitgebreide maatregelen getroffen om de bedrijfscultuur en bedrijfsprocessen te versterken", laat het bedrijf weten.
Het is de zoveelste keer dat accountantsorganisaties ervan worden beticht slecht werk te hebben geleverd. Zo worden de "Grote Vier", te weten KPMG, PwC, EY en Deloitte er in het Verenigd Koninkrijk van beschuldigd verschillende faillissementen de laatste tijd niet te hebben voorzien. Dan gaat het onder meer om de ondergang van het Britse bouwconcern Carillion, warenhuisketen BHS en touroperator Thomas Cook. De faillissementen leidden tot massaal banenverlies in het land.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Techbedrijven werden donderdag flink hoger gezet op Wall Street. Beleggers sorteren voort op kleinere rentestappen van de Federal Reserve, onder meer omdat het aantal uitkeringsaanvragen de afgelopen week weer wat toenam. De sterke arbeidsmarkt was een van de redenen voor de Fed om de rente deze maand met 0,5 procentpunt te verhogen. Maar bestuurders van de Amerikaanse centrale bank lieten ook weten dat ze een mogelijkheid zien om de volgende keer maar een kwart procentpunt erbij te doen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en bierbrouwer Heineken ruziën over het na 1 april nog op de markt brengen van blikjes zonder statiegeldlogo. Heineken wil die namelijk blijven maken totdat het de laatste van zijn merken begin mei aanpast, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Maar de inspectie zegt dat vanaf zaterdag alleen nog maar statiegeldblikjes mogen worden verkocht die voor 1 april zijn gemaakt.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gebruikers van het softwarepakket 3CX dienen dat volledig van hun systemen te verwijderen. Dat adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) nadat cybersecuritybedrijf CrowdStrike donderdag gemeld had dat er een digitale aanval plaatsvond. Het softwarepakket waarmee via internet gebeld kan worden, wordt onder meer gebruikt in telefooncentrales.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook pensioenfonds PME is mogelijk getroffen door een datalek bij een onderzoeksbureau, meldt het fonds donderdag. Van hoeveel mensen mogelijk gegevens zijn buitgemaakt, meldt PME niet. Het pensioenfonds zegt daar nog onderzoek naar te doen en meer te melden zodra dat duidelijk is. PME beheert de pensioenen van bijna 350.000 werknemers en oud-werknemers uit de metaal- en technologische industrie.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Uitgeverij WPG wil verder zonder tijdschrift Vrij Nederland en lesboekentak Uitgeverij Zwijsen. Die laatste wil het Amsterdamse bedrijf verkopen aan het Duitse Klett Group. Vrij Nederland onderzoekt of het zelfstandig verder kan gaan.
5 uur geledenARNHEM (ANP) - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft zo'n 23 miljard euro aan contracten vergeven voor het aansluiten van windparken op zee op het stroomnet. In totaal worden er elf zogeheten converterstations in de Noordzee geplaatst. Acht daarvan zijn bedoeld om windstroom te ontsluiten voor het Nederlandse stroomnet. De andere drie zijn voor het Duitse stroomnet. TenneT heeft ook een deel van het Duitse net in handen.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Philips is donderdag flink vooruitgegaan op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden enthousiast op opmerkingen van topman Roy Jakobs. Hij verklaarde dit jaar waarschijnlijk een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire.
8 uur geleden