Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KOZP: pieten steeds minder geschminkt met sinterklaasvieringen

KOZP: pieten steeds minder geschminkt met sinterklaasvieringen

DEN HAAG (ANP) - Bij sinterklaasvieringen worden pieten steeds minder geschminkt. Op scholen, in winkels en bij bedrijven komen bijna alleen nog roetveegpieten langs. Dat concludeert Kick Out Zwarte Piet (KOZP) na een landelijke monitoring afgelopen sinterklaasperiode. Bij intochten valt volgens de groep nog de meeste vooruitgang te boeken.

Dit jaar heeft Nederland "weer een stapje vooruit gezet", zegt KOZP-voorman Jerry Afriyie op de dag na pakjesavond. Sinds de eerste intochten half november hebben mensen door het hele land in de gaten gehouden hoe het hulpje van Sinterklaas eruitziet. Het aantal roetveegpieten en kleurenpieten is volgens de actiegroep toegenomen.

"Het gaat steeds beter. Eerst hadden roetveegpieten nog veel 'roet', nu steeds minder. Ze hebben vaak alleen nog strepen en geen rode lippen", aldus Afriyie. Punt van zorg is voor KOZP nog het gebruik van een zwarte pruik, die volgens Afriyie in combinatie met het verkleedpak en veel roetvegen alsnog kan bijdragen aan de karikatuur Zwarte Piet. "Een beetje racisme is ook racisme", zegt hij.

Doelgroep

Bij intochten in gemeenten ziet KOZP dat veel comités het zwarte uiterlijk van Piet hebben losgelaten. De actiegroep merkt wel dat mensen zich nog "zo uitdossen als protest", aldus voorman Afriyie. Maar daar wil hij zijn energie niet aan besteden. "Mensen die zich bewust racistisch willen uiten, zijn niet onze doelgroep."

Dit jaar probeerde KOZP vooral mensen buiten de Randstad bereiken, in de kleinere dorpen en steden "waar de discussie op afstand was, die ze alleen online of via televisie meekregen", zegt Afriyie. In aanloop naar de intochten voerde de actiegroep gesprekken met gemeenten en organisaties, die op sommige plekken zorgden voor verandering van Piet. Ook demonstreerde KOZP samen met Extinction Rebellion bij onder meer gemeenteraadsvergaderingen.

Erop of eronder

Komend jaar is het "erop of eronder" voor KOZP, die altijd heeft gesteld zichzelf in december 2025 op te heffen. Tot die tijd blijft Afriyie zich met zijn actiegroep vol enthousiasme en energie inzetten "voor de positie van de zwarte gemeenschap".

De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) zegt het beeld van KOZP te herkennen. "Steeds meer gemeenten en organisaties kiezen gelukkig voor een inclusief sinterklaasfeest. Het gaat er nu om dat komend jaar dat op alle plekken het geval is", aldus een woordvoerder van Rabin Baldewsingh. "Als NCDR erkennen we dat dit een gevoelig onderwerp is, maar juist de gevoelige onderwerpen moet je onder ogen zien en bespreken."

Meer uit Binnenland

Erasmusbrug komende twee nachten dicht om onderhoud

ROTTERDAM (ANP) - Weggebruikers in Rotterdam kunnen in de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag geen gebruik maken van de Erasmusbrug. De brug, die bijna 28 jaar geleden in gebruik werd genomen, is tussen 22.00 uur en 06.00 uur gesloten voor automobilisten en fietsers om onderhoud, meldt de gemeente.

5 minuten geleden
Verdachte in zaak De Vries: ik heb jullie vader niet vermoord

AMSTERDAM (ANP) - "Als ik had geweten wat die dag zou gebeuren, was ik niet gegaan. Ik heb niemand vermoord en ik heb niemand vermoord zien worden." Dat zei Kamil E. woensdag voor de rechtbank in de extra beveiligde gerechtsbunker in Osdorp in zijn laatste woord tijdens de strafzaak over de moord op Peter R. de Vries. Tegen diens kinderen zei hij: "ik heb jullie vader niet vermoord, ik was slechts chauffeur."

35 minuten geleden
VluchtelingenWerk: pas op met speculaties over komst Oekraïners

AMSTERDAM (ANP) - Verhalen over Oekraïense vluchtelingen die alleen voor werk naar Nederland zouden komen, kunnen leiden tot een vertekende beeldvorming en verminderd draagvlak. Daarvoor waarschuwt VluchtelingenWerk. De organisatie zegt dat goed onderzoek naar de omvang van deze groep ontbreekt.

1 uur geleden
Van Zanen: niet goed dat ik niet wist van aanhouding om opruiing

DEN HAAG (ANP) - Burgemeester Jan van Zanen vindt het "niet goed" dat hij niet is geïnformeerd dat iemand was opgepakt voor opruiing in de aanloop naar een Eritrees feest. "Ik had dat willen weten. Ik had liever gehad dat ik had geweten dat de aanhouding plaatsvond. Punt. Dat gaan we bespreken", zei de burgemeester bij een vergadering van een commissie van de Haagse gemeenteraad.

1 uur geleden
Ook opvang voor Oekraïners in buurlanden verloopt stroef

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen in Nederland leidt de opvang van Oekraïners tot discussie. In onder meer Ierland, dat ook kampt met een woningtekort, is de opvang recent versoberd en in het Verenigd Koninkrijk is nauwelijks zicht op het aantal vluchtelingen dat op straat leeft.

1 uur geleden
Gemeenteraadsvergadering Amsterdam verstoord door demonstranten

AMSTERDAM (ANP) - De gemeenteraadsvergadering waarin wordt besproken of Femke Halsema door mag als burgemeester van Amsterdam is woensdagmiddag kort verstoord door drie demonstranten. Daarbij werd naar de burgemeester geschreeuwd. Dat laat een fotograaf van het ANP weten.

1 uur geleden
Geen oorzaak gevonden voor onwelwording mensen zwembad Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De brandweer heeft geen oorzaak kunnen vinden voor de ademhalingsproblemen die meer dan tien bezoekers van het Mercatorbad in Amsterdam-West woensdagmiddag kregen. Eerst ging de brandweer uit van een chloorlekkage, meldde ze op X. Maar na een meting in het zwembad is geen gevaarlijke stof aangetroffen.

1 uur geleden